ingyenes webstatisztika

Emelkedett a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Az elemzői várakozásokkal ellentétben emelkedett – mégpedig február óta a legmagasabb szintre – az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma az Egyesült Államokban a múlt héten, de az alaptrend továbbra is a munkaerő-piaci helyzet javulását mutatja.

Az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a július 4-én zárult héten a szezonálisan kiigazított adatok szerint a segélykérelmek száma 15 ezerrel, az előző heti 282 ezerről 298 ezerre növekedett. Ez a szám már a 18 egymást követő héten maradt 300 ezer alatt.
Elemzők arra számítottak, hogy 275 ezerre csökken az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma a MarketWatch amerikai gazdasági hírportál beszámolója szerint.
A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag a múlt hét végére 4500-zal 279 ezer 500-ra emelkedett. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat, és a 300 ezer alatti értéket a munkaerő-piaci helyzet robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.
A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 69 ezerrel, 2 millió 334 ezerre növekedett a június 27-én zárult héten. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 15 500-zal 2 millió 268 ezer 250-re ugrott.
A munkaügyi minisztérium közleménye szerint semmilyen különleges hatás nem torzította az adatokat.
Az adatok közzététele után a határidős tőzsdeindexek nem változtak, a dollár euróval szembeni nyeresége viszont kissé mérséklődött. Csökkent az amerikai államkötvények ára, a hozamok pedig növekedtek, így a tízéves államkötvény hozama 2,205 százalékról 2,251 százalékra emelkedett.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top