ingyenes webstatisztika

Egy gyömrői magánszemély a NAV második legnagyobb adósa

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 146 adózónál állapított meg jelentős összegű adóhiányt az első negyedévben, a lista első helyén egy budapesti cég, a másodikon egy gyömrői lakhelyű magánszemély áll.

A NAV negyedévente teszi közzé azon – csőd- vagy felszámolási eljárás alatt nem álló – adóalanyok listáját, akiknél az előző negyedévben jogerőre emelkedett határozatában magánszemélyek esetében 10 millió, más adózók esetében 100 millió forintot meghaladó adóhiányt állapított meg.
Az adóhatóság az első negyedévben 146 adózónál állapított meg csaknem 22 milliárd forint összegű adóhiányt, amihez ugyancsak tízmilliárdos nagyságrendű jogkövetkezmény (adóbírság, késedelmi pótlék) társul. A nagy adósok közül 62 magánszemély, illetve egyéni vállalkozó, 84 pedig társaság.
A legnagyobb adóhiányt a budapesti székhelyű AMMORY-CAR Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nél tárták fel, 948 millió forintot, a jogkövetkezményekkel együtt 1,63 milliárd forintot követel tőle a NAV.
Hasonlóan magas összeget, 879 millió forint adóhiányt tártak fel a gyömrői illetőségű Varga Csabánál, a vele szembeni követelés a jogkövetkezményekkel együtt 1,60 milliárd forint
A lista harmadik helyezettje a budapesti székhelyű PROFEET HUNGARY Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 751,5 millió – a jogkövetkezményekkel együtt 1,22 milliárd – forinttal.
A cégek közül összesen négy adózónál állapítottak meg 500 millió forint feletti adóhiányt, a jogkövetkezményeket is figyelembe véve azonban milliárdos követelése van velük szemben az adóhatóságnak.
A magánszemélyek közül a már említett gyömrői adózó mellett még öten “dicsekedhetnek” 100 millió forint feletti adóhiánnyal, köztük a budapesti Szeitner Krisztián, aki kétszer is szerepel a listán összesen 288 millió forinttal és 279 millió forint jogkövetkezménnyel, valamint az ugyancsak budapesti illetékességű Megyeri Gábor János, akinél csaknem 232 milliós adóhiányt tártak fel (ehhez 217 millió forint jogkövetkezmény kapcsolódik).
A NAV közzétette azoknak a cégeknek a listáját is, amelyek március 31-én 100 millió forintnál nagyobb, illetve azokét a magánszemélyekét, akik 10 millió forintnál nagyobb összeggel tartoztak 180 napon túl folyamatosan az adóhatóságnak.
A listákon 1821 ilyen cég, illetve 3894 ilyen magánszemély van, ami a minimumösszeggel számolva 182,1 milliárd, illetve 38,9 milliárd forintos tartozást jelent, együttesen – a jogkövetkezményeket nem tekintve – legkevesebb 221 milliárd forinttal tartoznak az adóhatóságnak.
Sok cég már egy ideje szerepel ezen a listán, például a Herz Szalámigyár Zrt., az Electro World Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt. vagy a Malév Magyar Légiközlekedési Zrt. Most is megtalálható a tartós adósok között a Rendőrökért Közbiztonsági Alapítvány és az Esztergomi Fürdő (spa) Szolgáltató Zrt. is. A vállalkozások között ezúttal is fellelhető számos fura nevű cég (például PLÜSMACI 101207 GNITEKRAM Kft., SAKKMATT CETNOCLAF Kft., SZPERO 110310 ARUTANECEM Kft.), amelyeket mind a Tatabánya, Komáromi út 31. szám alatt jegyeztek be.
A magánszemélyek, illetve egyéni vállalkozók listáján ezúttal is rajta van Akkad Imad – aki arról híresült el, hogy 2008 decemberében, a bírságokat is beleértve több mint 5 milliárd forint tartozással volt a nagy adósok listáján -, a celeb Gáspár Győző és Gáspárné Balla Beáta, Földesi-Szabó László és az akasztói vállalkozó, Stadler József is. A legutolsó név a névsorban Zuschlag Jánosé. (MTI)

640x40_feher
Scroll To Top