ingyenes webstatisztika
Home / _További hírek / _h / Devizapiaci stratéga: piactorzító hatása lehet a monetáris lazításnak

Devizapiaci stratéga: piactorzító hatása lehet a monetáris lazításnak

Fennáll a veszély, hogy egyes eszközök piacát eltorzítja a világ nagy jegybankjai által a tőkepiacokra juttatott, nagy mennyiségű pótlólagos likviditás – mondta el a dán Saxo Bank devizapiaci részlegének igazgatója az MTI kérdésére kedden Budapesten.

John J. Hardy – aki szemináriumot tart a magyar fővárosban – elmondta: különösen nagy a buborékok keletkezésének veszélye a vállalati kötvények piacán.
Az Európai Központi Bank (EKB) bejelentett mennyiségi enyhítési programjának (QE) óriási kockázata, hogy a tőkepiacokra áramló friss likviditás mesterséges keresletet teremt, eltorzítja a piaci árakat – jelezte a szakember. Szavai szerint néhány hónapon belül kiderülhet, hogy beigazolódnak-e ezek a félelmek. Utalt rá, hogy hasonló folyamat indult el az Egyesült Államokban, ahol sok energiaipari vállalat kötvénye a bóvli kategóriába süllyedt az amerikai palagáz- és palaolaj-forradalom miatt.
Az amerikai jegybankrendszer (Fed) kis megszakításokkal hat éven át folytatott kötvényvásárlási programot, és immár hat éve rekordalacsonyan tartja az alapkamatot. A hozamelőnyt kereső befektetők sokszor spekulatív besorolás alá eső vállalati kötvényeket vásároltak a pótlólagos likviditásból; a kisebb cégek a tőkeintenzív energiaiparban különösen örültek az olcsó hitelnek. Most, hogy visszaestek e vállalatok bevételei, a kötvényeik hozamai megugrottak.
A szakember ezzel együtt alapvetően helyeselte az EKB lépését. Mint mondta, a kötvényvásárlási program gyengíti az eurót, ezzel elháríthatja a deflációs veszélyt, sőt szerinte későn léptek, hiszen az infláció régóta messze elmarad a céltól.
Arra a felvetésre, hogy az amerikai mennyiségi enyhítés – bár ez nehezen mérhető – úgy tűnik, csekély hatást gyakorolt a reálgazdaságra, és tartani lehet attól, hogy ez Európában is így lesz, a szakember elmondta: a jegybanki laza monetáris politikának csak közvetett hatása lehet, közvetlenül aligha hajtja föl a keresletet és a fogyasztást, de jótékony hatása lehet azzal, hogy növeli a részvényárfolyamokat, a részvényesek vagyonát.
Egyetértett azzal a felvetésével, hogy fennáll a veszély: az EKB programja miatt tovább csökkennek az alapkamatok az eurózóna közvetlen szomszédságában, mert az itteni jegybankok ezzel próbálják majd ellensúlyozni devizáik relatív erősödését az euróval szemben.
Arra a kérdésre, hogy reális veszély-e Görögország kilépése az euróövezetből, a szakértő azt felelte: nem ez az alapeseti forgatókönyv. A görög lakosság bő 70 százaléka támogatja az euró megtartását, és nem biztos, hogy a választásokon győztes Sziriza kampányígéretei megjelennek a kormányprogramban – fogalmazott. Hosszú távon azonban kérdéses, hogyan lehet leépíteni a hazai össztermék (GDP) 175 százalékára rúgó görög államadósságot – mondta.
A devizapiaci stratéga egyetértett azzal is, hogy egy esetleges amerikai alapkamat-emelés fenyegetést jelent a feltörekvő piacokra, mert tartani lehet attól, hogy a hozamelőnyt kereső befektetők a feltörekvő piacokról amerikai eszközökbe csoportosítanak át. A dollár – amely globális tartalékvaluta – meggyengült a Fed mennyiségi enyhítési programjai miatt. Ha folytatódik az amerikai gazdaság kilábalása, és a Fed kamatot emel – az erről döntő testület, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) jelenleg decemberre ígéri ezt -, az komoly veszély azoknak a feltörekvő országoknak, amelyeknek jelentős a dollárkitettsége – magyarázta. Kevésbé vannak kitéve a veszélynek azok az euróövezeten kívüli közép-kelet-európai országok – például Lengyelország vagy Magyarország – amelyek adósságának jelentős része nem dollárban, hanem euróban áll fenn – mondta. A kínai jüan helyzete ebből a szempontból különösen érdekes lesz – tette hozzá.
John J. Hardy sokkolónak nevezte a svájci jegybank közelmúltbeli lépését, amellyel a központi bank váratlanul eltörölte a svájci frank árfolyamát a túlzott erősödéstől védő küszöböt. Ami történt, általános figyelmeztetésként is felfogható; a devizapiaci kereskedőknek a jövőben még óvatosabbnak kell lenniük – mondta a dán Saxo Bank devizapiaci stratégája.(MTI)

640x40_feher
640x40_feher
Scroll To Top