ingyenes webstatisztika

E.ON-gázüzletág – Jobbik: beigazolódott, hogy az állam feltűnően előnytelen szerződést kötött

A Jobbik szerint beigazolódott az a gyanú, hogy az állam feltűnően előnytelen szerződést kötött az E.ON földgázcégeinek visszavásárlásakor.

Volner János, a parlament vállalkozásfejlesztési bizottságának jobbikos elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján előző napi sajtóhírekre utalva kijelentette: kiderült, hogy a Gazprom felé fennálló kötelezettségek kedvezőtlen forgatókönyv esetén akár 355 milliárd forint mínuszt is jelenthetnek a visszavásárláskor. Ezt azzal magyarázta, hogy az orosz cég felé átvételi kötelezettsége van Magyarországnak, vagy az át nem vett gáz felét ki kell fizetnie.
Kiemelte: így még inkább érthetetlen, hogy a kormány miért fizetett 261 milliárd forintot egy erősen veszteségbe hajló cégértékért.
A Jobbik álláspontja szerint a kormány azzal, hogy még a cégek teljes átvilágítása előtt közölte a vételárat, majd erre vonatkozóan szándéknyilatkozatot írt alá a német tulajdonosokkal, vezetőkkel, “egyrészt lábbal tiporta a szakmai tisztesség elemi szabályait, másrészt rendkívül felelőtlenül bánt az adófizetők pénzével”.
Volner János felidézte, hogy pártja tavaly feljelentést is tett az ügyben és a gazdasági bizottság összehívását sürgette, de ez nem kapott támogatást.
Nemhogy nincs gazdasági szabadságharc a külföldi energetikai óriásvállalatok ellen, de a kormány egyenesen a magyar adófizetők pénzéből nyújt nekik támogatást – jegyezte meg a jobbikos politikus, kifejtve: az E.ON szerződés kapcsán attól lehet tartani, hogy az Európai Unió tiltott állami támogatásnak minősíti a tranzakciót.
Felvetette azt is: úgy tűnik, hogy a rezsicsökkentés árát kamatostul, többszörösen fizeti meg a kormány a külföldi energetikai vállalatok felé, talán azért, hogy Orbán Viktor normalizálja a német kormánnyal fenntartott hűvös viszonyát.
Négy év Fidesz-kormányzás után ideje tisztázni, hogy a kormány melyik gazdasági szektorban milyen mértékben, milyen eszköztárral kíván beavatkozni, mert az üzleti szférát övező bizonytalanságok nem teszik vonzóvá Magyarországot – jegyezte meg.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top