ingyenes webstatisztika

Észak-koreai politikus: a helyzet bonyolult, a békére nincs garancia

A Koreai-félszigeten és Északkelet-Ázsiában bonyolult és rendkívüli a helyzet, nincs garancia a békére – állapította meg Kim Dzsong Un észak-koreai vezető különmegbízottja Pekingben a kínai védelmi minisztérium honlapján megjelent közlés szerint.

A kijelentés akkor hangzott el, amikor Cso Rjong Ha, a Koreai Munkapárt politikai bizottságának elnökségi tagja, a koreai néphadsereg legfőbb politikai bizottságának igazgatója pénteken a kínai Központi Katonai Bizottság alelnökével, Fan Csun-lunggal tárgyalt. A neki tulajdonított mondatot azonban a Hszinhua hírügynökség angol nyelvű kiadása mellőzte.
A találkozón Fan utalt arra, hogy az utóbbi időben a nukleáris kérdés fokozta a feszültséget, az érintett felek “konfliktusstratégiája” intenzívebbé vált, s mindez aláásta a békét és a stabilitást a Koreai-félszigeten. Megerősítette országa álláspontját az ellentétek párbeszéd útján történő rendezéséről és a nukleáris leszerelést célzó hatoldalú tárgyalások újraindításáról.
Cso azt hangoztatta, hogy Észak-Koreának stabil és békés környezetre van szüksége az ország fejlődéséhez, s ígéretet tett arra, hogy Phenjan együtt fog működni azokkal az országokkal, amelyek a mostani konfliktusokat tárgyalásokon keresztül oldanák meg.
Peking reméli, hogy a koreai különmegbízott látogatása elősegíti a feszültség csökkentését és a Koreai-félsziget atommentesítését – mondta Hung Lej kínai külügyi szóvivő pénteken. Csütörtökön a kínai sajtó arról számolt be, hogy Észak-Korea elfogadta Kína tanácsát, s hajlandónak mutatkozik arra, hogy párbeszédet folytasson a Koreai-félsziget nukleáris leszereléséről.
Liu Jün-sannal, a legfelsőbb kínai politikai vezetés ötödik emberével találkozva Cso azt hangoztatta, hogy országa energiáját gazdaságának fejlesztésére kívánja összpontosítani, s kész arra, hogy ehhez megteremtse a békés külső feltételeket. Mint mondta, látogatásának célja, hogy Kim Dzsong Un különmegbízottjaként javítsa, megszilárdítsa és fejlessze a két ország kapcsolatát.
Észak-Korea és Kína, a két “jó szomszéd” és barát viszonya az elmúlt hónapokban különösen elhidegülni látszott, amikor Phenjan – Peking ellenzését figyelmen kívül hagyva – februárban kísérleti atomrobbantást hajtott végre. Kínában a közvélemény és a média is jó ideje bírálatokat fogalmazott meg a pekingi vezetés “határozatlanságával”, “az ifjú észak-koreai vezető elkényeztetésével” kapcsolatban.
Cso magas rangú delegáció élén érkezett szerdán a kínai fővárosba, ahol a Kínai Kommunista Párt nemzetközi főosztályának miniszteri rangú vezetőjével is találkozott. Peking és Phenjan között az elmúlt körülbelül hat hónapban a mostani látogatás volt a legmagasabb szintű diplomáciai kontaktus. (MTI)

640x40_feher
Scroll To Top