ingyenes webstatisztika

Egy százalékkal csökkent a román GDP a második negyedévben az elsőhöz képest

Romániában 1 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) az idei második negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva – közölte csütörtökön az országos statisztikai intézet.

Éves összevetésben a kiigazítatlan érték szerint 1,2 százalékkal, munkanaphatással korrigálva 1,4 százalékkal nőtt a GDP.
Az első fél évben a román GDP 2,4 százalékkal nőtt a kiigazítatlan érték szerint, a kiigazított érték alapján a növekedés 2,6 százalékos volt a tavalyi első hat hónaphoz képest.
A román statisztikai intézetnek ez volt az első előrejelzése a második negyedévi GDP-ről, a második, részletesebb jelentést szeptember elején teszi közzé.
A román hatóságok az idén 2,2 százalékos gazdasági növekedést várnak, szintén 2,2 százalékos államháztartási hiánycél mellett. A bukaresti kormány nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a gazdasági növekedés nagyobb lesz a reméltnél, így elérheti vagy meghaladhatja akár a 3 százalékot, de hivatalosan nem módosították a prognózist. A Nemzetközi Valutaalap legutóbbi becslése 2,8 százalékra várja a román gazdaság idei növekedési ütemét.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top