ingyenes webstatisztika

Deviza, arany, olaj elemzés – 2014.01.20

Az USA-beli mutatószámok a novemberieknél alacsonyabbak, de az októberieknél magasabbak Ismét vegyes napot hagytunk magunk mögött az USA-beli statisztikákat illetően, amelyek vegyes hatásokat keltettek a piacokon: a részvények árfolyamai csökkentek, a kötvények (árfolyamai) emelkedtek, de ettől függetlenül a dollár a legtöbb devizával szemben emelkedett. Úgy tűnik, hogy a befektetők bíznak az USA-ban és az USA-beli befektetési eszközökben

IronFX_bonus_728x90_HU

IronFX napi elemzés:

 

Ismét vegyes USA-beli gazdasági adatok; a dollár általánosságban erősödött
 • Az USA-beli új lakásépítések száma decemberben csökkent a novemberi jelentős emelkedést követően; az építési engedélyek száma is csökkent.
 • Az ipari termelés megfelelt a várakozásoknak (emelkedett, de ez a novemberinél kisebb mértékű).
 • A Michigani Egyetem fogyasztói hangulatindexe is csökkent.
 • ÁM a JOLTS index (Job Opening and Labor Turnover survey, azaz új munkahelyekkel és a munkaerő forgásával kapcsolatos index) jelezte, hogy novemberben 4,0 millió új munkahelyet létesítettek, ami egy hónap alatt 70 ezres emelkedést jelent, és 2008 3. hó óta a legmagasabb = a munkaerő-piac javul.
Az USA-beli részvények árfolyama csökkent, a kötvények hozama csökkent a csalódást keltő adatok hatására.
Mindazonáltal az amerikai dollár az összes devizával szemben emelkedett, kivéve JPY, NOK és GBP.
 • Az EUR/USD pár elérte a 2014-es év minimum szintjét: a befektetők haboznak az európai befektetési eszközök rallyjának meglovagolását illetően.
 • Az USD/CAD pár az 1,10-es szint felé közelít, mivel a piac plusz kockázattal számol a Kanadai Nemzeti Bank értekezlete előtt.
 • Az NZD gyenge, és tovább csökkent a wellingtoni földrengés miatt.
 • Az AUD kissé emelkedett a vártnál kedvezőbb kínai GDP hatására, de továbbra is gyenge.
 • A GBP tovább rallyzott az Egyesült Királyság pénteki kedvező viszonteladói értékesítési adatainak hatására.
Ma:  A decemberi német termelői árindex várhatóan változatlan. A Riksbank elnökhelyettese beszédet tart.
A héten: A német ZEW index várhatóan emelkedik; a BoJ politikai tanácsának értekezlete (nem várható változás); az Egyesült Királyság munkanélküliségi rátája tovább csökken = erősebb GBP; a BoC értekezlete; globális PMI-indexek (gyártás és szolgáltatás)
IronFX_JanLIVE_728x90_HU
Részletes elemzés:
 • Az USA-beli mutatószámok a novemberieknél alacsonyabbak, de az októberieknél magasabbak Ismét vegyes napot hagytunk magunk mögött az USA-beli statisztikákat illetően, amelyek vegyes hatásokat keltettek a piacokon: a részvények árfolyamai csökkentek, a kötvények (árfolyamai) emelkedtek, de ettől függetlenül a dollár a legtöbb devizával szemben emelkedett. Úgy tűnik, hogy a befektetők bíznak az USA-ban és az USA-beli befektetési eszközökben; az USA vegyes hírei és a részvénypiaci csökkenés ellenére haboznak az európai részvények és kötvények további rallyjának meglovagolását illetően. (Az Euro Stoxx 50 éves szinten 1,5%-kal emelkedett helyi pénznemben kifejezve, míg az S&P 500 adata -0,5%, a Nikkei pedig 4%-kal csökkent helyi pénznemben kifejezve eddig ebben az évben, és nem vonzza a befektetőket sem.) Az USA-beli decemberi mutatószámok enyhe gyengesége ellenére sok mutató az októberinél magasabb szinten maradt, tehát úgy tűnik, hogy a trend még mindig növekvő. A dollár várhatóan jó üzlet marad a jövő heti FOMC értekezlet előtt, mivel ismét fokozódnak a fokozatos csökkentéssel kapcsolatos várakozások. A dollár erősödik annak ellenére, hogy bizonyos mértékben elveszítette a magasabb USA-beli kincstárjegy-hozamok támogatását; amint a kincstárjegyek hozama ismét emelkedik, még inkább erősödni fog.
 • Az USA-beli új lakásépítések száma decemberben csökkent – amint az a novemberi jelentős emelkedést követően várható volt -, és az építési engedélyek száma is csökkent. Az ipari termelés megfelelt a várakozásoknak, amely az előző havinál kissé kedvezőbb lett. A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe is kedvezőtlenebb volt. A JOLTS index (Job Opening and Labor Turnover survey, azaz új munkahelyekkel és a munkaerő forgásával kapcsolatos index) azonban jelezte, hogy novemberben 4,0 millió új munkahelyet létesítettek az USA-ban, ami egy hónap alatt 70 ezres emelkedést jelent, és felülmúlja a piaci várakozásokat. 2008 márciusa óta ez volt a legmagasabb adat, amely jelzi, hogy a foglalkoztatási helyzet javul, ami hozzájárul a többi index által festett optimista kilátásokhoz (pl. Bézs Könyv). Mindazonáltal a részvénypiacon esés következett be egyes, többek között a GE és az Intel részéről érkező, csalódást keltő adatok hatására, és a 10 éves futamidejű kincstárjegyek hozamai 2014-es minimum szintjükre estek (2,82%).
 • A dollár nagyrészt erősödött a legtöbb devizával szemben – az alacsonyabb USA-beli hozamok ellenére -; a kivételt a JPY, a NOK és a GBP képezte. Az EUR/USD pár 2014-ben új minimum szintre került az USA-beli kereskedés során, és bár valamelyest helyreállt, ebben az évben továbbra is a legalacsonyabb szinten zárt. Eközben az USD/CAD pár az 1,10-es szint felé tartott, mivel a piac plusz kockázattal számol a Kanadai Nemzeti Bank szerdai értekezlete előtt. Az NZD gyenge volt az USA-beli kereskedés során, és tovább csökkent, miután egy kisebb földrengés volt Wellingtonban. Az AUD is csökkent, bár visszaszerezte veszteségeinek egy részét, miután Kína a vártnál valamelyest kedvezőbb 4. negyedéves GDP adatokat tett közzé. Az AUD és a kínai adatok közötti korreláció mostanában gyengülni látszik. Az egyéb kínai adatok – például az ipari termelés, a tőkebefektetések és a viszonteladói értékesítés – nagyjából megfeleltek a várakozásoknak, és kis mértékű változást jeleztek Kína növekedési ütemében. A GBP erősödése folytatódott a pénteken közzétett, a vártnál sokkal kedvezőbb viszonteladói értékesítési adatok hatására.
 • A kínai adatáram után csupán kevés esemény szerepel a napirenden. Németország decemberi termelői árindexe várhatóan havi szinten változatlan maradt (novemberben havi szinten 0,1%-os csökkenés volt). Csak egy személy tart beszédet: A Riksbank elnökhelyettese, Martin Floden prezentációt tart a gazdasági helyzetről és a monetáris politika szerepéről.
 • A hét hátralévő része eléggé eseménydús. Kedden a német januári ZEW index áll majd a figyelem középpontjában. Az index várhatóan emelkedést mutat mind a jelenlegi helyzetben, mind pedig a várakozásokat illetően, ami ideiglenesen támogathatja az eurót. A nap korábbi részében közzéteendő fogyasztói árindex Új-Zélandon az előrejelzés szerint valamelyest csökken. A Japán Nemzeti Bank szerdán politikai bizottsági értekezletet tart, és közzéteszi monetáris politikai nyilatkozatát. Ausztrália közzéteszi 4. negyedéves fogyasztói árindexét. Az európai nap során a fókuszban az Egyesült Királyság novemberi munkanélküliségi rátája áll, amely várhatóan tovább csökken – potenciálisan hozzájárul az angol font momentumához és a Kanadai Nemzeti Bank árfolyammal kapcsolatos döntéséhez. A BoE legutóbbi értekezletének jegyzőkönyvét is közzéteszik. Csütörtökön a PMI-indexek vannak napirenden. Kína indítja a sort a januári HSBC gyártási PMI-indexszel, amelyet Franciaország, Németország és az eurozóna követ a gyártási és szolgáltatási szektor havi előzetes adataival. Az eurozóna előzetes fogyasztói bizalmi indexét is publikálják januárra vonatkozóan. Az USA-ban közzéteszik az FHFA novemberi lakásárindexét és a decemberi meglévő lakásértékesítéseket. Végezetül pedig pénteken az Egyesült Királyság BBA jelzálogkölcsön-jóváhagyásait és Kanada decemberi fogyasztói árindexét teszik közzé.

 

EUR/USD

EURUSD_20Jan2014

 • Az EUR/USD pár áttörte a hosszabb távú kék növekvő trendet és az 1,3570-es korlátot. A csökkenést megállította az 1,3525-ös (T1) támaszszint, amely egybeesik a november 7. és december 27. közötti előremenetel 61,8%-os Fibonacci visszatérési szintjével. Ezen kulcsfontosságú akadály áttörése utat nyit az 1,3400-es (T2) tartomány felé. Az MACD indító és zérus vonala alatt van, míg az RSI csökkenő útvonalat követ, megerősítve a negatív momentumot.
 • Támaszszint: 1,3525 (T1), 1,3400 (T2), 1,3295 (T3).
 • Ellenállásszint: 1,3570 (E1), 1,3700 (E2), 1,3810 (E3).

USD/JPY

USDJPY_20Jan2014

 • Az USD/JPY pár ellenállásszintre talált a kék trendvonalon, valamelyest a 105,00-ös ellenállásszinten, és csökkent. A pár most támaszszintre talál a 103,90-es (T1) szinten, amelynek áttörése ismét megcélozza a 103,00-as (T2) kulcsfontosságú szintet. Az MACD mutatószám – amely már indító vonala alatt van – negatív tartományba került, ami megerősíti a közelmúltbeli medve jellegű momentumot. Fent a 105,45-ös (E2) szint felfelé történő áttörése szükséges annak jelzéséhez, hogy a korrekciós fázis véget ért és az előző növekvő trend folytatódik.
 • Támaszszint: 103,90 (T1), 103,00 (T2), 102,15 (T3).
 • Ellenállásszint: 105,00 (E1), 105,45 (E2), 107,00 (E3).

EUR/GBP

EURGBP_20Jan2014

 • Az EUR/GBP pár csökkent pénteken, miután a vártnál kedvezőbb viszonteladói értékesítést közzétették az Egyesült Királyságban. A pár lefelé áttörte a 0,8285-ös szintet, és támaszszintre talált a 0,8230-as (T1) korláton. Ezen szint egyértelmű, lefelé történő áttörése jelezné, hogy a január 9. és 13. közötti előremenetel csupán a december 17. és január 9. közötti csökkenés 50%-os visszatérési szintje, és az irányt csökkenésre módosítja. Mindazonáltal úgy tűnik, hogy az RSI visszapattant 30-as szintjéről, ezért nem zárható ki a további konszolidáció vagy a növekvő korrekciós hullám.
 • Támaszszint: 0,8230 (T1), 0,8165 (T2), 0,8080 (T3).
 • Ellenállásszint: 0,8285 (E1), 0,8345 (E2), 0,8390 (E3).

Arany

XAUUSD_20Jan2014

 • Az arany emelkedett, és sikeresen áttörte az 1252-es korlátot, miután visszapattant mozgóátlagai közeléből. A nemesfém most az 1268-as (E1) ellenállásszint felé tart, amely a hosszabb távú csökkenő trendvonal (világoskék vonal) közelében van. Figyelembe véve, hogy a negatív divergencia az MACD és az ár mozgása között még érvényben van, a bikák várhatóan erős ellenállásszinttel találkoznak ezen tartomány közelében. Amíg azonban a hosszabb távú csökkenő trend érvényben marad, egyelőre bármilyen rövid távú előremenetelt a fő csökkenő útvonal visszatérésének tekintenék.
 • Támaszszint: 1252 (T1), 1224 (T2), 1187 (T3).
 • Ellenállásszint: 1268 (E1), 1290 (E2), 1315 (E3).

Olaj

CLG4_20Jan2014

 • A WTI visszatért a 94,00-es korlát alá, beigazolva azon nézetemet, miszerint ezen szint felfelé való áttörése csupán lehetőség volt az olaj szinten való értékesítésére. A WTI most a 93,30-as (T1) támaszszint felett van, ahol az egyértelmű, lefelé történő áttörés megcélozhatja a következő, 91,50-es (T2) támaszszintet. Az RSI áttörte kék ellenállásszintjét, míg az MACD lefelé áttért jelző vonalán, ami jelenleg megerősíti a vételi pozíciókkal rendelkezők gyengeségét az olaj magasabb szintre juttatásával kapcsolatban.
 • Támaszszint: 93,30 (T1), 91,50 (T2), 90,15 (T3).
 • Ellenállásszint: 94,00 (E1), 94,95 (E2), 96,60 (E3).

(Forrás: IronFX)

 

640x40_feher
Scroll To Top