ingyenes webstatisztika

Ellenzi az államadósság növelését a német pénzügyminiszter

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter elveti az államadósság és az adóterhek növelésének még a gondolatát is, és ezt az álláspontot képviseli a koalíciós tárgyalásokon – derül ki a német Focus hírportálnak adott interjújából.

“Jövőre elérjük a strukturális nullát, 2015-től pedig már egyáltalán nem képezünk új adósságot és később is ehhez fogjuk tartani magunkat” – mondta. A középtávú költségvetési tervekben ennek ellenére is lehet majd számolni némi többletkiadással 2017-ig, feltéve hogy a kormány tartja magát a növekedésbarát kurzushoz – Wolfgang Schäuble a Focus hírportálnak adott interjúban.
A német államadósság jelenlegi mértéke a hazai össztermék mintegy 82 százaléka.
“A deficitcsökkentést és az adóbevételek növelését nem adóemeléssel, hanem gazdasági növekedéssel és a foglalkoztatás javulásával tudtuk elérni” – hangsúlyozta Wolfgang Schäuble. “Aki ezt veszélyezteti egyúttal azt is kockáztatja, hogy a végén kevesebből kell majd kijönnie” – fogalmazott. Az eladósodottság aránya a pénzügyminiszter szerint automatikusan csökkenni fog, ha a koalíció a folytatódó gazdasági növekedés közepette nem bocsát ki új adósságot.
“Amikor a fiatalok azt kérdezik tőlem mikor lehet már végre teljesen megszabadulni az adósságoktól, azt szoktam válaszolni, hogy remélhetőleg soha, mivel adósságot eltüntetni csak devizareformmal lehet” – válaszolta arra a kérdésre, hogy a kormány miért nem fog bele törlesztéssel adósságállomány csökkentésébe.
“Egy működőképes nemzetgazdaság számára az igazán fontos kérdés az, hogy mekkora az adósság aránya a gazdaság teljesítőképességéhez képest. A német kormány az elkövetkező tíz éven belül ismét az európai stabilitási és növekedési paktumban lefektetett 60 százalékos határ alatti értékhez kíván visszatérni” – jelentette ki a pénzügyminiszter.
Wolfgang Schäuble az interjúban kontraproduktív eszköznek nevezte az adóemelést. Arra a kérdésre adott válaszában, hogy ez az álláspont a fogyasztási adókra, illetve az adókedvezmények elengedésére is vonatkozik-e, a miniszter leszögezte, hogy “az adók meg nem emelése azt jelenti, hogy nem emelünk meg semmiféle adót. Az adók meg nem emelésre tett ígéretünk minden esetre vonatkozik”.
A pénzügyminiszter mérsékelni kívánja a személyi jövedelemadónak a személyi jövedelmek magasabb adózási sávba csúszása (kalte Progression, bracket creep) miatt bekövetkező növekedését is. “A múltban is erre törekedtem és ezt most is fontosnak tartom” – hangsúlyozta.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top