ingyenes webstatisztika
Home / Külföld / Amerika / Donald Trump feloszlatott két tanácsadó testületet is
Legfrissebb hírek Magyarországról angol nyelvű portálokról: NewsPortal.hu

Donald Trump feloszlatott két tanácsadó testületet is

Donald Trump amerikai elnök szerdán feloszlatott két tanácsadói testületet is, ahonnan egymás után távoztak a gazdasági vezetők, helytelenítve az elnöknek a Charlottesville-i erőszakra adott ellentmondásos nyilatkozatait.

Az elnök az Amerikai Ipari Tanács és a Stratégiai és Politikai Fórum tanácsadó testületek feloszlatását jelentette be. Twitter-bejegyzésében azzal indokolta döntését, hogy inkább beszünteti a testületek munkáját, sem mint a gazdasági szakemberek “nagy nyomásgyakorlásnak” legyenek kitéve.
A The New York Times című lap értesülései szerint az elnöki döntés azt követően született meg, hogy a Blackstone-csoport vezérigazgatója, Stephen Schwarzman – aki egyébként Trump személyes barátja – telekonferenciát szervezett a Stratégiai és Politikai Fórum elnöki tanácsadó testület tagjai számára. A téma az volt: hogyan reagáljanak az elnöknek a Charlottesville-i események után tett nyilatkozataira. A megbeszélésről kiszivárgott információk szerint a mintegy egytucatnyi gazdasági vezetővel folytatott egyeztetések után az a döntés született, hogy a tagok testületileg kivonulnak a tanácsadó szervezetből. Ebben a tanácsadói bizottságban a többi között az IBM, a Clevelandi Klina, vagy egy bostoni pénzügyi cég vezetői vettek részt.
Mielőtt azonban Donald Trump nyilvánosságra hozta döntését, a másik elnöki tanácsadó testületből, az Ipari Tanácsból is újabb két tag jelentette be kilépését.
Valamennyi kilépő az elnöknek a Charlottesville-i erőszakra adott ellentmondásos válaszaira hivatkozott távozása okaként.
A Stratégiai és Politikai Fórum a telekonferencia után kiadott közleményében leszögezte: “Miként azt tagjaink elmúlt napokban egyénileg is kinyilvánították, türelmetlenségnek, rasszizmusnak és erőszaknak abszolút nincs helye ebben az országban, ezek az amerikai alapértékek meggyalázását jelentik”.
Szerdán délután egy – a The Wall Street Journal című laphoz is eljutott – belső körlevélben Jamie Dimon, a J.P.Morgan Chase bankház vezérigazgatója is közölte: “mélységesen” nem ért egyet az elnök Charlottesville-re adott válaszaival. “A rasszizmus, az intolerancia és az erőszak mindig helytelen… Kétértelmű beszédnek nincs helye ezen a téren” – szögezte le Dimon.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×