Home / _További hírek / Elengedhetetlen a szíriai béke megteremtése

Elengedhetetlen a szíriai béke megteremtése

Elengedhetetlen a szíriai béke megteremtése ahhoz, hogy eredményt lehessen elérni az Európa felé irányuló migránsáradat megszüntetésében – nyilatkozta az MTI-nek Altusz Kristóf európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes külügyi államtitkár Koppenhágában, a dán külügyminisztérium európai ügyekért felelős igazgatójával folytatott megbeszélését követően pénteken.

Altusz Kristóf kijelentette: nagyobb hangsúlyt kell helyezni a konfliktuszónák mellett fekvő országok megsegítésére is, hogy a menekültek a lehető legközelebb kerüljenek elhelyezésre hazájukhoz, ahol biztonságban, rendezett körülmények között várhatják meg, amíg visszatérhetnek szülőföldjükre.
Hozzátette: megegyezett Per Fabricius Andersennel, a dán külügyminisztérium európai ügyekért felelős igazgatójával, hogy ezt az álláspontot uniós szinten is képviselni és közösen szorgalmazni fogják.
Altusz Kristóf kiemelte, hogy dán kollégájával egyetértettek abban, hogy a migrációs válság kezeléséhez szükség van a schengeni határok szisztematikus védelmére. A menekültek beáramlását tekintve fontos, hogy ellenőrzött és jól szabályozott módszerrel, közös európai szabályozás alapján történjen a migránsok beléptetése az európai határokon.
A helyettes államtitkárt arról tájékoztatott, hogy az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) közösen fórumot rendeznek tavasszal Budapesten azzal a céllal, hogy üzleti vállalkozások kapcsolódhassanak be a világszervezet munkájába. Ennek egyik gyakorlati megvalósulása lehet, ha például gyógyszergyártó cégek számára biztosítanának részvételi lehetőséget a segélyezés folyamatában.
Altusz Kristóf a konferencia részleteit Jakab Zsuzsannával, a WHO koppenhágai regionális igazgatójával tárgyalta meg, akivel a világszervezet új, közép-európai központjának budapesti pályázatáról is egyeztetett.
A politikus beszámolt arról, hogy koppenhágai látogatása során megbeszélést folytatott a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA dán tagdelegációjának vezetőjével is.
Cecilie Felicia Banke az egy éves magyar IHRA-elnökség eredményei között kiemelte azt az adatvédelmi törvénymódosítást, amely korlátozás nélkül biztosít hozzáférést a holokauszttal kapcsolatos levéltári forrásokhoz.
A tagállamok és a terület szakértői szerint ez az IHRA működésének eddigi legnagyobb sikere – hangsúlyozta Altusz Kristóf.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top

 
Amennyiben szeretne részletesebb tájékoztatást kapni,
kérjük töltse ki az alábbi adatlapot.
Adatait bizalmasan kezeljük.

Név

Email cím

Telefonszám

 

×