ingyenes webstatisztika

Éledezik a hitelpiac: íme, a legfrissebb folyósítási adatok

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint személyi kölcsönből, lakáshitelből és babaváró hitelből is többet folyósítottak a bankok júniusban, mint az azt megelőző hónapban. A jelzáloghiteleknél március óta először nőtt a kihelyezett hitelösszeg, a személyikölcsön-kihelyezés pedig 10 milliárd forinttal haladta meg az áprilisi szintet. A babaváró hitel a vírus ellenére is kiegyensúlyozott eredményeket mutat.

Éledezni kezdett júniusban a lakossági hitelpiac. A Magyar Nemzeti Bank ma közzétett adatai szerint idén júniusban 23,91 milliárd forintnyi új személyi hitelt vettek fel a magyar háztartások, ami csupán a fele annak az összegnek, amennyit az előző év azonos időszakában folyósítottak a bankok, ugyanakkor az áprilisi 5 éves mélyponthoz képest (12,99 milliárd forint) 84 százalékkal magasabb érték. Aki személyi kölcsönt szeretne felvenni, annak érdemes sietnie: év végéig még legfeljebb 5,75 százalékos THM-mel igényelhető minden személyi hitel, az elérhető ajánlatok a Bank360.hu Személyi Kölcsön Kalkulátorával hasonlíthatók össze.

 

Jelzáloghitelekből öt milliárd forinttal fogyott több, mint az előző hónapban, a kihelyezés teljes összege 67,56 milliárd forint volt, ami az előző év azonos időszakához képest 18 százalékos visszaesést jelent. Érdekes ugyanakkor, hogy a jegybanki adatok szerint a tavaly júniusban megfigyelt 5,04 százalékos átlagos hitelköltség (THM) 4,39 százalékra csökkent. Ennél még kedvezőbb feltételekkel, már kevesebb mint 4 százalékos THM-mel is igényelhetünk lakáshitelt, amelyet a Lakáshitel Kalkulátorban is ellenőrizhetünk.

 

A babaváró hitel tekintetében is emelkedtek a folyósítási értékek. A májusi 46,66 milliárd forinthoz képest 49,10 milliárd forintot vettek fel júniusban a fiatal párok, amely 5,2 százalékos emelkedés egy hónap alatt. Az első 12 hónapban összesen 786,72 milliárd forintot folyósítottak a bankok a népszerű termékből, amely szintén részletesen megismerhető a Bank360.hu Babaváró Hitelkalkulátorával.

“A járványügyi veszélyhelyzet munkaerőpiacra és gazdaságra gyakorolt hatása júniusban tovább enyhült. A kihelyezett hitelösszegek arra utalnak, hogy az ügyfelek bátrabban állnak hozzá az igényléshez, mint az előző néhány hónapban” – közölte Veres Patrik, a Bank360.hu szakértője.

 

Az elemző felhívta a figyelmet, hogy szinte az összes bank elérhetővé tette az új, THM-plafonnal igényelhető fogyasztási hiteleket, amelyeket július óta már legfeljebb 5,75 százalékos induló THM-mel igényelhetnek magánszemélyek. Mindez azt jelenti, hogy aki most igényel kölcsönt, az több tucat ajánlat közül válogathat, ráadásul a fogyasztási hitelek esetében az idei év végéig alacsonyabb törlesztőrészlettel lehet számolni.

 

Több folyósítás, kisebb érdeklődés?

 

A Bank360.hu az online érdeklődéseket is vizsgálta az előző év azonos időszakához viszonyítva. Júniusban a személyi kölcsönök iránt némileg csökkent az érdeklődés az egy évvel korábbi bázisértékhez képest, emellett az előző hónaphoz képest is kismértékű visszaesést tapasztaltak a szakportál elemzői.

A lakáshitelek és a babaváró hitelek iránt is csökkent júliusban a netes érdeklődés az előző hónaphoz képest. Fontos részlet azonban, hogy a lakáshitelek iránt az előző év júliusához képest 12 százalékkal nőtt az érdeklődők száma, ami azt jelenti, hogy a lakosság a koronavírus-járvány ellenére is kiemelt figyelemmel követi a lakáshitel-piacot.

 


A Bank360 Zrt.-ről

A Bank360 közel négy éve segíti a lakosságot abban, hogy pénzügyi döntéseikkel teljesen elégedettek legyenek hosszú távon is. A szakportál kalkulátoraival a legfontosabb banki termékeket hasonlíthatjuk össze, az oldalon megjelenő elemzések és bejegyzések pedig a tájékozódást segítik a pénzügyek világában, segítve a tudatos és megfelelő döntést az adott anyagi helyzetben.

 

 

640x40_feher
Scroll To Top