Home / _További hírek / EU-török csúcs – Véget ért a munkaebéd, megkezdődött az uniós állam- és kormányfők tanácskozása

EU-török csúcs – Véget ért a munkaebéd, megkezdődött az uniós állam- és kormányfők tanácskozása

Véget ért az uniós és török vezetők közötti brüsszeli munkaebéd, megkezdődött az EU-tagországok állam- és kormányfőinek tanácskozása – jelentette be hétfő délután Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének szóvivője.

Osman Sert török kormányszóvivő arról számolt be újságírók előtt, hogy a munkaebéden Ahmet Davutoglu miniszterelnök új javaslatokkal állt elő a migrációs válság rendezésével kapcsolatban.
Névtelenséget kérő uniós diplomaták szerint Ankara többet akar a szíriai menekültek török területen történő ellátásához megígért hárommilliárd eurónál, továbbá a török EU-csatlakozási tárgyalások és az uniós vízummentesség felgyorsítását kéri. Törökország ezért cserébe hajlandó lenne visszafogadni azokat a nem szíriai migránsokat, akiknek menedékkérelmét az uniós országokban elutasítják. Ankara eddig csak a területi vizein feltartóztatott menedékkérőket fogadta vissza.
Az uniós országok vezetői az eredeti tervekkel ellentétben este ismét összeülnek Ahmet Davutogluval, miután délután megvitatták az új török javaslatokat. Egyesek szerint éjszakába nyúló tárgyalásokra kell készülni.
Az Európai Unió és Törökország közötti csúcstalálkozó résztvevői eredetileg a migrációs hullám megfékezéséről az ankarai kormány és az uniós tagországok vezetői között novemberben létrejött egyezmény végrehajtásáról terveztek tárgyalni elsősorban. Az akcióterv értelmében Ankara kötelezettséget vállalt arra, hogy megerősíti határai védelmét, fellép az embercsempészek ellen és visszafogadja az unióból kitoloncolt bevándorlókat, cserébe az Európai Unió és tagállamai hárommilliárd euróval segítik Törökországot az országban lévő menekültek ellátásában.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top

 
Amennyiben szeretne részletesebb tájékoztatást kapni,
kérjük töltse ki az alábbi adatlapot.
Adatait bizalmasan kezeljük.

Név

Email cím

Telefonszám

 

×