ingyenes webstatisztika

Ebola – Civil szervezetek felajánlásait juttatják el a járvány sújtotta térségbe

Civil és egyházi szervezetekkel fogott össze a kormány, hogy enyhítsen az Ebola-járvány fenyegette nyugat-afrikai országok gondjain. Az összegyűlt felajánlásokat Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára kedden vette át a szervezetektől.

Az eseményen az államtitkár kiemelte: az Ebola-járvány következtében mára súlyos, globális vészhelyzet alakult ki, amely biztonságpolitikai szempontból is kockázatot jelent.
Közölte: a tárcától Sierra Leone és Benin kért segítségét, így a minisztériumban megalakult egy munkacsoport, amely foglalkozik a segélyakciókkal, és a felajánlásokat eljuttatja a térségbe.
A magyar társadalom odafigyel a távoli szerencsétlenségekre is – mondta Mikola István, hangsúlyozva, rendkívül súlyos járványról van szó, a fertőzötteknél 70-80 százalékos a halálozási arány. Ha nem sikerül a járványt megfékezni, a jövő év második feléig másfél millió fertőzött lehet. Ez a helyzet a középkori járványokra emlékeztet, de az Ebola-járvány megfékezése annál is nagyobb kihívás – jegyezte meg.
A járvány megállítására szolgáló klasszikus eljárások egyre nehezebben alkalmazhatók a helyi kulturális körülmények, szokások miatt. Jellemző például a betegek, a halottak elrablása, a holttestek megmosdatása, így tömegek fertőződhetnek meg egy-egy halálesetnél – magyarázta.
Mikola István kifejtette: az érintett térségben fel kellett számolni a légi közlekedést, elszigetelődtek az országok, nem tudnak bevinni gyógyszereket, védőfelszerelést, és nem tudják leváltani az egészségügyi dolgozókat. Drámai a helyzet, megingott a térségbeli országok vezetésébe vetett bizalom, a közigazgatás összeomlott, rendészeti és katonai beavatkozás is szükséges lehet a járvány megállításához – vélekedett. Hozzátette: egyszerre kell megfékezni a járványt és helyreállítani a közrendet.
A civil szervezetek felajánlásának köszönhetően Magyarország 22 ezer pár gumikesztyűt, 1000 pár gumicsizmát, 500 orvosi védőszemüveget, 500 védőköpenyt, továbbá 5000 dollár értékben egyszer használatos egészségügyi védőegységcsomagokat tud eljuttatni a járvány sújtotta régióba. A magyar szerepvállalást a tárcánál a humanitárius segítségnyújtásért felelős nemzetközi fejlesztési főosztály koordinálja.
A magyar felajánlás része lesz annak a szállítmánynak, amely uniós segítséggel jut el a térségbe.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombat este közzétett jelentése szerint 6574-re nőtt az Ebola-fertőzöttek száma, és 3091 betegnél volt halálos kimenetelű a vérzéses láz. A WHO korábban arra figyelmeztetett, hogy hatékony megelőzési intézkedések megtétele nélkül november elejéig húszezerre nőhet a fertőzöttek száma a nyugat-afrikai országokban.
A WHO, az Orvosok Határok Nélkül, az Amerikai Betegségellenőrzési és -megelőzési Központ (CDC), Kína és az Afrikai Unió több száz ápolót küldött eddig Nyugat-Afrikába. A Világbank múlt csütörtökön jelentette be, hogy csaknem a duplájára (400 millió dollárra) emeli a járvány által sújtott országoknak nyújtott támogatását. Az Európai Unió eddig 150 millió dolláros segítséget nyújtott, amely mellett a tagállamok eddig 78 millió eurós támogatást vállaltak. Párizs és Berlin légihíd létrehozásában állapodott meg a segítség célba juttatásához. Az ENSZ becslése szerint fél év alatt hozzávetőleg egymilliárd dolláros segítségre van szükség a járvány megfékezéséhez.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top