ingyenes webstatisztika

Egyre intenzívebben esik a rubel árfolyama

Egyre gyorsuló ütemben zuhan és csütörtökön újabb történelmi mélypontokra esett az orosz rubel árfolyama, a moszkvai tőzsde devizakereskedésében a dollár áttörte a 46 rubeles küszöböt.

moszkvaHelyi idő szerint délután fél négykor a dollár 46,08 rubelen forgott, így a szerdai záráshoz képest 1,13 rubellel emelkedett a jegyzés. Az euró 1,58 rubellel 57,66 rubelre drágult, míg az euróból és a dollárból képzett devizakosár jegyzése 1,33 rubellel 51,29 rubelre emelkedett.
Az utóbbi négy kereskedési nap alatt a dollár 10,2 százalékkal (4,245 rubellel), az euró 9,6 százalékkal (5,01 rubellel), a devizakosár pedig 9,9 százalékkal erősödött az orosz fizetőeszközhöz képest.
Az orosz jegybank szerdán megváltoztatta a devizapiaci intervenciós szabályzatát: az eddigi, úgynevezett piszkos lebegtetésről gyakorlatilag áttért a szabad lebegtetésre. A jegybank azzal indokolta döntését, hogy a spekulánsoknak így nehezebb lesz a rubel gyengülésére fogadni. Egyes szakértők szerint ez a döntés hosszú távon segítheti a rubelre nehezedő nyomás enyhülését.
A központi bank nyíltpiaci beavatkozásra ezentúl legfeljebb napi 350 millió dollárt költ, függetlenül az árfolyamok alakulásától. Korábban kötelező volt interveniálnia és korlátlan összeget költhetett el, ha a rubel devizakosárhoz viszonyított, általa meghatározott árfolyamsávjának alsó vagy felső határát áttörték a jegyzések. A jegybank ugyanakkor fenntartotta magának a jogot arra, hogy a jövőben is többet dobjon a piacra napi 350 millió dollárnál, ha úgy ítéli meg, veszélybe került a pénzügyi stabilitás.
Az év eleje óta a rubel értékének több mint 25 százalékát veszítette el az ukrajnai válság következményei, valamint a nyomott olajárak miatt. A jegybank dollártízmilliárdokat költött a rubel védelmére, de hasztalan. Az év eleje óta mintegy 75 milliárd dollárral, ebből csak októberben legalább 30 milliárd dollárral apasztották a tartalékokat a nyíltpiaci beavatkozások.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top