ingyenes webstatisztika
Home / Belföld / Euromoney – Évek óta csökken az államadósság, és nő a magyar befektetők kezében az állampapír-állomány

Euromoney – Évek óta csökken az államadósság, és nő a magyar befektetők kezében az állampapír-állomány

Az elmúlt években folyamatosan csökkent Magyarországon az államadósság GDP-hez mért aránya, és nő a magyar befektetők kezében lévő állampapír-állomány – mondta kedden Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója Bécsben az Euromoney gazdasági szaklap idei közép- és kelet-európai fórumán (The Central and Eastern European Forum 2018).

     

Az idén 23. alkalommal rendezett, kétnapos szakmai tanácskozás fórumain, panelbeszélgetésein mintegy 1100 gazdasági szakember cseréli ki nézeteit a régió gazdasági fejlődési lehetőségeiről, köztük pénzügy- illetve gazdasági miniszterek, jegybankárok, vállalatok vezetői, befektetők és politikai döntéshozók.
Barcza György elmondta: a világ 3 meghatározó nemzetközi hitelminősítőjéből kettő már pozitív kilátással látta el a magyar állampapírokat.
Az ÁKK vezérigazgatója úgy ítélte meg, hogy Kína 5-10 éven belül bizonyosan ígéretes kötvénypiac lesz, ezért már most érdemes ott lenni. (Magyarország 2016. áprilisában 1 milliárd jüan – 136,8 millió euró értékben hároméves lejáratú jüankötvényt bocsátott ki a kínai piacon.)

Barcza György magyar újságíróknak elmondta: az ÁKK azt tervezi, hogy belföldi eurókötvénnyel is megjelenik, amint erre megkapja a kormányzat jóváhagyását. Az új belföldi eurókötvényeket a forintkötvényekhez hasonlóan rendszeres aukciókon dobnák piacra, így a nagy intézményi befektetők negyedévente tudnának euróban denominált államkötvényeket vásárolni. Tervbe vettek egy jenkötvény kibocsátását, amire már megvan a kormányzati felhatalmazás. A több lábon állás érdekében érdemes az országnak a szamuráj-kötvényekkel is megjelenni – tette hozzá.
Az államadósságon belül a deviza részaránya 2018 végére 20 százalék alá eshet a tavalyi 22 százalékról – ami 2010-ben még 50 százalék körül volt. Az idén lejáró devizaadósság összege 2,3 milliárd euró, ami meghaladja a tervezett 1,2 milliárd eurós devizakötvény-kibocsátást – mondta az ÁKK vezérigazgatója Bécsben.
(MTI)

640x40_feher
640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×

Köszöntünk a GazdasagPortal.hu portálon