ingyenes webstatisztika

ENSZ-közgyűlés – KüM: a fenntartható fejlődésre és a nukleáris leszerelésre helyezzük a hangsúlyt

Magyarország a fenntartható fejlődés és a nukleáris leszerelés előmozdításában játszhat nagy szerepet az ENSZ-közgyűlés kedden kezdődött 68. ülésszakán – mondta Takács Szabolcs, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára, politikai igazgatója szerdán Budapesten.

A helyettes államtitkár a tárca által szervezett sajtóbeszélgetésen kiemelte: az ülésszakon a jövő héten vesznek részt a tagállamok vezetői: államfők, miniszterelnökök és külügyminiszterek. A magyar delegációt Martonyi János külügyminiszter vezeti, aki várhatóan szeptember 30-án szólal fel az ülésszakon – közölte.
Takács Szabolcs hangsúlyozta: az ülésszak témái közül a fenntartható fejlődés és a nukleáris leszerelés kérdése az, amelyben “Magyarország méretein túlmutató szerepet játszhat”.
A fenntartható fejlődéssel kapcsolatban kifejtette: az ENSZ tagállamai 2000-ben határozták meg az úgynevezett millenniumi fejlesztési célokat, vagyis azt, hogy a következő 15 évben milyen gazdasági és társadalmi fejlődést szeretnének elérni, miként kezelik a világot érő kihívásokat. Tavaly a Rio+20 ENSZ-csúcstalálkozón abban állapodtak meg a tagállamok, hogy 2015 után a fenntartható fejlődésre összpontosítanak, kijelölik, milyen területeken folytatott együttműködéssel javíthatják a világ helyzetét – magyarázta.
Az ENSZ-ben munkacsoportot hoznak létre, amelyben a tagállamok mellett a tudományos élet szereplői is képviseltetik magukat – ismertette -, a testület feladata az lesz, hogy egy év alatt jelentést készítsen a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos teendőkről. A munkacsoportot két – az északi és a déli féltekét képviselő – elnök vezeti, és nagy diplomáciai siker, hogy a kenyai mellett a magyar ENSZ-nagykövet tölti be ezt a posztot – közölte.
Takács Szabolcs kitért arra is, hogy a nukleáris leszerelés is fontos téma lesz az ENSZ-közgyűlés ülésszakán. Az a cél, hogy minél többen csatlakozzanak az átfogó atomcsendegyezményhez. Magyarország is vezető szerepet játszik az erről folytatandó egyeztetéseken, ami ugyancsak lehetőséget ad arra, hogy az ENSZ keretein belül ismertebbé tegyék a magyar diplomácia tevékenységét – mutatott rá.
Hangoztatta: Magyarország a nemzetközi közösség felelős szereplőjeként akar megjelenni az eseményen. Az ülésszak alkalmat nyújt arra is, hogy a külügyminiszter több kollégájával is kétoldalú tárgyalást folytasson – tette hozzá.
A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy az ülésszakot várhatóan a szíriai helyzet uralja majd. Szinte példa nélküli humanitárius válság alakult ki az országban, amelyet csak politikai, diplomáciai úton lehet megoldani, de az augusztusi vegyifegyver-támadást nem lehet válasz nélkül hagyni – jelentette ki. Megjegyezte: a szíriai válság is megmutatta, hogy az ENSZ-nek fontos szerep jut a nemzetközi konfliktusok kezelésében.
Takács Szabolcs ugyanakkor hangsúlyozta, az ENSZ-közgyűlés nem foglalkozhat kizárólag a szíriai helyzettel, más égető problémákra is figyelmet kell fordítania, így az egyiptomi, az afganisztáni vagy a mali kérdésre.
Kedd délután megkezdődött New Yorkban az ENSZ-közgyűlés 68. ülésszaka, amelyen több mint 190 ország képviselői vesznek részt. Nyitóbeszédében Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kemény szíriai határozat elfogadására szólította fel a világszervezet Biztonsági Tanácsát.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top