ingyenes webstatisztika

Deviza, arany, olaj elemzés – 2014.01.21

Deviza divergencia A ma reggeli események az egyes devizákkal, nem annyira a dollárral kapcsolatosak. Egyrészt a dollár sokat erősödött a jenhez képest, ami általánosságban várható lenne, amikor a tokiói részvénypiacon emelkedés tapasztalható. A japán részvények TOPIX indexe ma 0,6%-kal emelkedett azon javaslatok hatására, hogy a kormány csökkentse a vállalati adókulcsot.

ironfx-globalis-kereskedesi-legendak-versenyenek-dijatadoja-2014-01-24

IronFX napi elemzés:

Az amerikai dollár erősödött a JPY, a SEK és a NOK devizákkal szemben
 • A tokiói részvények árfolyamai emelkedtek, az USA-beli kötvényhozamok valamelyest emelkedtek = az USD/JPY pár emelkedett.
 • A tokiói részvények árfolyamai emelkedtek azon javaslat hatására, hogy csökkentsék a vállalati adókulcsot.
 • A BoJ várhatóan növeli ösztönzését a 2. negyedévben, és az USD/JPY pár emelkedni fog.
 • Az USD erősödött a SEK és a NOK devizákkal szemben; az európai kereskedési események folytatódása.
Az NZD erősödött, miután a 4. negyedéves fogyasztói árindex felülmúlta a várakozásokat
negyedéves szinten +0,1%; a várakozások szerint -0,1% lett volna
 • A lakásárak is emelkednek.
 • A piac 63% esélyt lát arra, hogy a január 30-i RBNZ értekezleten emelésre kerül sor.
 • Az RBNZ az egyedüli G10 központi bank, amely megszorítás-párti. A deviza várhatóan erősödni fog.
 • Az AUD is valamelyest emelkedett az új-zélandi dollárral együtt, a kínai részvények rallyjának hatására.
A platina emelkedett, ám az arany vagy az ezüst nem; ez kedvezőtlen hozzáállásra utal.
Ma:  A januári ZEW index várhatóan emelkedett. A várakozások indexe gyakran felülmúlja a piaci előrejelzéseket = ma támogathatja az eurót. A CBI Trends felmérése valószínűleg vegyes képet mutat; várhatóan nem gyakorol lényeges hatást az angol fontra. Ma nem tesznek közzé mutatószámokat az USA-ban.

IronFX_bonus_728x90_HU

Részletes elemzés:
 • Deviza divergencia A ma reggeli események az egyes devizákkal, nem annyira a dollárral kapcsolatosak. Egyrészt a dollár sokat erősödött a jenhez képest, ami általánosságban várható lenne, amikor a tokiói részvénypiacon emelkedés tapasztalható. A japán részvények TOPIX indexe ma 0,6%-kal emelkedett azon javaslatok hatására, hogy a kormány csökkentse a vállalati adókulcsot. Tavaly napi bázison 42%-os korreláció volt a TOPIX és az USD/JPY pár között. Ezenkívül viszonylag jelentős pozitív korreláció van az USD/JPY pár és az USA-beli kincstárjegyek hozamai között, és a 10 éves futamidejű USA-beli kincstárjegyek hozamai több napon keresztüli csökkenés után 2 bázisponttal emelkedtek. A Japán Nemzeti Bank kétnapos értekezlete kezdetét vette; bár ezúttal valószínűleg nem számíthatunk változásra a politikában, várhatóan valamikor a 2. negyedévben növelik ösztönzési programjukat, miután emelik a fogyasztási adót. Ez szerintem megint támogathatja az USD/JPY párt. A dollár a svéd koronához és a norvég koronához képest is erősödött, ami talán a tegnapi európai kereskedésből ered.
 • Másrészt a dollár jelentősen csökkent az új-zélandi dollárhoz képest, miután Új-Zéland 4. negyedéves fogyasztói árindexe negyedéves szinten +0,1% lett (a piaci várakozások szerint negyedéves szinten -0,1% lett volna). A Real Estate Institute of New Zealand (REINZ) nemzeti lakásárindexe decemberben havi szinten 1,0%-kal csökkent, de mivel novemberben rekordmagasságban volt, és a decemberi adat az októberinél magasabb volt, úgy tűnik, növekvő trenddel van dolgunk. A gyorsabb infláció, az emelkedő lakásárak és a 20 év tekintetében legmagasabb szintű üzleti bizalmi index valószínűbbé teszi, hogy az Új-Zélandi Nemzeti Bank a január 30-i értekezletén emelni fogja kamatlábait a rekord alacsony 2,5%-ról. A piac most 63%-ra becsüli annak esélyét, hogy az értekezleten emelésre kerül sor, és az NZD ennek eredményeképpen emelkedett. Következetesen amellett érveltem, hogy az NZD az egyik jobban teljesítő deviza lesz idén az RBNZ kivételes monetáris politikája miatt – az egyedüli G10 központi bank, amely a megszorítás pártján áll. Úgy tűnik, hogy a megszorítási ciklus a vártnál korábban kezdetét veheti, ami tovább támogathatja a deviza kiváló teljesítményét. Az NZD az ausztrál dollárt bizonyos mértékig magával ragadta, amit a kínai részvények rallyja is támogatott, miután a központi bank készpénzt pumpált a kínai pénzpiacra, hogy a kamatlábakat alacsony szinten tartsa.
 • A platina tovább erősödött, mivel közeleg a bányászok sztrájkja, de a platina erőssége nem terjedt át az aranyra vagy az ezüstre, amelyek csökkentek. Ez szerintem rossz jel az egyéb nemesfémekkel kapcsolatos hozzáállást tekintve.
 • Európában ma a figyelem középpontjában a januári ZEW felmérés áll. A jelenlegi helyzettel kapcsolatos index decemberben várhatóan 32,4-ről 35,0-re, a várakozásokkal kapcsolatos index pedig 62,0-ről 64,0-re emelkedett. Egy ilyen javulás ideiglenesen támogathatja az eurót. A jelenlegi helyzettel kapcsolatos index találati aránya eléggé véletlenszerű – az utóbbi 12 alkalomból hat esetében múlta felül a piaci előrejelzéseket, hat esetében viszont alulmaradt azokon – ám a várakozással kapcsolatos index az utóbbi öt alkalommal, az utóbbi 12 hónapból 9 esetében meglepetésszerűen felülmúlta azokat. Ez azt jelenti, hogy a gazdasági szakemberek az ezzel kapcsolatos előrejelzések jobbak, vagy pénzkereseti lehetőséget kínál az, hogy az emberek képtelenek előrejelzést adni a mutatószámmal kapcsolatban? Ne feledjük: a múltbeli teljesítmény nem garancia a jövőbeli teljesítményre. Ma a Confederation of British Industry (Brit Ipari Szövetség) közzéteszi a CBI Trends indexet. A teljes rendelésállomány várhatóan csökken, de az üzleti optimizmus várhatóan javul. A vegyes hírek jelzik, hogy az angol font részéről kevés reakció valószínű. Ma két személy tart beszédet. Az EKB tanácsának tagja, Ewald Nowotny az osztrák üzleti újságírók klubjának tart előadást. A BoE tagja, Andy Haldane pedig az Institute for Law and Finance intézményben tart beszédet.

EUR/USD

EURUSD_21Jan2014

 • Az EUR/USD pár emelkedett, miután támaszszintre talált az 1,3525-ös (T1) korláton, amely egybeesik a november 7. és december 27. közötti előremenetel 61,8%-os Fibonacci visszatérési szintjével. Mindazonáltal az előremenetel megállt valamelyest az 1,3570-es (E1) ellenállásszint alatt, és a pár elveszítette nyereségeinek egy részét. Az 1,3525-ös (T1) kulcsfontosságú akadály áttörése utat nyit az 1,3400-es (T2) tartomány felé. Az MACD negatív tartományán belül marad, de úgy tűnik, hogy készen áll az indító vonalán felfelé való áttérésre, ezért nem zárható ki a felfelé történő visszatérés (különösen, ha a mai ZEW indexek jobbak lesznek az előző havi adatoknál, a piac becslései szerint). A kilátás csökkenő marad, mivel az 1,3893-as szintről való csökkenés még folyamatban van.
 • Támaszszint: 1,3525 (T1), 1,3400 (T2), 1,3295 (T3).
 • Ellenállásszint: 1,3570 (E1), 1,3700 (E2), 1,3810 (E3).

EUR/JPY

EURJPY_21Jan2014

 • Az EUR/JPY ismét támaszszintre talált a 140,88-as (T1) korlát közelében, majd emelkedett. A pár jelenleg oldalirányú útvonalán belül marad, és ezen támaszszint és a 143,15-ös (E1) ellenállásszint között van. A 143,15-ös (E1) korlát felfelé történő áttörése amellett érvelne, hogy a 145,00-ös (E2) szintről történt korrekció befejeződött, és esetleg újra tesztelheti ezt a maximum szintet. Másrészt a kereskedési tartomány alsó határáról való csökkenés nagyobb medve jellegű következményekkel járhat. Az MACD – bár medve jellegű tartományban van – növekvő útvonalat követ, és úgy tűnik, hogy készen áll felfelé áttérni jelző vonalán, ami megerősíti a medvék azon gyengeségét, hogy a párt egyelőre alacsonyabb szintre irányítsák. A napi és a heti grafikonon a hosszabb távú növekvő trend még folyamatban van, és egyelőre nincs egyértelmű jele a tetőzésnek.
 • Támaszszint: 140,88 (T1), 139,67 (T2), 138,00 (T3).
 • Ellenállásszint: 143,15 (E1), 145,00 (E2), 147,00 (E3).

GBP/USD

GBPUSD_21Jan2014

 • A GBP/USD pár konszolidációs módon mozgott, továbbá az 1,6465 (E1) ellenállásszinti korlát alatt maradt, amelynek áttörése ismét megcélozhatja az 1,6600-os (E2) maximum szintet. Csak az 1,6335-ös (T1) szint lefelé történő áttörése hatására változna az irány csökkenőre és indítana el további csökkenéseket. Mindazonáltal egyelőre semleges álláspontra helyezkedem a párral kapcsolatban, mivel nem egyértelmű trendben van, és várok arra, hogy kitisztuljon a kép. A napi grafikonon a negatív divergencia a napi MACD és az ár mozgása között még érvényben van, ami jelzi, hogy a hosszabb távú növekvő trend egyelőre veszít momentumából.
 • Támaszszint: 1,6335 (T1), 1,6260 (T2), 1,6130 (T3).
 • Ellenállásszint: 1,6465 (E1), 1,6600 (E2), 1,6735 (E3).

Arany

XAUUSD_21Jan2014

 • Az arany valamelyest csökkent, és az írás idején ismét teszteli az 1252-es (T1) korlátot, amely jelenleg támaszszint. Ezen szint lefelé történő áttörése megerősítené, hogy a vételi pozíciókkal rendelkezők képtelenek magasabb szintre irányítani az árfolyamot. A negatív divergencia az MACD és az ár mozgása között érvényben marad, ami a gyengülő bika jellegű momentum további jele. Hosszabb távú időszakot tekintve a csökkenő trend érvényben marad, ezért a rövid távú előremenetelt most továbbra is a fő csökkenő útvonal korrekciós hullámának minősítem. Csupán a világoskék csökkenő trendvonal és az 1268-as (E1) ellenállásszint egyértelmű áttörése adhatnak okot elemzésünk átgondolására.
 • Támaszszint: 1252 (T1), 1224 (T2), 1187 (T3).
 • Ellenállásszint: 1268 (E1), 1290 (E2), 1315 (E3).

Olaj

CLG4_21Jan2014

 • A WTI támaszszintre talált a 93,30-as (T1) szint közelében, de képtelen volt áttörni ezt a szintet, és visszatért a 94,00-es szintre. A 94,95-ös (E1) ellenállásszint felfelé való áttörése pozitívvá teheti a képet, és hosszabbításokat indíthat el a következő ellenállásszinti akadály felé (96,60 – E2). Ezenkívül a 93,30-as (T1) támaszszint lefelé történő áttörése ismét megcélozhatja a közelmúltbeli minimum szintet (91,50 – T2). A momentum mutatószámokra való támaszkodás most nem szilárd stratégia, mivel az MACD jelző vonala alatt van és lefelé mutat, míg az RSI felfelé mutat.
 • Támaszszint: 93,30 (T1), 91,50 (T2), 90,15 (T3).
 • Ellenállásszint: 94,95 (E1), 96,60 (E2), 98,30 (E3).

(Forrás: IronFX)

640x40_feher
Scroll To Top