ingyenes webstatisztika

Deviza, arany, olaj elemzés – 2014.01.23

A devizák nagy mozgásainak többségére a tegnapi európai kereskedésen került sor, mivel az angol font erősödött a munkanélküliség vártnál nagyobb csökkenése hatására, a kanadai dollár pedig gyengült a Kanadai Nemzeti Bank azon megjegyzései hatására, miszerint a deviza túlértékelt

ironfx-globalis-kereskedesi-legendak-versenyenek-dijatadoja-2014-01-24

IronFX napi elemzés:

Az USD általánosságban emelkedett
CAD – a legnagyobb vesztes a Kanadai Nemzeti Bank enyhítés-párti hozzáállása miatt
 • Megemlítették, hogy a CAD „erős marad” és „továbbra is versenyképességi kihívásokat támaszt” a kanadai exporttal szemben.
 • Csökkentették inflációs előrejelzésüket, és céloztak arra, hogy a kamatlábakat érintő következő változás történhet lefelé és felfelé is.
 • A hatóságok szerint a kanadai dollár gyengül, ami szerintem fundamentálisan megalapozott.
GBP: erősödött a munkanélküliség vártnál nagyobb mértékű esése hatására
AUD, NZD gyengült: Kína januári PMI-indexe 50 alá esett
 • Új-Zéland nagyrészt mezőgazdasági termékeket exportál Kínába, ezért az ausztrál dollárnál kevésbé érzékeny a lassulásra; az NZD/USD pár várhatóan tovább emelkedik, mivel Új-Zéland gazdasága erős marad.
 • Az AUD/NZD várhatóan tovább csökken, mivel Ausztrália gazdasága több problémával áll szemben.
Ma: az európai gyártási és szolgáltatási PMI-indexek várhatóan emelkednek – ez támogathatja az EUR/USD párt az európai kereskedésen. Az USA Markit PMI-indexe várhatóan emelkedik, bár ezt nem követik annyira nyomon. Az USA-beli folyamatosan regisztrált munkanélküliek állománya várhatóan visszaesik, megfordítva az előző heti emelkedést; az USA meglévő lakások értékesítése várhatóan emelkedik, az árak emelkednek (bár lassabb ütemben); a vezető gazdasági index várhatóan emelkedik, de lassabb ütemben.

IronFX_bonus_728x90_HU

Részletes elemzés:
 • A devizák nagy mozgásainak többségére a tegnapi európai kereskedésen került sor, mivel az angol font erősödött a munkanélküliség vártnál nagyobb csökkenése hatására, a kanadai dollár pedig gyengült a Kanadai Nemzeti Bank azon megjegyzései hatására, miszerint a deviza túlértékelt.
 • A Kanadai Nemzeti Bank negyedéves monetáris politikai jelentése megemlíti, hogy a deviza „erős marad” és „továbbra is versenyképességi kihívásokat támaszt” a kanadai exporttal szemben. Ez Harper miniszterelnök közelmúltbeli megjegyzéseinek megismétlése, miszerint az USD/CAD pár emelkedése az erős amerikai dollárnak, nem pedig a gyenge kanadai dollárnak tudható be, és a kanadai dollár túlértékelt marad (vásárlóerő-paritás bázison; az OECD becslése szerint 10,5%-kal túlértékelt az amerikai dollárhoz és 6,3%-kal túlértékelt az euróhoz képest). A BoC is csökkentette inflációs előrejelzését, és célzott arra, hogy a kamatlábakat érintő következő változás történhet lefelé és felfelé is. A kanadai dollár várhatóan gyenge marad egy időre, mivel úgy tűnik, hogy ez a trend teljes támogatást kap a kanadai hatóságoktól, valamint fundamentálisan megalapozott. A szóbeli beavatkozás sokkal hatékonyabb, amikor csupán azt javasolják a kereskedőknek, hogy cselekedjenek logikájuk szerint.
 • A piacot meglepte az AUD és az NZD visszafordulása, ami annak ellenére következett be, hogy mindkettőre pozitív gazdasági hírek hatottak. Csökkenésük oka a januári HSBC/Markit gyors gyártási PMI-index csökkenése volt, amely az 50-es „mindent vagy semmit” szint alá esett (a decemberi 50,5-ről 49,6-ra), ami jelzi, hogy Kína gyártása lassul. A piac kisebb mértékű esésre számított (50,3-ra), ami szerint a kínai gazdaság még mindig növekedett volna. A devizák árfolyama csökkent, bár Ausztrália fogyasztói inflációs várakozása és Új-Zéland fogyasztói bizalmi indexe januárban emelkedett; ezen hírek egyébként támogathatták volna a két devizát. Bár mindkét deviza gyengült az amerikai dollárhoz képest, az NZD erősödött az ausztrál dollárral szemben, miután az ország miniszterelnöke, Key elmondta, hogy Új-Zéland gazdasága erőteljesen fog növekedni idén. Továbbra is számítok arra, hogy az AUD/USD pár csökken, ami ellenkezője annak, amire a piac következtetett a szerdai fogyasztói árindex adatok után; az AUD/NZD pár várhatóan tovább csökken, mivel Ausztrália érzékenyebb marad a kínai gazdaság átalakulására, mint Új-Zéland. Új-Zéland nagyrészt mezőgazdasági termékeket exportál Kínába, és valójában előnyre tehet szert a kínai gazdaság átalakulásából, mivel a kínai fogyasztók vásárlóereje nő; Ausztrália ásványkincs- és energiaexportja várhatóan csökkenni fog.
 • A csütörtöki nap a PMI-indexek napja. Az alacsonyabb kínai gyártási PMI-index után közzéteszik az előzetes PMI-indexeket a gyártási és a szolgáltatási szektor esetében Franciaországban, Németországban és az eurozóna egészét tekintve. Franciaország gyártási és szolgáltatási szektorbeli előzetes PMI-indexe az előrejelzés szerint januárban javult, ám a kritikus 50-es korlát alatt maradt. Németország és az eurozóna adataiból várhatóan kiderül, hogy mindkét szektorban emelkedésre került sor. Ez támogathatja az EUR/USD párt az európai kereskedésen. A Markit gyártási PMI-index az USA-t illetően – amelyet nem figyelnek olyan széles körben, mint az ISM indexet – is várhatóan emelkedik, de nem egyértelmű, hogy ez befolyásolja-e a piacot. Az eurozóna előzetes fogyasztói bizalmi indexét is publikálják januárra vonatkozóan. Az index a becslés szerint a decemberi -13,6-ról -13,0-ra emelkedett.
 • Az USA-ban az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya (a január 18-án véget ért hétre vonatkozóan) várhatóan 326 ezerről 330 ezerre nő, míg a folyamatosan regisztrált munkanélküliek állománya (a január 11-én véget ért hétre vonatkozóan) az előrejelzés szerint a korábbi 3030 ezerről 2900 ezerre csökken. A dollár az elmúlt héten figyelmen kívül hagyta a becsléseknél kedvezőbb újonnan regisztrált munkanélküliek állománya adatot, és még a kedvező fogyasztói árindexet is, és csökkent a folyamatosan regisztrált munkanélküliek állománya emelkedésének hatására; ha a héten az eredeti (2856 ezres) szintre visszatér, az támogathatja a dollárt. A másik közzéteendő adat is várhatóan nagyrészt pozitív az amerikai dollárra nézve, különösen igaz ez a lakáspiaci hírekre. Az USA-beli Konferenciatanács vezető gazdasági indexe az előrejelzés szerint decemberben +0,2%-kal emelkedik, ami lassulást jelent a novemberi +0,8%-hoz képest. A chicagói Fed nemzeti aktivitási index a becslés szerint decemberben 0,90-re emelkedett (novemberben 0,60 volt). Az USA-beli Federal Housing Finance Agency (FHFA) lakásárindexe a becslés szerint havi szinten +0,4%-ra lassult novemberben (októberben havi szinten +0,5% volt), és a meglévő lakások értékesítése az előrejelzések szerint decemberben 0,6%-kal nőtt, ami fordulatot jelent a novemberi 4,3%-os csökkenéshez képest.
 • Máshol: Svédország decemberi munkanélküliségi rátája szezonálisan korrigált bázison várhatóan 8,0%-ról 7,9%-ra csökken. Kanada viszonteladói értékesítése novemberben a becslés szerint 0,2%-kal emelkedik, ami fordulatot jelent a -0,1%-hoz képest.
 • Ma a BoE hivatalnoka, Paul Fisher tart beszédet egy londoni rendezvényen.

EUR/USD

EURUSD_23Jan2014

 • Az EUR/USD pár az 1,3525-ös (T1) korlát – amely egybeesik a november 7. és december 27. közötti előremenetel 61,8%-os Fibonacci visszatérési szintjével – és az 1,3570-es (E1) ellenállásszint között maradt. Az 1,3525-ös (T1) kulcsfontosságú akadály áttörése utat nyit az 1,3400-es (T2) tartomány felé. Felül csak az 1,3700-es (E2) ellenállásszint felfelé való áttörése erősítheti meg, hogy az 1,3893-as szintről való csökkenés befejeződött. Ellenkező esetben a kilátás negatív marad.
 • Támaszszint: 1,3525 (T1), 1,3400 (T2), 1,3295 (T3).
 • Ellenállásszint: 1,3570 (E1), 1,3700 (E2), 1,3810 (E3).

EUR/JPY

EURJPY_23Jan2014

 • Az EUR/JPY azon szintjei közelében maradt, ahol legutóbb hagytuk. A pár továbbra is oldalirányú útvonalán, a 140,88-as (T1) támaszszint és a 143,15-ös (E1) ellenállásszint között van. Az összes rövid távú mutatószám megerősíti a konszolidációt, mivel mindkét mozgóátlag oldalirányba mutat, és mindkét momentum mutatószám semleges szintjei közelében van. A 143,15-ös (E1) korlát felfelé történő áttörése amellett érvelne, hogy a 145,00-ös (E2) szintről történt korrekció befejeződött, és esetleg újra tesztelheti ezt a maximum szintet. Másrészt a kereskedési tartomány alsó határáról való csökkenés nagyobb medve jellegű következményekkel járhat. Az MACD folytatja növekvő útvonalát, ami megerősíti azt, hogy a medvék egyelőre képtelenek lejjebb irányítani a csatát. A napi és a heti grafikonon a hosszabb távú növekvő trend még folyamatban van, és egyelőre nincs egyértelmű jele a tetőzésnek.
 • Támaszszint: 140,88 (T1), 139,67 (T2), 138,00 (T3).
 • Ellenállásszint: 143,15 (E1), 145,00 (E2), 147,00 (E3).

GBP/USD

GBPUSD_23Jan2014

 • A GBP/USD tegnap rallyzott, miután a munkanélküliségi ráta az Egyesült Királyságban novemberben becsléseknél nagyobb mértékben csökkent. A pár áttörte az 1,6465-ös akadályt, és jelentősen emelkedett, miután az adat napvilágot látott. A korai európai kereskedésen az árfolyam valamelyest az 1,6600 (E1) maximum szint alatt van. Ha a vételi pozíciókkal rendelkezők sikeresen áttörik ezeket a maximum szinteket, a hosszabb távú növekvő trend folytatódhat, és esetleg hosszabbításokra kerülhet sor az 1,6735-ös (E2) akadály felé. Mivel azonban az RSI készen állni látszik a túlvásárolt tartományból való kilépésre, várhatóan visszatérésre kerül sor, mielőtt a bikák ismét felülkerekednek. Csak az 1,6335-ös (T2) szint lefelé történő áttörése hatására változna az irány csökkenőre.
 • Támaszszint: 1,6465 (T1), 1,6335 (T2), 1,6260 (T3).
 • Ellenállásszint: 1,6600 (E1), 1,6735 (E2), 1,6885 (E3).

Arany

XAUUSD_23Jan2014

 • Az arany szerdán tovább csökkent, megerősítve azon nézetemet, miszerint a közelmúltbeli rövid távú előremenetel nem a legjobb a követésre. Az ár mozgása igazolja a negatív divergenciát az MACD és az ár mozgása között. A mutatószám indító és zérus vonala alatt van, ami jelenleg jelzi a medve jellegű momentumot. Az 1224-es (T2) támaszszint lefelé történő áttörése szükséges annak jelzéséhez, hogy az előremenetel befejeződött, és a hosszabb távú csökkenő trend folytatódik. Amíg a nemesfém hosszabb távú csökkenő trendvonala alatt (világoskék vonal) van, a fő csökkenő útvonal folyamatban marad. Csupán a korábban említett világoskék csökkenő trendvonal és az 1268-as (E2) ellenállásszint egyértelmű áttörése adhatnak okot elemzésünk átgondolására.
 • Támaszszint: 1235 (T1), 1224 (T2), 1187 (T3).
 • Ellenállásszint: 1257 (E1), 1268 (E2), 1290 (E3).

Olaj

CLH4_23Jan2014

 • A WTI előmenetele folytatódott, és ellenállásszintre talált a 96,70-es (E1) szinten és a lila növekvő tartomány felső határán. Az MACD folytatja növekvő útvonalát; mindazonáltal úgy tűnik, hogy az RSI készen áll a 70-es korláton lefelé való áttérésre, ezért nem zárható ki a visszatérés a nap folyamán. Amíg a WTI most mindkét mozgóátlaga felett van, és mivel magasabb minimum szinteket és magasabb maximum szinteket ér el a lila növekvő tartományban, a kilátás bika jellegű marad a közeljövőben.
 • Támaszszint: 95,00 (T1), 94,00 (T2), 93,30 (T3).
 • Ellenállásszint: 96,70 (E1), 98,30 (E2), 98,90 (E3).

(Forrás: IronFX)

640x40_feher
Scroll To Top