ingyenes webstatisztika

Deviza, arany, olaj elemzés – 2014.01.28

Az amerikai dollár vegyesen nyit Európában, és bizonyos profit-kivételre került sor a japán jenben és a svájci frankban, amelyek tegnap olyan erősek voltak. Másrészt az AUD és az NZD jelentősen rallyzott az éjszaka folyamán. Ezen mozgások mindegyike következetes azzal, hogy bizonyos mértékű nyugalom és kockázatvállaló kedv tér vissza a piacra. Ez egyértelmű volt az USA-beli részvények napközbeni visszapattanása miatt (bár végül alacsonyabb szinten zártak), az USA-beli kincstárjegyek hozama pedig valamelyest emelkedett.

IronFX_special-bonus_728x90_HU

IronFX napi elemzés:

USD nyitása vegyes
 • Profit-kivétel a biztonsági befektetési devizákban (JPY és CHF), mivel a bizalom valamelyest visszatér
 • Az AUD és az NZD előnyre tesz szert a részvények stabilizálódása révén, és visszatér a kockázatvállalás
Egyes ismerős témák visszatérőben vannak
 • A GBP erősödik a mai GDP adat közzététele előtt, amely várhatóan stabil
 • A CAD csökken annak ellenére, hogy a pénzügyminiszter tagadja, hogy a kormány leértékeli a devizát
Ma: a piac vár a török központi bank értekezletére (amely helyi idő szerint éjfélkor ér véget), hogy képesek-e a deviza stabilizálására.
 • Minden lehetséges, a magasabb kamatlábaktól kezdve a tőkeellenőrzésekig
 • Ezt követi a SARB holnapi értekezlete
 • A feltörekvő piacok kockázatának csökkentése előnyös az árudevizák számára (NOK és SEK)
Mutatószámok: Egyesült Királyság GDP, svéd termelői árindex, viszonteladói értékesítés és kereskedelem; USA-beli tartós árucikkek, Case-Shiller lakásárindex, Konferenciatanács fogyasztói bizalmi indexe. Az adatok várhatóan nem jeleznek új irányt az amerikai dollárral kapcsolatban.
IronFX_JanLIVE_728x90_HU
Részletes elemzés:
 • Az amerikai dollár vegyesen nyit Európában, és bizonyos profit-kivételre került sor a japán jenben és a svájci frankban, amelyek tegnap olyan erősek voltak. Másrészt az AUD és az NZD jelentősen rallyzott az éjszaka folyamán. Ezen mozgások mindegyike következetes azzal, hogy bizonyos mértékű nyugalom és kockázatvállaló kedv tér vissza a piacra. Ez egyértelmű volt az USA-beli részvények napközbeni visszapattanása miatt (bár végül alacsonyabb szinten zártak), az USA-beli kincstárjegyek hozama pedig valamelyest emelkedett.
 • Egyes ismerős témák visszatérőben vannak. Az angol font a nagy volatilitású béta devizákkal együtt helyreállt. Volatilitás jellemezte aznap, miután a Bank of England elnöke, Carney múlt pénteken beszédet tartott, ami gyorsan elhalványulóban van, és visszatér az erős angol font képe. Ehhez hasonlóan a kanadai dollár volt a G10 devizák legnagyobb vesztese az éjszaka folyamán, bár Flaherty pénzügyminiszter elmondta, hogy a kormány részéről nem volt nyomás a deviza gyengítésével kapcsolatban. Elmondta, hogy a piac állapítja meg az árfolyamot; ha így van, úgy tűnik, hogy a piac gyengíti azt.
 • A feltörekvő piacok legtöbb devizája ma ismét gyengült az MXN szembetűnő kivételével, amely erősödött, miután a decemberi kereskedelmimérleg-többlet a piaci becslés kétszerese lett. Ez ismét csak annak fontosságát mutatja, hogy a piac szerint a feltörekvő piacok országai képesek magukat finanszírozni. A KRW is visszapattant.
 • A figyelem középpontjában ma a török központi bank ma éjjeli értekezlete áll. A központi bank elmondta, hogy „megteszi a szükséges politikai intézkedéseket az árfolyam stabilitása érdekében” ma esti rendkívüli értekezletén. A spekuláció szerint bármire sor kerülhet, a kamatlábak jelentős emelésétől kezdve (3 százalékpontot említettek) a tőkeáramlások bevezetéséig. A Dél-afrikai Nemzeti Bank (SARB) holnapi értekezletével együtt lehetőségük van a feltörekvő piacok válságának stabilizálására és a Forex piacon a közelmúltban tapasztalt jelentős mozgások visszafordítására. Azonban lehet, hogy csalódást keltenek. Az árudevizák nyilvánvalóan előnyre tennének szert a G10 devizák közül, de az optimista befektetők esetleg fontolóra kívánják venni a NOK vásárlását is, ha a feltörekvő piacokon visszapattanásra számítanak. A NOK az a deviza, amelyik a legjobban korrelált a TRY és a ZAR devizákkal az elmúlt év során. A TRY és az árudevizák korrelációja nem sokban különbözik a TRY és az EUR viszonyától, aminek következtében a TRY mai helyreállása támogathatja az EUR/USD párt.
 • A mutatószámokat tekintve az európai nap Franciaország januári fogyasztói bizalmi indexével indul, amely várhatóan változatlan. Svédország decemberi termelői árindexei, viszonteladói értékesítése és kereskedelmi adatai következnek. Az ország termelői árindexe a becslés szerint a novemberivel azonos ütemben emelkedett, míg a viszonteladói értékesítés növekedése az előrejelzések szerint lassult. Múlt hónapban az adat felülmúlta a becsléseket, és a SEK hevesen reagált, majd körülbelül 120 pip-pel emelkedett, ezért a lassulás negatív lehet a svéd koronára nézve.
 • Az Egyesült Királyságban az országos előzetes 4. negyedéves GDP a becslés szerint negyedéves szinten 0,7%-kal emelkedett, ami lassulást jelent a 3. negyedéves (negyedéves szinten) +0,8%-hoz képest. Mindazonáltal a ráta éves szinten az előrejelzés szerint +1,9%-ról +2,8%-ra emelkedett. Az angol font erősödött a jelentős növekedéssel kapcsolatos várakozások hatására, és egy ehhez hasonló adat várhatóan megőrzi a deviza momentumát.
 • Az USA közzéteszi a decemberi tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya adatot. A teljes adat és a szállítási eszközöket kizáró adat az előrejelzés szerint emelkedik, de a novemberinél lassúbb ütemben. Az S&P/Case-Shiller novemberi lakásárindex az előrejelzés szerint kissé gyorsabban emelkedett az októberinél. A Konferenciatanács januári fogyasztói bizalmi indexe az előrejelzések szerint valamelyest csökken, míg a richmondi Fed gyártási index a becslés szerint változatlan. Az előrejelzés szerinti adatok talán nem jelzik a kereskedés új irányát, ezért várunk, hogy esetleg van-e eltérés az előrejelzésekhez képest.
 • Kedden csak egy személy tart beszédet: A BoE elnöke, Mark Carney egy skóciai rendezvényen szólal fel. Nem valószínű, hogy Davosban tartott pénteki beszédétől eltérőt mond, azonban megjegyzést fűzhet a piac pénteki beszédére adott reakciójához.

EUR/USD

EURUSD_28Jan2014

 • Az EUR/USD pár ismét képtelen volt az 1,3700-es (E1) ellenállásszint felett maradni, miután közzétették a vártnál kedvezőbb német Ifo indexeket. Mindkét momentum mutatószám csökkent, míg az MACD – bár bika jellegű tartományban van – lefelé áttért jelző vonalán, és megerősíti a vételi pozíciókkal rendelkezők azon gyengeségét, hogy most áttörjék az 1,3700-es (E1) akadályt. A napi grafikonon hullócsillag alakzatot azonosíthatunk; az 1,3650-es (T1) szint egyértelmű, lefelé történő áttörése megerősítheti a gyertya alakzatot, és esetleg hosszabbításokra kerülhet sor az 1,3525 (T3) és 1,3570 (T2) közötti támaszszinti tartomány felé. Másrészt az 1,3700-es (E1) szint sikeres. felfelé való áttörése utat nyithat az 1,3810-es (E2) szint felé.
 • Támaszszint: 1,3650 (T1), 1,3570 (T2), 1,3525 (T3).
 • Ellenállásszint: 1,3700 (E1), 1,3810 (E2), 1,3893 (E3).

 

EUR/JPY

EURJPY_28Jan2014

 • Az EUR/JPY pár konszolidál a 139,67-es (T1) támaszszint és a 140,88-as (E1) ellenállásszint között. A 139,67-es (T1) korlát egyértelmű, lefelé történő áttörése hosszabbításokat válthat ki a következő akadály felé (138,00 – T2). Az 50 periódusú mozgóátlag lefelé áttért a 200 periódusú mozgóátlagon, és mivel az utóbbi a lila csökkenő tartományban van, a rövid távú kilátás csökkenő marad. Az RSI támaszszintre talált a 30-as szint közelében, míg az MACD mutatószám – bár negatív tartományban van – úgy tűnik, hogy készen áll felfelé áttörni indító vonalán, ezért korrekciós előmenetelre kerülhet sor, mielőtt a medvék ismét felülkerekednek. A napi és a heti grafikonon a hosszabb távú növekvő trend továbbra is érvényben van, ezért bármilyen rövid távú csökkenést a fő növekvő útvonal visszatérésének minősítenék.
 • Támaszszint: 139,67 (T1), 138,00 (T2), 137,10 (T3).
 • Ellenállásszint: 140,88 (E1), 143,15 (E2), 145,00 (E3).

GBP/USD

GBPUSD_28Jan2014

 • A GBP/USD hétfőn emelkedett, miután támaszszintre talált valamelyest az 1,6465-ös (T1) korlát felett. A pár most az 1,6640-es (E1) ellenállásszint felé tart, amelynek áttörése utat nyithat az 1,6735-ös (E2) akadály felé. Az MACD mutatószám – amely már bika jellegű tartományban van – úgy tűnik, hogy készen áll indító vonalán felfelé áttérni, ami megerősíti a közelmúltbeli pozitív momentumot. Amíg az árfolyam a mindkét mozgóátlag és a kék rövid távú támaszszint felett van, a kilátás pozitív marad.
 • Támaszszint: 1,6465 (T1), 1,6335 (T2), 1,6260 (T3).
 • Ellenállásszint: 1,6640 (E1), 1,6735 (E2), 1,6885 (E3).

Arany

XAUUSD_28Jan2014

 • Az arany hétfőn csökkent, és ismét az 1268 (E1) ellenállásszint alatt van. A fém most teszteli a hosszabb távú trendvonal közelében lévő tartományt, az 50 periódusú mozgóátlagot és az 1257-es (T1) támaszszintet. A visszapattanás itt megerősíti a várt visszatérést, és a párt ismét az 1268-as (E1) szint fölé irányíthatja.  A kép pozitív marad, mivel a nemesfém magasabb maximum szinteket és magasabb minimum szinteket formál, és mindkét mozgóátlag felett van. Csak az előző minimum szint (1235 – T2) lefelé történő áttörése módosítaná a kilátást.
 • Támaszszint: 1257 (T1), 1235 (T2), 1224 (T3).
 • Ellenállásszint: 1268 (E1), 1290 (E2), 1315 (E3).

Olaj

CLH4_28Jan2014

 • A WTI tegnap tovább csökkent, de a csökkenést megállította a kék támaszszint és mindkét mozgóátlag. Továbbra is fennáll a magasabb minimum szint lehetősége, és a 96,50-es (E1) ellenállásszinti korlát áttörését követő visszapattanás megcélozhatja a 97,85-ös (E2) közelmúltbeli maximum szintet. Mindazonáltal mindkét momentum mutatószám lefelé mutat; az MACD jelző vonala alatt van. A 95,00-ös (T1) támaszszint egyértelmű, lefelé történő áttörése az első jele annak, hogy a közelmúltbeli előremenetel véget ért. Semleges álláspontra helyezkedem most, amíg az ár mozgása és a mutatószámok jelzést adnak erről az irányról.
 • Támaszszint: 95,00 (T1), 94,00 (T2), 93,30 (T3).
 • Ellenállásszint: 96,50 (E1), 97,85 (E2), 98,90 (E3).

(Forrás: IronFX)

640x40_feher
Scroll To Top