ingyenes webstatisztika

Fed-enyhítés – csekély reálgazdasági hatása lesz a felzárkózó térségben

Valószínűleg csekély reálgazdasági hatást gyakorol a globális felzárkózó térségben az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) gazdaságélénkítő célú mennyiségi enyhítési programjának várhatóan e héten elkezdődő leépítése – jósolták szerdai helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics szakértői befektetőknek összeállított forgatókönyvükben úgy vélekedtek, hogy amerikai mennyiségi enyhítés leépítésének hatása a legnagyobb eséllyel a külső finanszírozási kondíciók szigorodásának formájában szűrődik majd be a felzárkózó gazdaságokba. A cég szerint a döntő tényező ezzel kapcsolatban azonban az, hogy a felzárkózó térség legtöbb gazdasága ma sokkal kevésbé sebezhető e kondíciók romlásától, mint a múltban.
A külső finanszírozási ráutaltság legszélesebb mérőszáma a bruttó külső finanszírozási igény, amely folyómérleg-egyenleg és a külső adósságkötelezettségek összege. Ez a mutató továbbra is magas Európa felzárkózó térségének néhány gazdaságában – különösen Magyarországon -, ám az esetek többségében nem sokkal magasabb, mint 2008-2009-ben, amikor a felzárkózó gazdaságokat “stressztesztnek” tette ki a globális pénzügyi válság – hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői.
Mindemellett a ház saját pénzügyi-gazdasági kockázatmérő indexe (CERI) is arra vall, hogy – Venezuela és Thaiföld potenciális kivételével – alacsony a válságkockázat a globális felzárkózó térségben.
A Capital Economics több összetevőből kidolgozott CERI-indexe – amely nullától 10-ig terjedő skálán méri a vizsgált gazdaságokat fenyegető kockázatok mértékét – a szerdai elemzéshez fűzött grafikus kimutatás szerint csaknem mindegyik felzárkózó gazdaság esetében a kritikusnak tekintett 7-es érték alatt van.
A ház módszertana alapján a 7-es CERI-index hozzávetőleg 60 százalékos esélyt jelent arra, hogy az adott gazdaság recesszióba süllyed, és 30 százalékos eséllyel jelzi a két éven belül kialakuló pénzügyi válság kockázatát.
A részvény- és devizapiaci reálárfolyamok, a magánszektor hitelellátása, a külkereskedelmi egyenleg és a rövid lejáratú külső adósságállomány figyelembevételével összeállított CERI-index a cég grafikus kimutatása szerint jelenleg éppen Magyarország esetében a legalacsonyabb a vizsgált 24 gazdaság közül; a magyar CERI-mutató nem sokkal haladja meg az 1-es értéket.
A Capital Economics londoni elemzői szerdai előrejelzésükben hangsúlyozták azt a véleményüket is, hogy a Fed monetáris ösztönző politikájának visszavonása valószínűleg rendkívül fokozatos ütemű lesz. Jóllehet a ház várakozása szerint a Federal Reserve 2014 közepéig teljesen beszünteti a jelenleg havi 85 milliárd dollár értékű eszközvásárlási ciklust, azt azonban a cég közgazdászai valószínűtlennek tartják, hogy az amerikai jegybank 2015 előtt monetáris szigorításba kezdene.
Az amerikai kincstárjegyhozamok jó eséllyel felfelé araszolnak majd, de “nem drámai mértékben”, ráadásul más nagy fejlett gazdaságok – köztük Japán – nyilvánvalóan folytatják saját enyhítési programjukat.
Mindezek alapján várható, hogy a felzárkózó térség külső finanszírozási kondíciói feszesebbé válnak ugyan, de nem valószínű e kondíciók jelentős mértékű romlása – jósolták a Capital Economics londoni elemzői.
Mindemellett a ház szerint fontos tényező az is, hogy a Fed monetáris politikájának feszesebbre vonását várhatóan az amerikai gazdaság teljesítményének javulása kíséri, és ez sok felzárkózó gazdaságnak nyújthat támaszt.
A globális felzárkózó térség növekedésén az igazán nagy kolonc valószínűleg nem az amerikai monetáris politika változása, hanem a BRIC-gazdaságok – vagyis a négy legnagyobb feltörekvő gazdaság, Brazília, Oroszország, India és Kína – növekedésének strukturális lassulása lesz a következő években – jósolták szerdai helyzetértékelésükben a Capital Economics londoni elemzői.
Más nagy londoni házak is csak fokozatos lépéseket várnak a Federal Reserve részéről.
A Commerzbank – az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport – szakelemzői szerdai prognózisukban úgy fogalmaztak, hogy a Fed bizonyosan “rendkívül óvatosan” kezd hozzá a mennyiségi enyhítési ciklus leépítéséhez, és megvárja a reakciót, mielőtt “valami nagyot” lépne. Ennek jegyében várhatóan először a havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási keret 10 milliárd dolláros csökkentéséről születik döntés – jósolták a Commerzbank elemzői.
A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport befektetőknek összeállított heti globális helyzetértékelésében azt jósolta, hogy a Federal Reserve a havi eszközvásárlások értékét egyelőre 15 milliárd dollárral csökkenti.
A Fed likviditási csapjának fokozatos elzárásával kapcsolatos várakozások meglehetős piaci idegességet szítottak az elmúlt hónapokban, főleg azután, hogy Ben Bernanke Fed-elnök a nyár elején egyértelmű utalást tett az enyhítési program várható leépítésére. Ez az idegesség különösen a felzárkózó piaci befektetési eszközök árfolyamait mozgatta az utóbbi hónapokban, a piaci szereplők várakozása szerint ugyanis a Fed likviditásözönének apadása felhajthatja az amerikai kincstárjegyhozamokat, szűkítve a felzárkózó térségi eszközök által kínált hozamelőnyt.
A felzárkózó piaci gazdaságok a Federal Reserve és a világ többi vezető jegybankja által alkalmazott rendkívüli mértékű monetáris enyhítés legfőbb haszonélvezői között voltak, mivel a pénzügyi válság óta a piacra zúdított – elemzői kimutatások szerint globálisan eddig mintegy 12 ezer milliárd dollárnyi – pótlólagos jegybanki likviditásból a hozamelőnyt kereső intézményi befektetők számottevő mennyiséget juttattak felzárkózó térségi eszközökbe.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top