Home / _További hírek / Egyre nagyobb az érdeklődés a rossz hitelek iránt

Egyre nagyobb az érdeklődés a rossz hitelek iránt

Teljes fokozatra kapcsoltak az NPL piacok, Magyarország mellett a régió többi országaiban is növekvő aktivitás látható a befektetők részéről. Az OTP, az ERSTE, az MKB, a CIB és a Raiffeisen bankoknak van a legtöbb nem teljesítő hitele magyar viszonylatban.

A Deloitte elemzése szerint a nem teljesítő hitelállományok mértéke a vizsgált kilenc országban (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia, Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Bulgária) több mint 52 milliárd eurót tesz ki. A 2014-es év fordulópontot jelentett a nem teljesítő hitelek állományának evolúciójában, hiszen megkezdődött az NPL állományok csökkenése. A csökkenés elsősorban a Romániában és Szlovéniában tapasztalt jelentős tranzakciós aktivitásra és a nem tejesítő hitelek számottevő mértékű leírására vezethető vissza.

A nem teljesítő hitelek aránya 2014-ben már a régió déli országaiban is csökkenést mutatott, azonban az észak-dél divergencia továbbra is megfigyelhető. Míg Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában az NPL arányok 6-8% között álltak 2014 végén, addig a régió déli országaiban ez az arány 12-22%-os tartományban mozgott.

Bíró Balázs, a Deloitte portfóliókezelési-tanácsadási szolgáltatások közép-európai vezető partnere elmondta: „Míg 2014 az első jelentős méretű NPL tranzakciók éve volt a régióban, addig 2015-ben a piacok már teljes gőzre kapcsoltak. Jelenleg is 10-15 futó ügyletet számlálunk a délkelet-európai régióban és rövidtávon további 10-15 ügy van kilátásban. Ez alapján azt várjuk, hogy az év végére több milliárd eurónyi NPL fog gazdát cserélni, és meglátásunk szerint ez a lendület várhatóan meg 2-3 évig biztosan kitart.”

A makrogazdasági környezet javulása is nagymértékben hozzájárul a régiós NPL piacok élénküléséhez. A befektetők javuló megtérülési rátákkal számolhatnak: a növekvő GDP az adósok kedvezőbb jövedelmi helyzetén keresztül javítja a hitel visszafizető képességet, míg az ingatlanpiac élénkülése a fedezetek értékére van pozitív hatással.

Az Európai Központi Bank átfogó eszközminőség vizsgálata megnövelte az értékvesztési fedezettségeket, a bankok folyamatos céltartalék képzése pedig tovább csökkenti az árazási különbséget a keresleti és kínálati oldal között. Kínálati oldalon az értékesítések legfőbb ösztönzője továbbra is a tőkeáttétel-leépítés, az azzal járó mérlegminőség-javulás, valamint a tőkemegfelelés erősítése és így a hitelezési képesség javítása, melyet a régió bankjai nem kizárólag organikus eszközökkel valósítanak meg, hanem előnyben részesítik a gyorsabb megoldásokat is. Az Európai Beruházási Bank 2015-ös felmérése szerint a bankok több mint 2/3-a eszközeladásokon keresztül kívánja javítani tőkepozícióját.


Forrás: GazdaságTV.hu

640x40_feher
Scroll To Top

 
Amennyiben szeretne részletesebb tájékoztatást kapni,
kérjük töltse ki az alábbi adatlapot.
Adatait bizalmasan kezeljük.

Név

Email cím

Telefonszám

 

×