ingyenes webstatisztika

Évek óta nem tapasztalt esés az élelmiszerárakban

Az elmúlt hét év legmeredekebb csökkenését regisztrálták, a nagyobb várható idei gabonatermésről szóló előrejelzések mellett

Augusztusban tovább csökkentek az élelmiszer-alapanyag árak a világpiacokon. A bőséges készletek, az energiaárak zuhanása és a kínai gazdaság lassulása körüli aggodalmak miatt a FAO élelmiszerár-indexe az elmúlt hét év közel legnagyobb esését produkálta.

Júliushoz képest 5,2 %-os csökkenés után 155,7 pontos átlagot mértek augusztusban, ami a legmeredekebb áresés 2008. december óta, miután szinte az összes alapvető élelmiszer-alapanyag olcsóbb lett a világpiacon.

A FAO élelmiszerár-indexet a globális szinten legfontosabb öt élelmiszert (szemes termények, húsfélék, tejtermékek, növényi olajok és cukor) tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szakértői.

Augusztus folyamán a gabonaár index 154,9 pontos átlagot ért el, ami majdnem 9 %-kal alacsonyabb júliushoz képest és a legalacsonyabb érték 2009. március óta. A változás legfőbb oka a búza és a kukorica (két hónapos moderált növekedés után) ismét csökkenő ára és az időközben megjelenő egyre optimistább előrejelzések 2015-16-ra.

A növényi olajok ára hasonló mértékű csökkenéssel szintén hat és fél éves minimumán van. A nemzetközi pálmaolaj-piaci nehézségek, a gyengülő indiai és kínai kereslet és az ennek ellenére várhatóan növekvő termelés a fő mozgatórugók.

Jelentősen mérséklődött a tejpor, sajt és vaj ára, ami hasonló mozgást generált a tejár indexben. A 9 %-os csökkenést szakértők főleg a kínai, közel-keleti és észak-afrikai piacokon érzékelhető kereslet-visszaeséssel magyarázzák.

A brazil reál dollárral szemben további leértékelődése is hozzájárult ahhoz, hogy a cukorért 10 %-kal kevesebbet kell fizetni a világpiaci kereskedelemben. További fontos tényező, hogy India, a világ második legnagyobb cukor-előállító országa, az előttünk álló szezonban nagy export kapacitásokkal fog rendelkezni.

Az alapvető élelmiszerek között egyetlen kivételként a hús árindexe maradt változatlan az előző hónaphoz képest. Ha azonban az egy évvel ezelőtti árakat vizsgáljuk, jelenleg 18 %-kal alacsonyabb értéket látunk.

Stabil gabonakészletek várhatók 2015-ben

A FAO legfrissebb becslése szerint a teljes gabonatermelés a 2015-ös szezonban eléri a 2 540 millió tonnát, ami bár több mint a korábban megjelent adatok, de 21 millió tonnával kevesebb a tavalyi rekordévhez képest. Bőséges termés várható a szemes gabonák, búza és rizs esetében.

A FAO ma megjelent Gabonakészletek és –igények gyorsjelentése 1 311 millió tonna termést valószínűsít a szemes gabonák esetében, 7,5 millió tonnával többet a korábbi becslésekhez képest. A pozitív korrekció a kukorica esetében az Argentínában, Brazíliában és az Egyesült Államokban várható jó termésnek köszönhető, ami ellensúlyozza a forró és száraz időjárás miatti rossz évet Európában.

Az aratáshoz közeledve az északi féltekén, a számok is egyre pontosabbak. 728 millió tonna búza várható, állítják a FAO szakértői, 5 millióval emelve a korábbi becsléseket főként a jó hírek hatására a magas várható ausztrál, európai, orosz és ukrán terméshozamokról – a kanadai száraz szezon miatti alacsonyabb előrejelzések dacára.

A világ rizstermelésében is jó év várható, köszönhetően az El Niño ellenére is ígéretes helyzetnek Indiában. A jelenleg prognosztizált 501 millió tonna 0,7 százalékkal haladja meg a 2014-es eredményeket.

A világ gabonakészletei 2016-ra a 643 millió tonnát is elérhetik, ami azt jelentené, hogy csupán 1 %-kal maradnánk el a kiemelkedően magas szezon eleji nyitóegyenlegtől.

A teljes jelentés elérhető: http://www.fao.org/worldfoodsituation/csdb/en/

640x40_feher
Scroll To Top