ingyenes webstatisztika

EB: folytatni kell a strukturális reformokat az Európai Unióban

Alapvetően pozitívan ítéli meg az európai gazdaság fejleményeit hétfőn közzétett úgynevezett országspecifikus ajánlásaiban az Európai Bizottság, ám miután a fellendülést kiegyensúlyozatlannak és törékenynek tartja, további strukturális reformokat javasol az unió tagállamainak.

Elemzésében a brüsszeli testület arra a megállapításra jut, hogy a növekedés visszatért, az idén már csak Ciprusnak és Horvátországnak kell recesszióval számolnia. Brüsszel szerint javul a tagállami költségvetések helyzete, a tagállamok összesített deficitje a válság kezdete óta első ízben csökken a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alá. A bizottság azt is közölte: hat ország, Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Szlovákia és Hollandia esetében a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését javasolja. Ha a pénzügyminiszterek tanácsa rábólint erre, akkor többségbe kerülnek az EU-ban azok az országok, amelyek ellen nem folyik ilyen eljárás; 11 tagállam marad eljárás alatt.
A bizottság örömmel nyugtázza, hogy a legsebezhetőbb országok által végrehajtott reformok kezdenek kifizetődni; Írország, Portugália és Spanyolország is kilépett a pénzügyi segítséggel párosuló kiigazító programból, idén pedig Görögországba is visszatérhet a növekedés.
A testület megjegyzi, hogy a munkaerő-piaci folyamatok általában legalább féléves csúszással követik a makrogazdasági fejleményeket, ám várhatóan idén már mérsékelt növekedés lesz tapasztalható a foglalkoztatás terén, 2015-ben pedig átlagosan 10,4 százalékra csökkenhet az állástalanok aránya a tavalyi 10,8 százalékos munkanélküliségi mutatót követően. A bizottság arra is rámutat, hogy ezen a téren óriásiak az eltérések a tagállamok között, mert míg Ausztriában például csak 4,9 százalékos a munkanélküliség, Görögországban 27,3 százalék az állástalanok aránya.
A bizottság úgy ítéli meg, hogy a válságra a tagállamok többsége adóemeléssel reagált, az adóterhek nőttek, viszont miután ezen a téren viszonylag szűk a tagállamok mozgástere, Brüsszel az adófizetési fegyelem javítását, az adóelkerülés felszámolását szolgáló lépéseket javasol, valamint a munkaerő helyett az ingatlanok, a fogyasztás adóztatását részesítené előnyben.
A bankszektor további stabilizálása a bizottság szerint Olaszországban, Görögországban, Spanyolországban, Litvániában, Szlovéniában, Horvátországban és Cipruson javasolt, ezekben az országokban a kis- és közepes vállalkozások banki finanszírozása még mindig elmarad a kívánatos szinttől.
A bizottság emellett általános adósságcsökkentést is javasol, és arra számít, hogy az államadósság szintje idén tetőzik, aztán pedig csökkenő pályára kell állítani. Ezen a téren Belgiumot, Írországot, Görögországot, Spanyolországot, Olaszországot, Ciprust és Portugáliát emeli ki a brüsszeli testület, ahol az államadósság meghaladja a GDP 100 százalékát.
Közzétételüket követően az ajánlásokat a tagállamok pénzügyminisztereiből álló tanács, majd az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács is megvitatja, majd formálisan azokat a pénzügyminiszterek tanácsa hagyja jóvá, a tervek szerint július 8-án.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top