ingyenes webstatisztika

Deviza, arany, olaj elemzés – 2014.01.30

A központi bankok uralják a piacot   Az FOMC értekezlet a várakozásoknak megfelelően alakult – további 10 milliárd dollárral csökkentették a havi kötvényvásárlást, és nem történt jelentős változás a nyilatkozatban vagy az előremutató útmutatásban – és szinte nem gyakorolt hatást a kereskedésre.

Birger_Schafermeier_osszefoglalo_640

IronFX napi elemzés:

A Fed folytatja a fokozatos csökkentést a várakozásoknak megfelelően
 • 10 milliárd dollárral csökkentette kötvényvásárlásait, ami megfelel a várakozásoknak.
 • Elhangzott, hogy a gazdaság alapvetően javul, a foglalkoztatási kép vegyes.
 • Valószínűleg azonos tempóban folytatódik a fokozatos csökkentés = a vásárlások októberben befejeződnek
Az RBNZ várakozik, nem módosítja a kamatlábakat; nincs utalás a márciusi emelésre.
 • A piac szerint 50-50% volt a kamatlábemelés esélye; az NZD gyengült.
 • Az AUD gyengült, mivel lefelé korrigálták Kína gyártási PMI-indexét.
 • Szerintem az AUD/NZD pár tovább csökkenhet az árfolyamokkal kapcsolatos eltérő kilátások miatt.
A feltörekvő piacok devizái jelentősen gyengültek annak ellenére, hogy Dél-Afrikában meglepetésszerűen emelték a kamatlábakat.
 • A mozgás jelzi azon törékeny egyensúlyt, hogy a feltörekvő piacok országai szembesülnek a Fed fokozatos csökkentésével:
 1. nézik, amint devizáik összeomlanak = magasabb infláció, alacsonyabb vásárlóerő; vagy
 2. emelik a kamatlábakat és elfojtják a növekedést
 • A feltörekvő piacok részvényeiből való tőkekiáramlás fokozódik; úgy tűnik, hogy a feltörekvő piacok válsága még csak a kezdet.
A JPY és a CHF erősödött a feltörekvő piacok gyengesége miatt.
Ma: 
 • A januári német előzetes fogyasztói árindex csökkentheti az EKB-ra nehezedő nyomást = EUR-pozitív;
 • a BoE jelzálogkölcsön-jóváhagyásai várhatóan emelkednek = GBP-pozitív;
 • USA 4. negyedéves GDP várhatóan lassul a kormánybezárás miatt; jelentős a magánszektor kereslete = USD-pozitív.

IronFX_special-bonus_728x90_HU

Részletesebb elemzés:

 • A központi bankok uralják a piacot   Az FOMC értekezlet a várakozásoknak megfelelően alakult – további 10 milliárd dollárral csökkentették a havi kötvényvásárlást, és nem történt jelentős változás a nyilatkozatban vagy az előremutató útmutatásban – és szinte nem gyakorolt hatást a kereskedésre. A Fed elmondta, hogy a gazdaság alapvetően erősödött, és a jövőbeli tevékenység kockázata kiegyensúlyozottabbá vált. Erről később többet hallunk a nap folyamán, amikor az USA közzéteszi a gyors 4. negyedéves GDP becsült értékét. Éves szintre vetítve várhatóan 3,2%-os emelkedést jelez, ami lassulást jelent a 3. negyedéves +4,1%-hoz képest. A magánszektor kereslete várhatóan egészséges, amelyet a fogyasztók jelentős költése és az export növekedése vezérel, de ezt részben ellentételezi a szövetségi kiadások kormánybezárás miatti csökkenése. A befektetők ezért a teljes adat csökkenésén túltekintve értékelik az adatokat, és a részletekre összpontosítanak. A magánszektor jelentős kereslete akkor is támogathatja az amerikai dollárt, ha a teljes adat ismét a növekedés lassulását jelzi. Másrészt a személyes fogyasztás mag árindexe – a Fed kedvenc inflációs mutatószáma – az előrejelzés szerint negyedéves szinten +1,4%-ról +1,1%-ra lassult (SAAR). Jóval a Fed 2%-os célkitűzése alatti infláció hatására egyes FOMC tagok aggódni kezdenek az ösztönzés túlzott mértékű megvonása miatt, de ez eddig főképp elméletben létező aggály az USA-ban.
 • Az Új-Zélandi Nemzeti Bank (RBNZ) is változatlanul hagyta kamatlábait, de emiatt az NZD gyengült, mivel a piac egyenlő mértékben számított arra, hogy ezen az értekezleten emelik a kamatlábakat. Ezenkívül a nyilatkozat végén szerepelt, hogy az RBNZ „elkötelezett marad” a kamatlábak szükség szerinti emelése iránt, és az emelés üteme „a jövőbeli gazdasági mutatóktól függ”. Néhány befektetőben csalódást keltett, hogy nem tettek utalást arra, hogy a márciusi értekezleten sor kerül-e kamatlábemelésre. Szerintem emelés valószínű, vagy legalábbis fennáll az emelés lehetősége – sokkal inkább, mint sok piac esetében –, és javaslom a befektetőknek, hogy eséskor vásároljanak új-zélandi dollárt. Ebben az összefüggésben medve jellegű nézetet tartok fenn az AUD/NZD párral kapcsolatban. A kínai januári végleges HSBC/Markit gyártási PMI-index ma reggeli lefelé történő korrekcióját követően számomra úgy tűnik, hogy az AUD sokkal érzékenyebb Kína lassulására, mint az NZD, ezért az NZD tovább erősödik az ausztrál dollárral szemben. A következő kulcsfontosságú eseményre szombaton kerül sor, amikor közzéteszik a januári hivatalos kínai gyártási PMI-indexet. Bár az előrejelzés szerint növekedési tartományban marad, mindazonáltal várhatóan hét hónapot tekintve a legalacsonyabb szintre csökken. Ez további csökkenő nyomást gyakorolhat az ausztrál dollárra.
 • A fő sztori nem a G10 devizákkal, hanem inkább a feltörekvő piacok (EM) világával kapcsolatos. A feltörekvő piacok devizáinak értékesítése annak ellenére – vagy amiatt – folytatódott, hogy a Dél-afrikai Nemzeti Bank (SARB) tegnap meglepetésszerűen 50 bázisponttal emelte a kamatlábat. A ZAR valójában messzemenően a legrosszabb teljesítményt nyújtó deviza volt az éjszaka folyamán, és 3,1%-kal gyengült az amerikai dollárhoz képest. De a feltörekvő piacok több devizája is gyengült: A HUF több mint 2%-kal, az MXN -1,7%-kal a PLN és az INR pedig 1%-kal csökkent. A SARB kamatlábemelése jelzi azon törékeny egyensúlyt, hogy a feltörekvő piacok országai szembesülnek a Fed fokozatos csökkentésével: vagy hagyják, hogy devizáik menjenek, és magasabb inflációval/alacsonyabb vásárlóerővel néznek szembe, vagy emelik kamatlábaikat és elfojtják a növekedést. Szerintem ez csak a válság kezdetét jelenti, hogy a befektetések kezdenek kiáramlani a feltörekvő piacok részvényeiből. Ez folytatódhat, és ezen devizák tovább gyengülhetnek.
 • Másrészt a feltörekvő piacok fokozódó feszültsége, valamint a globális monetáris megszorítások gondolata hatására a biztonsági befektetési eszközök (JPY és CHF) erősödtek.
 • Mai mutatószámok: Az európai nap során közzéteszik a német januári munkanélküliségi rátát, amely várhatóan változatlanul 6,9%, és az ország előzetes fogyasztói árindexe az előrejelzés szerint januárban havi szinten 0,6%-kal csökkent, ami fordulatot jelent a decemberi, havi szinten +0,5%-hoz képest. Mindazonáltal a ráta az előrejelzések szerint éves szinten valamelyest, 1,2%-ról 1,3%-ra gyorsul. Ez részben csökkentheti az EKB-ra az enyhítés szükségessége miatt nehezedő nyomást, ezért pozitív az euróra nézve. Az eurozóna közzéteszi a januári végleges fogyasztói bizalmi indexet. Az Egyesült Királyságban a BoE decemberi jelzálogkölcsön-jóváhagyásai az előrejelzés szerint a novemberinél magasabb szinten lesznek, ami megerősíti, hogy folytatódik a lakáspiaci fellendülés.
 • Az USA-ban a GDP adatokkal együtt közzéteszik az újonnan regisztrált munkanélküliek állományát (a január 25-én véget ért hétre vonatkozóan), amely várhatóan 326 ezerről 330 ezerre nő, míg a folyamatosan regisztrált munkanélküliek állománya az előrejelzés szerint a korábbi 3056 ezerről 3000 ezerre csökken. A decemberi függőben lévő lakásértékesítések a becslés szerint havi szinten 0,3%-kal csökkentek (novemberben 0,2%-kal emelkedtek).

 

EUR/USD

EURUSD_30Jan2014

 • Az EUR/USD konszolidációs módon mozgott tegnap, és most a mozgóátlagok közelében talál támaszszintre. Ezen mozgóátlagok egyértelmű, lefelé történő áttörése hatására esetleg megcélozza az 1,3525 (T3) és az 1,3570 (T2) közötti tartományt. Másrészt az 1,3700-es (E1) szint sikeres, felfelé való áttörése utat nyithat az 1,3810-es (E2) szint felé. Mindkét momentum mutatószám tovább csökken, míg az MACD – bár bika jellegű tartományban van – jelző vonala alatt marad, ami most megerősíti a csökkenő momentumot.
 • Támaszszint: 1,3640 (T1), 1,3570 (T2), 1,3525 (T3).
 • Ellenállásszint: 1,3700 (E1), 1,3810 (E2), 1,3893 (E3).

EUR/JPY

EURJPY_30Jan2014

 • Az EUR/JPY ellenállásszintre talált a 141,25-ös (E1) ellenállásszinten, a mozgóátlagok közelében, majd csökkent, és elérte a 139,15-ös (T1) támaszszintet. A pár most konszolidál valamelyest ezen korlát felett, amelynek áttörése hosszabbításokat válthat ki a csökkenő tartomány alsó határa és a következő támaszszint felé (138,00 – T2). Amíg a pár a mozgóátlagok alatt, a csökkenő tartományon belül van, a rövid távú kép negatív marad. A napi és a heti grafikonon a hosszabb távú növekvő trend továbbra is érvényben van, ezért bármilyen rövid távú csökkenést a fő növekvő útvonal visszatérésének minősítenék.
 • Támaszszint: 139,15 (T1), 138,00 (T2), 137,10 (T3).
 • Ellenállásszint: 141,25 (E1), 143,15 (E2), 145,00 (E3).

GBP/USD

GBPUSD_30Jan2014

 • A GBP/USD konszolidációs módban, valamelyest az 50 periódusú mozgóátlaga felett mozgott. A pár az 1,6640-es (E1) ellenállásszint alatt marad. Ha a vételi pozíciókkal rendelkezők elég erősek ahhoz, hogy áttörjék ezt a korlátot, hosszabbításokat válthatnak ki a következő akadály, az 1,6735-ös (E2) szint felé. Másrészt az 1,6465-ös (T1) támaszszint lefelé történő áttörése szükséges a további lehetséges csökkenés kiváltásához. A napi grafikonon az árfolyam mindkét mozgóátlag felett van; az 50 napos mozgóátlag támogatja az árfolyam mozgásának minimum szintjeit, ezért most változatlannak minősítem a hosszabb távú növekvő útvonalat.
 • Támaszszint: 1,6465 (T1), 1,6335 (T2), 1,6260 (T3).
 • Ellenállásszint: 1,6640 (E1), 1,6735 (E2), 1,6885 (E3).

Arany

XAUUSD_30Jan2014

 • Az arany visszapattant az 1250 (T1) korlátról, amely a hosszabb távú csökkenő trendvonal közelében van, majd emelkedett, de az előremenetel ismét megállt az 1268-as (E1) ellenállásszint miatt. Ha a bikák visszaszerzik momentumukat, és áttörik ezt az akadályt, várhatóan magasabb szintre irányítják a csatát, és tesztelik a következő ellenállásszintet (1290 – E2). Az MACD visszapattant zérus vonala közelében, és felfelé áttért indító vonalán, ami megerősíti a közelmúltbeli bika jellegű momentumot. Az 1250-es (T1) minimum szint lefelé történő áttörése hibás kilengést okozhat lefelé, és módosíthatja a nemesfém rövid távú kilátásait.
 • Támaszszint: 1250 (T1), 1235 (T2), 1224 (T3).
 • Ellenállásszint: 1268 (E1), 1290 (E2), 1315 (E3).

Olaj

CLH4_30Jan2014

 • A WTI ismét tesztelte a kék növekvő trendvonalat a 96,50-es (T1) támaszszint közelében, majd emelkedett. Az ár most a 97,85-ös (E1) ellenállásszinti akadály felé tart, amelynek áttörése utat nyithat a következő, 98,90-es (E2) ellenállásszint felé.  Az MACD pozitív tartományban marad, és jelző vonala felett van, ami bika jellegű momentumot jelez. Amíg az ár a rövid távú trendvonal és mindkét mozgóátlag felett marad, a rövid távú kilátásokat pozitívnak minősítem.
 • Támaszszint: 96,50 (T1), 95,00 (T2), 94,00 (T3).
 • Ellenállásszint: 97,85 (E1), 98,90 (E2), 100,55 (E3).

(Forrás: IronFX)

640x40_feher
Scroll To Top