ingyenes webstatisztika

Deviza, arany, olaj elemzés – 2014.01.17

A tegnapi nem meggyőző adatok miatt trend nélkül zajlott a nap; a dollár vegyesen zárt: erősödött a NOK, az NZD és a GBP devizákkal szemben, továbbá gyengült a japán jennel és a svájci frankkal szemben; nagyrészt változatlan volt az EUR, a CAD, az AUD és a SEK devizákhoz képest. A nagy meglepetés a folyamatosan regisztrált munkanélküliek állományának emelkedésére adott, jelentősen negatív reakció volt.

IronFX_bonus_728x90_HU

IronFX napi elemzés:

  • A tegnapi nem meggyőző adatok miatt trend nélkül zajlott a nap; a dollár vegyesen zárt: erősödött a NOK, az NZD és a GBP devizákkal szemben, továbbá gyengült a japán jennel és a svájci frankkal szemben; nagyrészt változatlan volt az EUR, a CAD, az AUD és a SEK devizákhoz képest. A nagy meglepetés a folyamatosan regisztrált munkanélküliek állományának emelkedésére adott, jelentősen negatív reakció volt. Bár a decemberi fogyasztói árindex adatok pontosan megfeleltek a várakozásoknak, és az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya a vártnál kissé kedvezőbb volt, a folyamatosan regisztrált munkanélküliek állománya váratlanul emelkedett. Bár látszólag ez nem szokatlan az év első hetében, a piacok mégis komolyan vették. Miután a philadelphiai Fed index csupán mérsékelten emelkedett, és a Nemzeti Lakásépítők Szövetsége index egy ponttal esett, a piac hangulata eléggé eltért az „erős USA-beli gazdaság, erős amerikai dollár” érzésétől, amely a hét korábbi részében uralkodott. A tízéves lejáratú kincstárjegyek hozama 5 bázisponttal csökkent, és a részvénypiac a szerdai rekordmagasságról esett (amit néhány csalódást keltő eredmény elősegített).
  • A biztonsági befektetési devizák – a JPY és a CHF – erőssége figyelemre méltó volt. A jent az USA Kincstárának titkára, Lew általi nyilatkozat vezérelte, aki szerint Japán gazdaságának növekednie kell, és nem hagyatkozhat a gyengébb devizára a gazdasági előnyért, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy Japán monetáris politikája pontosan megegyezik az USA-beli politikával. Japán közelmúltbeli folyó fizetési mérleg deficitjeit tekintve szerintem nem meglepő az, hogy a jen gyengül, és nem csak a Japán Nemzeti Bank politikája áll mögötte – a gyengeség fundamentálisan megalapozottnak tűnik, és valószínűleg folytatódik. A svájci frank előnyre tehetett szert az EKB Igazgatótanácsának tagja, Coeure megjegyzései hatására, aki megismételte azt a közelmúltbeli EKB kijelentést, hogy az inflációs célkitűzés „szimmetrikus”, azaz azonos mértékben tartanak a túl alacsony és a túl magas inflációtól, és szükség esetén további lépéseket tesznek. Az EUR/CHF pár esett a nap folyamán, ami jelzi, hogy bizonyos pénz áramlik vissza a biztonsági befektetésként számon tartott svájci frankba, bár a Svájci Nemzeti Bank elnöke, Jordan ismét biztosított mindenkit az EUR/CHF alsó küszöbértéke felől. Meglepődtem azon, hogy az USD/CAD pár oly kis mértékben változott még azután is, miután a kanadai miniszterelnök elmondta, hogy az „alulértékelt” kanadai dollár leértékelődése valójában az amerikai dollár erejét, mintsem a kanadai dollár gyengeségét tükrözi. Ez azt jelenti, hogy a kormánynak nincs ellenére a deviza esése, ami rendszerint értékesítést vált ki. Szerintem a piac nagyobb figyelmet fordít erre, mivel a Kanadai Nemzeti Bank következő értekezlete közeledik (január 22.), és az USD/CAD pár várhatóan tovább emelkedik.
  • Pénteken az egyedüli fontos európai közzététel az Egyesült Királyság decemberi viszonteladói értékesítése. Az Egyesült Királyság viszonteladói értékesítése (az autók kivételével) az előrejelzés szerint várhatóan havi szinten +0,3%-ra lassul a novemberi +0,4%-os adathoz képest. Mindazonáltal ez a rátát éves szinten az előző hónap +2,3%-os értékéről +3,2%-ra emeli, és megerősíti, hogy a fogyasztás által vezérelt helyreállás fennáll, ami fellendíti az angol fontot.
  • Az USA-ban az új lakásépítések várhatóan decemberben havi szinten 9,3%-kal csökkentek, de ez teljesen ésszerűnek tűnik a novemberi 22,7%-os emelkedés után. Az építési engedélyek azonos hónapban várhatóan havi szinten 0,5%-kal csökkentek, amely ütem lassabb, mint a novemberi -2,1%-os csökkenés. Az USA ipari termelése várhatóan decemberben havi szinten +0,3%-ra lassult (a novemberi +1,1%-ról), míg a Michigani Egyetem előzetes decemberi fogyasztói hangulatindexe várhatóan a novemberi 82,5-ről 83,5-re emelkedik. Az ehhez hasonló vegyes adatok nem teszik világosabbá a gazdasági képet.
  • Végezetül ma három személy tart beszédet: Az EKB Irányítótanácsának tagja, Klaas Knot kulcsfontosságú beszédet tart Amszterdamban; a BoE politikai döntéshozója, Ben Broadbent a London School of Economics intézményben szólal fel; a richmondi Fed elnöke, Jeffrey Lacker pedig a gazdasági kilátásokat taglalja. Nem valószínű, hogy Lacker egy hete azonos témában tartott beszédéhez képest eltérően nyilatkozik.

A Piac

EUR/USD

• Az EUR/USD pár konszolidált hosszú távú világoskék növekvő trendvonala közelében, amely valamelyest az 1,3570-es (T1) támaszszinti korlát felett van. Ezen szint áttörése, amelyet az 1,3570-es (T1) szint egyértelmű, lefelé történő áttörése követ, tesztelheti a következő, 1,3525-ös (T2) támaszszintet, amely egybeesik a november 7. és december 27. közötti előremenetel 61,8%-os Fibonacci visszatérési szintjével. Ezenkívül ezen kulcsfontosságú támaszszint áttörése jelezné, hogy a hosszabb távú növekvő trend talán véget ért, és megcélozza az 1,3400-es (T3) tartományt. Másrészt az 1,3700-es (E1) szint felfelé való áttörése elősegíti a devizapár helyreállását.
• Támaszszint: 1,3570 (T1), 1,3525 (T2), 1,3400 (T3).
• Ellenállásszint: 1,3700 (E1), 1,3810 (E2), 1,3893 (E3).

 

EUR/JPY

• Az EUR/JPY pár csökkent, miután ellenállásszintre talált valamelyest a 143,15-ös (E1) ellenállásszinti korláton. A pár jelenleg a 140,88-as (T1) támaszszint és a korábban említett ellenállásszint között van. A 140,88-as szint egyértelmű, lefelé történő áttörése megerősítené az alacsonyabb minimum szintet, és nagyobb medve jellegű következményekkel járhat. Mindazonáltal a 143,15-ös korlát felfelé történő áttörése amellett érvelne, hogy a 145,00 (E2) szintről történt korrekció befejeződött, és esetleg tesztelheti ezt a maximum szintet. A napi és a heti grafikonon a hosszabb távú növekvő trend még folyamatban van, és egyelőre nincs egyértelmű jele a tetőzésnek.
• Támaszszint: 140,88 (T1), 139,67 (T2), 138,00 (T3).
• Ellenállásszint: 143,15 (E1), 145,00 (E2), 147,00 (E3).

 

GBP/USD

• A GBP/USD pár csökkent, és az írás idején teszteli az 1,6335-ös (T1) támaszszinti korlátot. Ezen akadály lefelé történő áttörés megcélozhatja a következő támaszszintet az 1,6260-as (T2) szinten, amelynek áttörése nagyobb medve jellegű következményekkel járhat. A napi grafikonon a negatív divergencia a napi MACD és az ár mozgása között még érvényben van, ami jelzi, hogy a hosszabb távú növekvő trend egyelőre veszít momentumából.
• Támaszszint: 1,6335 (T1), 1,6260 (T2), 1,6130 (T3).
• Ellenállásszint: 1,6465 (E1), 1,6600 (E2), 1,6735 (E3).

 

Arany

• Az arany konszolidációja folytatódott az 1240-es tartományban, és a mozgóátlagok közelében maradt. A nemesfém az előző minimum szint felett van, ezért továbbra is fennáll a magasabb minimum szint lehetősége. Mindkét momentum mutatószám semleges szintje közelében van, ami megerősíti a nemesfém konszolidációs mozgását. A negatív divergencia az MACD és az ár mozgása között még érvényben van. Ez jelzi, hogy a bikák nem eléggé erősek ahhoz, hogy jelenleg felfelé nyomják az aranyat. A napi és a heti grafikonon azonban a hosszabb távú csökkenő trend érvényben marad, és emiatt egyelőre bármilyen rövid távú előremenetelt a fő csökkenő útvonal visszatérésének tekintenék.
• Támaszszint: 1224 (T1), 1187 (T2), 1155 (T3).
• Ellenállásszint: 1252 (E1), 1268 (E2), 1290 (E3).

 

Olaj

• A WTI is konszolidációs módban mozgott, és a 94,00-es (T1) korlát közelében maradt. Az RSI most érinti kék támaszszintjét, az MACD pedig – bár bika jellegű tartományban van – közeledik indító vonalához. Ha az RSI áttöri támaszszintjét, és az MACD lefelé áttér indító vonalán, az első jele lenne annak, hogy a medvék a 94,00-es (T1) felfelé való áttöréséről úgy vélekedtek, mint lehetőség az olaj magasabb áron történő eladására. Ha viszont a bikák győznek ezen tartomány közelében, a csatát magasabb szintre, a 95,35-ös (E1) ellenállásszintre irányíthatják.
• Támaszszint: 94,00 (T1), 93,30 (T2), 91,50 (T3).
• Ellenállásszint: 95,35 (E1), 97,25 (E2), 98,90 (E3).

(Forrás: IronFX)

 

640x40_feher
Scroll To Top