ingyenes webstatisztika

Elemzők: az idei növekedés egyik legjelentősebb összetevője a lakossági fogyasztás lesz

Dinamikusan bővült a kiskereskedelmi forgalom az MTI által megkérdezett makrogazdasági elemzők szerint, akik így az idei gazdasági bővülés egyik legnagyobb összetevőjének nevezték a lakossági fogyasztást. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a forgalom bővülése a következő hónapokban is folytatódik.

Balatoni András, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője kiemelte: az első negyedévben jelentősen bővülő kiskereskedelmi forgalomban tükröződik az áprilisi reálbér-növekedés hatása is. Ez a masszív vásárlóerő-bővülés a kedvező gazdasági várakozásoknak köszönhetően egyre jobban begyűrűzik a fogyasztásba, illetve a kiskereskedelmi forgalomba – fogalmazott. Hozzátette: a növekedés széles bázison nyugszik, majdnem minden szegmensben jelentős növekedést regisztráltak. Megjegyezte: vannak a kereskedelem növekedésére ható egyszeri, technikai hatások, ami a dohányforgalom mérésében bekövetkezett módszertani váltás és az online pénztárgépek bevezetése. Véleménye szerint az áprilisi növekedésből arra is lehet következtetni, hogy enyhül a háztartások elmúlt hónapokban tapasztalt óvatos költekezési hajlama.
Balatoni András a régi módszertan alapján számolva idén a kiskereskedelmi forgalom 5,1 százalékos bővülésére számít, ami jövőre 3 százalékra lassul. Az ING elemzője szerint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem bővülése az ágazat “pangó időszakára” is jellemző volt, ebből a hazai kiskereskedelem strukturális átalakulása látszik: egyre többen rendelnek az internetről.
Gabler Gergely, az Erste Bank vezető elemzője rámutatott: a rendkívül alacsony infláció is elősegítette reálbérek növekedését, így a fogyasztás bővülését. Szavai szerint ez a reálbér növekedés – ami öt év után először tavaly nőtt – újraindította a kiskereskedelmet, ahol minden főcsoportban jelentős növekedést mértek. Elmondta, a magyar háztartások 70-80 százaléka a becslések szerint nem rendelkezik megtakarítással, annyit fogyaszt, amennyi a jövedelme. A reálbérek 4,4 százalékos áprilisi növekedése összhangban áll a forgalom régi módszertan szerinti 4 százalékos bővülésével.
Idén a beruházások mellett a GDP növekedés legnagyobb összetevője a lakossági fogyasztás lesz – emelte ki. Hozzátette: mivel a lakossági fogyasztás adja a GDP 66 százalékát, ezért erősen hat a gazdasági növekedésre. Minden torzító hatást kiszűrve a kiskereskedelem idén 4-5 százalék között bővülhet – fűzte hozzá.
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte, hogy az elmúlt hónapok adatai a kiskereskedelmi forgalomban 2012 végén bekövetkezett növekedési fordulat töretlen folytatódását tanúsítják. A növekvő kiskereskedelmi forgalom a folyamatosan javuló munkaerő-piaci helyzetnek, a reáljövedelmek bővülésének illetve a növekvő fogyasztói bizalomnak köszönhető. A tárca szerint a kiskereskedelmi forgalom növekedése a következő hónapokban is folytatódik. Kiemelik, hogy a GDP adatokban is tükröződik a felívelő trend, ugyanis a háztartások fogyasztási kiadása 2013 eleje óta negyedévről-negyedévre emelkedést mutat. A háztartások fogyasztási kiadásának első negyedéves adatai összhangban vannak a konvergenciaprogram előrejelzésével, ami a fogyasztás bővülésével számol – írta az NGM.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top