ingyenes webstatisztika

Equilor: idén lendületesen folytatódik a GDP növekedése

Az Equilor Befektetési Zrt. elemzői szerint idén folytatódik a magyar gazdaság lendületes növekedése, de jövőre lassulhat a gazdaság dinamikája, idén 4,2 százalékkal, jövőre 3,3 százalékkal emelkedhet a GDP – mondta Holecz Noémi, a társaság vezető elemzője szerdán Budapesten.

Elmondta: az Equilor szakértői idén 2,9 százalékos, jövőre 3,2 százalékos éves átlagos inflációt várnak. Jelezte: ha a nyáron megemelkedett pénzromlási ütem, azaz a 3,4 százalékos infláció a következő hónapokban is “kitart”, akkor is éves szinten 2,9 százalékos marad az infláció.
A társaságnál azzal számolnak, hogy a forint/euró árfolyam 323-328-as sávban marad.
A vezető elemző kiemelte: a Magyar Nemzeti Bank egyelőre kitart az “ultralaza” monetáris politikája mellett. Ezzel Magyarország különbözik a régió többi országában folytatott monetáris politikától, amit a forint árfolyamának a térség országainak devizáihoz képest tapasztalható nagyobb leértékelődése is mutat. Hozzátette: a forint tartósan gyenge árfolyama egy 65 dollár feletti hordónkénti olajár esetén az infláció felpörgését hozhatja magával.

Holecz Noémi elmondta: a nyitott és export-orientált magyar gazdaságra a globális és az európai gazdasági növekedés pozitív, de a régiót érintő tőkekivonás, és egy, az Európai Unióra is kiterjedő amerikai kereskedelmi háború lehetősége negatív hatással van. Rámutatott: a török válság elenyésző mértékben hat Magyarországra, azonban a devizapiaci hatások a jövőben érinthetik a forintot is, ami a hazai infláció további megemelkedését idézheti elő.
Magyarországon a növekedést a belső kereslet, a lakossági fogyasztás is támogatja, a banki hitelezés beindult, az ipari termelés az autóipar dominanciájával folyamatosan erősödik. A növekedés lendülete jövőre több ok miatt is gyengülhet, a mostani uniós támogatások kifutása például visszafoghatja a beruházásokat – fejtette ki a vezető elemző.
Nagy kérdés az is, hogy az Egyesült Államok elnökének tervei, az amerikai kereskedelmi háború esetleges kiterjedése hogyan érinti majd a német autóipart. Ha a német autókra esetleg nagyobb védővámot vetnek ki az Egyesült Államokban, az előbb-utóbb hat majd ezen nagyobb német autóipari cégek magyarországi befektetéseinek termelésére is – vélekedett Holecz Noémi.
Kérdésre elmondta: idén már nem várható az ország felminősítése, arra számítanak, hogy a jövő év elején felminősítik Magyarország adósbesorolását, de ez nagyban függ a feltörekvő piacok akkori helyzetétől.
(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top