ingyenes webstatisztika

Deviza, arany, olaj elemzés – 2014.01.16

Mozgásban a dollár Az amerikai dollár erősödése folytatódott szerdán, folytatva azt az alakzatot, amelyet a közelmúltbeli hónapok csalódást keltő nem mezőgazdasági munkaerő-állomány adatai miatt tapasztalhattunk, ami csekély tartós hatást gyakorolt a dollárra

IronFX_bonus_728x90_HU

IronFX napi elemzés:

Összefoglaló:

Az USA gazdasági hírek általánosságban kedvezőek; a kamatlábak emelkednek, az amerikai dollár rallyzik
 • Az Empire State gyártási index a vártnál kedvezőbb lett.
 • Az USA termelői árindexe gyorsuló ütemben nőtt.
 • A Bézs Könyvből kiderül, hogy az országban egyre több helyen van béremelés.
 • Az USA-beli 10 éves futamidejű kincstárjegyek hozama emelkedett; a Fed Alapokkal kapcsolatos várakozások emelkedtek.
Az USA-beli kamatlábak még mindig a foglalkoztatási adatok közzététele előtti szint alatt vannak.
 • A piac látszólag még mindig számol annak valószínűségével, hogy a Fed szünetelteti a fokozatos csökkentést.
 • Még a chicagói Fed elnök, Evans (közismerten enyhítés-párti) is tegnap elmondta, hogy a Fed nem változtat tervein – ezáltal ezt 5-ből 5 beszédet tartó Fed tag erősítette meg.
 • Szerintem az USA-beli kamatlábak még tovább javulhatnak; az  USD még tovább emelkedhet.
A kivételt a CAD képezte azon jelentések hatására, hogy a Kanadai Nemzeti Bank (BoC) kevésbé volt hajlandó a kamatlábak csökkentésére, mivel a kanadai dollár gyengült.
 • Az elemzők szerint a következő lépés emelés lesz; a piac szerint csökkenés = az elemzők még módosíthatják nézetüket, ami lefelé történő korrekciókat jelentene.
 • A CAD további támogatói a magasabb olajárak is lehetnek, ami szerintem ideiglenes.
Ma:  Közzéteszik a decemberi fogyasztói árindexeket. Az eurozóna végleges fogyasztói árindexe a kezdeti becslés szerint várhatóan 0,8%; az USA-beli fogyasztói árindex várhatóan gyorsult = támogatja az USD-t. A Phili Fed index várhatóan emelkedik, a NAHB index változatlan = támogatja az USD-t.

 

Részletes elemzés:

 • Mozgásban a dollár Az amerikai dollár erősödése folytatódott szerdán, folytatva azt az alakzatot, amelyet a közelmúltbeli hónapok csalódást keltő nem mezőgazdasági munkaerő-állomány adatai miatt tapasztalhattunk, ami csekély tartós hatást gyakorolt a dollárra. Az Empire State gyártási index vártnál sokkal kedvezőbb eredménye és az USA-beli termelői árak bizonyos mértékű gyorsulása hatására ismét 2 bázisponttal emelkedtek a kötvényhozamok; a 2016-os Fed Alapok futures származtatott kamatlába 5,5 bázisponttal emelkedett. A Bézs Könyv is bizonyos pozitív hírrel szolgált – a 12 Fed körzetből nyolc számolt be béremelkedésről az elmúlt évben (az előző jelentésben csupán három ilyen körzet szerepelt). Az emelkedő hozamok ismét támogatják az amerikai dollárt, de nem befolyásolják negatívan a részvénypiacot – az S&P 500 végezetül pozitív tartományban zárt 2014-et illetően (jóllehet, csupán 0,02 ponttal). Szerintem az amerikai dollár rallyja várhatóan folytatódik, és megerősíti azt, hogy az e havi FOMC értekezleten folytatódik a fokozatos csökkentés. Még a chicagói Fed elnök, Evans (közismerten enyhítés-párti) is azt mondta tegnap, hogy „sok értelme van” a kötvényvásárlás csökkentésének, és a Fed terve „eléggé ésszerűnek tűnik”. Az USA-beli 10 éves futamidejű kincstárjegyek hozamai továbbra is 8 bázisponttal azon szint alatt vannak, mielőtt a foglalkoztatási adatot közzétették, és a Fed alapok futures származtatott hozama 5-8 bázisponttal csökkent. A piacnak még várnia kell arra, hogy visszatérjen oda, ahol ezen adat előtt volt; a dollár továbbra is rallyzhat.
 • Tegnap a kivételt a kanadai dollár képezte, amely erősödött az amerikai dollárhoz képest azon jelentések hatására, hogy a Kanadai Nemzeti Bank (BoC) kevésbé volt hajlandó a kamatlábak csökkentésére, mivel a kanadai dollár gyengült. A Reuters tegnapi közvélemény-kutatása szerint az elemzők úgy vélik, hogy a BoC következő, kamatlábakkal kapcsolatos intézkedése emelés, nem pedig csökkentés lesz, de erre 2015 2. negyedévéig nem kerül sor. A piac azonban továbbra is nagyobb esélyt ad a csökkentésnek abban az időben, ami által úgy vélem, hogy az elemzők számára elég tér áll rendelkezésre véleményük módosítására és az előrejelzések lefelé történő korrigálására. Ez gyengítené a kanadai dollárt. Az olajárak emelkedése az USA olajkészleteinek múlt heti csökkenését követően szintén segített a kanadai dollárnak, azonban továbbra is medve jellegű álláspontra helyezkedem az olajárakkal kapcsolatban. A Deutsche Bank árupiaci vezető elemzője, Michael Lewis nemrég elmondta, hogy „új olajkínálati bőségre” számított, mivel három erő egyesül: az USA-beli agyagpala-olaj már a harmadik évben naponta 1 millió hordóval növeli a globális kínálatot; Líbia növeli a szállítmányokat, miután 2013-ban majdnem összeomlott; Irán pedig ismét elkezdi árulni olaját a világpiacon. Szerintem az elemzők árfolyammal kapcsolatos várakozásainak korrekciója és az alacsonyabb olajárak valószínűleg nyomás alatt tartják a kanadai dollárt.
 • A nap folyamán Németország és az eurozóna közzéteszi decemberi végleges fogyasztói árindexét. Szokás szerint éves szinten a decemberi ráta az előrejelzés a kezdeti becsléssel azonos (0,8%). A lefelé történő korrekció jelentős aggodalmat keltene az eurozóna területén, és ennek hatására az EUR/USD pár csökkenhet.
 • Az USA-beli fogyasztói árindex az előrejelzések szerint havi szinten decemberben 0,3%-kal emelkedett; novemberben az adat változatlan volt. Ezáltal a ráta éves szinten 1,2%-ról 1,5%-ra emelkedik. A mag fogyasztói árindex (az élelmiszerek és az energiaipari termékek kivételével) várhatóan havi szinten +0,2%-ról +0,1%-ra lassult az előző hónaphoz képest, ami által a ráta éves szinten 1,7% maradt. Ezen ráták nem elég alacsonyak ahhoz, hogy eltántorítsák a Fed-et a kötvényvásárlás fokozatos csökkentésétől, ezért semleges vagy pozitív hatást gyakorol az amerikai dollárra. Az USA-beli heti újonnan regisztrált munkanélküliek állománya (január 11.) várhatóan 330 ezerről 328 ezerre csökkent, míg a philadelphiai Fed index az előrejelzés szerint januárban 8,7-re emelkedik (decemberben a korrigált érték 6,4 volt). Ezenkívül az USA-beli Lakásépítők Nemzeti Szövetsége (NAHB) lakáspiaci indexe a becslés szerint januárban változatlan marad, viszonylag magas, 58-as szinten. Ezen adatoknak támogatniuk kellene az amerikai dollárt; a dollár várhatóan rallyzni fog a hírek hatására.
 • Ma két Fed és két EKB hivatalnok tart beszédet. Az EKB tanácsának tagja, Jens Weidmann beszédet tart a 2014-es év kilátásairól; az EKB tanácsának másik tagja, Gaston Reinesch pedig egy konferencián szólal fel. A Fed leköszönő elnöke, Ben Bernanke „A Fed tegnapja, mája és holnapja” címen tart előadást. A San Franciscó-i Fed elnöke, John Williams a mennyiségi könnyítésről és az előremutató útmutatásról beszél.

EUR/USD

EURUSD_16Jan2014

Az EUR/USD pár csökkent, de a csökkenést megállította a hosszú távú világoskék növekvő trendvonal, amely valamelyest az 1,3570-es (T1) támaszszinti korlát felett van. A pár megerősíti a trendvonal érvényességét; amíg az árfolyam ezen szint felett marad, a hosszabb távú növekvő trend továbbra is változatlan. Ha a bikák képesek az árfolyamot ezen szint felett tartani, várhatóan ismét megcélozzák az 1,3700-es (E1) ellenállásszintet. Másrészt az 1,3525-ös (T2) szint lefelé történő áttörése – amely egybeesik a november 7. és december 27. közötti előremenetel 61,8%-os Fibonacci visszatérési szintjével – jelezné, hogy a hosszabb távú növekvő trend talán a végéhez ért.

 • Támaszszint: 1,3570 (T1), 1,3525 (T2), 1,3400 (T3).
 • Ellenállásszint: 1,3700 (E1), 1,3810 (E2), 1,3893 (E3).

USD/JPY

USDJPY_16Jan2014

 • Az USD/JPY rallyzott, miután támaszszintre talált a 103,00-as (T2) kulcsfontosságú szinten, és ismét a 103,90-es (T1) korlát fölé került. A pár jelenleg valamelyest a 105,00 (E1) akadály alatt található. Ha az árfolyam sikeresen áttöri a 105,00-ös (E1) és a 105,45-ös (E2) közötti ellenállásszinti tartományt, az irány növekvőre változhat, és az előző növekvő trend esetleg folytatódhat. Az MACD mutatószám – amely már indító vonala felett van – pozitív jelzést kapott, ami igazolja az ár mozgásának közelmúltbeli bika jellegű momentumát.
 • Támaszszint: 103,90 (T1), 103,00 (T2), 102,14 (T3).
 • Ellenállásszint: 105,00 (E1), 105,45 (E2), 107,00 (E3).

 

EUR/GBP

EURGBP_16Jan2014

 • Az EUR/GBP visszapattant a 0,8285-ös (T1) támaszszinti korlátról, és emelkedett. Az írás idején az árfolyam ezen szint és a 0,8345-ös (E1) ellenállásszint között van. Ha a vételi pozíciókkal rendelkezők továbbra is felfelé terelik a csatát, és sikeresen áttörik a korábban említett ellenállásszintet, várhatóan megcélozzák a következő akadályt a 0,8390-es (E2) szinten, a világoskék ellenállásszint közelében. A napi grafikonon pozitív divergencia azonosítható a napi MACD és az ár mozgása között, ami jelzi, hogy a hosszú távú csökkenő momentum lassul.
 • Támaszszint: 0,8285 (T1), 0,8230 (T2), 0,8080 (T3).
 • Ellenállásszint: 0,8345 (E1), 0,8390 (E2), 0,8430 (E3).

Arany

XAUUSD_16Jan2014

 • Az arany konszolidációs módon mozgott, és a mozgóátlagok közelében maradt. A nemesfém az előző minimum szint felett van, ezért továbbra is fennáll a magasabb minimum szint lehetősége. Az 1224-es (T1) támaszszint lefelé történő áttörésére szükség van ahhoz, hogy ismét negatívvá váljon a kép. Az MACD – bár bika jellegű tartományban van – indító vonala alatt van, míg negatív divergencia azonosítható a mutatószám és az ár mozgása között. Ez jelzi, hogy a bikák nem eléggé erősek ahhoz, hogy jelenleg felfelé nyomják a nemesfémet. A napi és a heti grafikonon azonban a hosszabb távú csökkenő trend érvényben marad, és emiatt egyelőre bármilyen rövid távú előremenetelt a fő csökkenő útvonal visszatérésének tekintenék.
 • Támaszszint: 1224 (T1), 1187 (T2), 1155 (T3).
 • Ellenállásszint: 1252 (E1), 1268 (E2), 1290 (E3).

Olaj

CLG4_16Jan2014

 • A WTI tovább emelkedett, és egymás után áttört két ellenállásszintet (mai támaszszintek), miután az Amerikai Egyesült Államok Energiainformációs Szolgálata (EIA) elmondta, hogy a nyersolaj-készletekben 7,7 millió hordó mértékű esés következett be a január 10-ével végződő héten, ami több mint ötszöröse a piaci várakozásoknak. Az ár rövid távú kettős aljú alakzatot formált, és most a 94,00-es (T1) korlát felett van. Mindkét momentum mutatószám folytatja növekvő útvonalát, míg az MACD – amely már indító vonala felett van – felfelé áttért zérus vonalán, ami igazolja az ár mozgásának bika jellegű momentumát.
 • Támaszszint: 94,00 (T1), 93,30 (T2), 91,50 (T3).
 • Ellenállásszint: 95,35 (E1), 97,25 (E2), 98,90 (E3).

(Forrás: IronFX)

640x40_feher
Scroll To Top