ingyenes webstatisztika
Home / Külföld / Európa / EU-csúcs – Bennmaradó tagállamok: nem megfelelő mértékű az előrelépés a Brexit-tárgyalásokon

EU-csúcs – Bennmaradó tagállamok: nem megfelelő mértékű az előrelépés a Brexit-tárgyalásokon

Eddig nem sikerült megfelelő mértékű előrelépést elérni az Egyesült Királyság uniós kiválásának feltételeiről szóló egyeztetéseken ahhoz, hogy tovább lehessen lépni a jövőbeli kapcsolatok kérdéseit érintő második tárgyalási szakaszra – mondták ki pénteki brüsszeli találkozójukon a brit kilépés után bennmaradó tagállamok vezetői.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke arról számolt be a Twitteren, hogy a huszonhetek elfogadták zárónyilatkozatukat a témában, amellyel jóváhagyták az EU-brit kereskedelmi tárgyalások “belső előkészítését”, hogy amennyiben sikerül haladást elérni a korábban lefektetett legfőbb kérdésekben, akkor a lehető leghamarabb megkezdhessék a majdani kapcsolatrendszerről szóló következő tárgyalási szakaszt.
Nyilatkozatukban a bennmaradó tagországok vezetői üdvözölték az eddigi előrelépést az állampolgárok jogainak terén, ugyanakkor rámutattak, megfelelő biztosítékokat kell nyújtani minden érintettnek, és kifejezetten kitértek rá, hogy az Egyesült Királyságnak el kell fogadnia az Európai Bíróság joghatóságát az uniós állampolgárok esetében, amit a brit kormány elutasít.

     
Elismerték, hogy történt “némi haladás” az ír-északír határ kérdésében, azonban kiemelték, azt várják, hogy London “rugalmas és ötletes” megoldási javaslatokkal álljon elő az “egyedülálló helyzet” rendezésére.
Mint írták, miközben az Egyesült Királyság azt közölte, hogy eleget fog tenni az EU-val szemben fennmaradó pénzügyi kötelezettségeinek, erről eddig nem érkezett konkrét javaslat Londonból.
A huszonhetek a munka folytatására szólítottak fel, hogy minél előbb rá lehessen térni a második szakaszra, és arról tájékoztattak, hogy a decemberi EU-csúcson ismét értékelni fogják a tárgyalások állását, és lehetőség esetén jóváhagyják az egyeztetések megkezdését a kereskedelmi kérdésekről és egy esetleges átmeneti időszakról.(MTI)

640x40_feher
640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×