ingyenes webstatisztika

Enyhén felértékelte a jüant a kínai központi bank

A kínai jegybank némileg megemelte a jüan napi referencia-árfolyamát pénteken, a kínai fizetőeszköz 0,05 százalékkal, 35 bázisponttal erősödött az amerikai dollárhoz képest – jelentették be Pekingben.

Ez azt jelenti, hogy az új középárfolyamon a hét utolsó munkanapjának kezdetén – 3 nap gyengülést követően – egy dollárért 6,3975 jüant kellett fizetni. A szabályok szerint ehhez képest az árfolyam napi ingadozása legfeljebb 2 százalékos eltérést mutathat.
Az árfolyam-megállapítás bevezetésének napján, kedden a jüant 1,9 százalékkal értékelték le, ami az elmúlt évtized legnagyobb gyengülését idézte elő. Becslések szerint ezen a héten a jüan az amerikai dollárral szemben körülbelül 3 százalékos értékvesztést könyvelhet el.
A Kínai Népi Bank (PBoC) csütörtökön azt közölte, hogy a szükségesnek tartott beavatkozást gyakorlatilag befejezettnek tekintik.
Szakértők azt hangoztatják, és a kínai pénzügyi szakemberek is nyilvánvaló tényként kezelik, hogy a gyenge jüantól azt várják, segítse elő az exportot, és tegye versenyképesebbé a kínai termékeket a külföldi piacokon.
A jegybank azt emeli ki, hogy az árfolyamkorrekciót szolgáló intézkedésével a piacnak nagyobb beleszólást kíván engedni a jüan árfolyamába. A nemzetközi aggodalmakat azzal az érvvel hárítja el, hogy azok csak a váratlan helyzetnek szólnak, de a piac már középtávon értékelni fogja a változást, amelynek révén az árfolyammozgás a piaci mozgásokat fogja követni.
A nemzetközi devizapiacot érintő reformlépésként emlegetett döntés értelmében a jüan középárfolyamának megállapításakor több szerep jut a pénzpiacokon folyó tényleges mozgásoknak. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan figyelembe veszik a bankközi napi záró devizaárfolyamot, a piaci kereslet és kínálat alakulását és más főbb valuták ármozgását.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top