ingyenes webstatisztika

Egymilliárd euróval növeli a működési térségének juttatott kereskedelemtámogatást az EBRD

A keresleti rekord hatására egymilliárd euróval növelte a működési térségéhez tartozó gazdaságoknak elkülönített kereskedelemfinanszírozási keretét az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). A támogatási keret célja az új koronavírus okozta járvány kereskedelmi következményeinek enyhítése.

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet csütörtökön bejelentette, hogy a 2020-ra szánt kereskedelemtámogatási összeg felső határát az eddigi 2 milliárd euróról 3 milliárd euróra emelte.
Indoklásában az EBRD hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány a világkereskedelem egészében súlyos fennakadásokat okozott, és ebben a környezetben példátlan mértékben emelkedett az igény a bank által nyújtott kereskedelemfinanszírozási szolgáltatások iránt: az év eleje óta az EBRD ezernél több külkereskedelmi ügyletet finanszírozott 1,8 milliárd euró értékben.
Ez időarányosan rekordértékű kereskedelemfinanszírozási összeg.
Az EBRD – a kereskedelemtámogató finanszírozásokon túl – a következő két évben 21 milliárd euró pótlólagos támogatást nyújt a működési területéhez tartozó gazdaságoknak a koronavírus okozta Covid-19-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére.
E támogatási csomag méretét mutatja, hogy az EBRD tavaly 10,1 milliárd eurót juttatott hitelek és befektetések formájában működési térségének, és ez éves rekord volt a bank csaknem 30 éves történetében.

Csütörtöki közleményében az EBRD közölte: a 2020-2021-re elkülönített 21 milliárd eurós pótlólagos finanszírozás várhatóan teljes egészében a koronavírus-válság hatásainak ellensúlyozását szolgálja.
Jürgen Rigterink, az EBRD ügyvezető elnöke a közleményhez fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta: a kereskedelemfinanszírozás “az első naptól kezdve” a bank által a koronavírus-járványra adott válaszintézkedések döntő fontosságú eleme.
Rigterink megköszönte a részvényes országoknak, hogy hozzájárultak a program jelentős bővítéséhez.
Nagy londoni elemzőműhelyek is meglehetősen komor előrejelzéseket tartanak érvényben a világkereskedelem várható idei teljesítményére.
Az egyik tekintélyes londoni makrogazdasági elemzőház, az Oxford Economics új prognózisában közölte, hogy számításai szerint a világkereskedelmi forgalom áprilisban havi összevetésben 12 százalékkal, évi összehasonlításban 16 százalékkal zuhant, és a májusi adatok még további meredek visszaesésre vallanak.
A cég alapeseti előrejelzése az, hogy a világkereskedelem az idei harmadik negyedévben növekedésnek indul, de az áruk és a szolgáltatások globális kereskedelme 2020 egészében így is várhatóan 12 százalékkal elmarad a tavalyi értéktől.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top