ingyenes webstatisztika

Deviza, arany, olaj elemzés – 2014.01.15

Az FOMC tagok eddig egyöntetűen kijelentették: folytatják a fokozatos csökkentést! A dollárra ható tegnapi jó hírek – a vártnál magasabb viszonteladói értékesítés decemberben – piacra történő beszivárgása eltartott egy darabig.

ironfx_academy_140115

IronFX napi elemzés:

Az FOMC tagok eddig egyöntetűen kijelentették: folytatják a fokozatos csökkentést! A dollárra ható tegnapi jó hírek – a vártnál magasabb viszonteladói értékesítés decemberben – piacra történő beszivárgása eltartott egy darabig, de a piac az alacsonyabb teljes adat mögött a magasabb „mag” értékeket nézte (az autók, az üzemanyagok és a „kontroll” sorozat kivételével, amelyben nem szerepelnek az élelmiszerek és az építőanyagok), ami biztosította a befektetőket a gazdasági kilátásokról. A vállalati készletekkel kapcsolatos, vártnál magasabb adat sem gyakorol negatív hatást. Ennek eredményeképpen a 10 éves futamidejű kincstárjegyek hozama 5 bázisponttal emelkedett; a 2016-os Fed Alapok futures származtatott kamatlába 7 bázisponttal emelkedett, a dollár pedig a legtöbb devizával szemben erősödött. Ma reggel erősödött a legtöbb G10 devizapárjával, különösen az ausztrál dollárral és a japán jennel szemben, továbbá gyengült a skandináv devizákkal és az angol fonttal szemben.

Az USD/JPY pár rallyja érthető, mivel a tokiói részvények ma reggel erősen rallyztak – a TOPIX 1,7%-kal emelkedett az írás idején – ám az amerikai dollár ausztrál dollárral szembeni erősödése némi magyarázatot kíván. Mivel a rövid távú kamatlábak valószínűleg be vannak fagyasztva egy időre mindkét országban, úgy tűnik, hogy az AUD/USD párt a közelmúltban a kamatlábak közötti különbség vezérelte a hozamgörbe hosszabb végén, mintsem a rövidebb végén. Mivel az USA kincstárjegyeinek hozamai emelkedtek, és csökkent a különbség az ausztrál dollár és az amerikai dollár kötvényhozamai között, az AUD/USD pár csökken. Ez az egyik oka annak, amiért az ausztrál dollár várhatóan egy időre gyenge marad, mivel az ottani kormány úgy tűnik, nem sieti el a kamatlábak emelését; másrészt szerintem a piac leértékeli annak valószínűségét, hogy a Fed folytatja kötvényvásárlásainak szokásos ütemben való fokozatos csökkentését. A philadelphiai Fed elnöke, Plosser (közismert megszorítás-párti) tegnap nem csak azt mondta el, hogy örült annak, hogy az FOMC megkezdte havi kötvényvásárlásainak fokozatos csökkentését, de az is elhangzott részéről, hogy „szeretném, ha kicsit gyorsabb lenne”, míg a dallasi Fed elnöke, Fisher szerint jobb lett volna, ha kétszer annyival csökkentették volna a havi kötvényvásárlást, mint tették. Most már négyből négy FOMC tag – akik beszédet tartottak a múlt heti csalódást keltő foglalkoztatási adatok után – mondta el, hogy elkötelezett marad a fokozatos csökkentés iránt, ezért az FOMC várhatóan e havi értekezletén is folytatja azt. Ez szerintem tovább támogatja a dollárt, különösen az ausztrál dollárral szemben, mivel a hozam különbözete tovább szűkül.

A skandináv devizák rallyját illetően ez kétségtelenül a tegnapi trend folytatódása volt, amikor a Svédországban bekövetkező, vártnál magasabb infláció hatására mind a norvég korona, mind a svéd korona emelkedett. Úgy tűnik, hogy az angol font bizonyos mértékben kezdi visszanyerni egyensúlyát, miután múlt héten pozíciókból való kilépésre került sor a csalódást keltő ipari termelési adatok közzétételét követően; az infláció tegnapi további csökkenése sem állította meg túl hosszú ideig az angol font rallyját. Ez a trend jelentősen érintetlennek tűnik; továbbra is azt javaslom, hogy kísérjük figyelemmel a GBP/CAD párt.

Európában ma egyedül egy fontos mutatószámot tesznek közzé: az eurozóna novemberi kereskedelmi mérlegét. A térség kereskedelmimérleg-többlete az előrejelzés szerint nagyrészt változatlan (novemberben 14,8 milliárd EUR; októberben 14,5 milliárd EUR (SA)). Ez az adat rendszerint nem befolyásolja a piacot, de valójában ez az egyik alapvető oka annak, hogy az euró annyira erős volt az elmúlt év során. A nap folyamán USA-beli Empire State gyártási index az előrejelzés szerint a decemberi 0,98-ról januárban 3,50-re emelkedik. Az USA decemberi termelői árindexe várhatóan havi szinten 0,4%-kal emelkedik, ami fordulatot jelent a novemberi -0,1%-hoz képest. Az Empire State index emelkedése és a magasabb termelői árindex valószínűleg támogatja a dollárt. A Fed közzéteszi Bézs Könyvének üzleti indexét két héttel az FOMC értekezlet előtt, hogy fontolóra vegyék, vajon folytassák-e a kötvényvásárlások fokozatos csökkentését.

A szerdai napirend szerint három személy tart beszédet. Az EKB igazgatótanácsának tagja, Yves Mersch megbeszélésen vesz részt az euró jövőjével kapcsolatban; a Bank of England elnöke, Mark Carney az Egyesült Királyság Parlamentjének Kincstára előtt tart beszámolót; a chicagói Fed elnöke, Charles Evans a jelenlegi gazdasági feltételekről és a monetáris politikáról tart előadást.

IronFX_bonus_728x90_HU

A Piac

• Az EUR/USD kedden csökkent, miután elérte az 1,3700-es (E1) szintet. Az árfolyam a világoskék támaszszint felett marad, és nem érinti a hosszabb távú növekvő trendet. Azonban mindkét momentum mutatószám lefelé mutat, míg az MACD lefelé áttért indító vonalán, ezért várhatóan folytatódik a közelmúltbeli csökkenés, és ismét teszteli az 1,3570 (T1) támaszszintet. Az 1,3525-ös (T3) szint lefelé történő áttörése – amely egybeesik a november 7. és december 27. közötti előremenetel 61,8%-os Fibonacci visszatérési szintjével – jelezné, hogy a hosszabb távú növekvő trend talán a végéhez ért.

• Támaszszint: 1,3570 (T1), 1,3525 (T2), 1,3400 (T3).

• Ellenállásszint: 1,3700 (E1), 1,3810 (E2), 1,3893 (E3).

 

EUR/JPY

• Az EUR/JPY pár emelkedett hétfőn, miután támaszszintre talált a 140,88-as (T1) támaszszinten. Az írás idején a pár teszteli a lila csökkenő tartomány felső határát, ahol a felfelé történő áttörés – amelyet a 143,15-ös (E1) ellenállásszint áttörése követ – az első jele lehet annak, hogy a közelmúltbeli csökkenés csupán az előző növekvő trend rövid visszatérése volt. Másrészt, ha az árfolyam csökken a tartományon belül, és sikeresen áttöri a 140,88-as (T1) támaszszintet, további medve jellegű hosszabbításokra számíthatunk. A napi és a heti grafikonon a hosszabb távú növekvő trend még folyamatban van, és egyelőre nincs egyértelmű jele a tetőzésnek.

• Támaszszint: 140,88 (T1), 139,67 (T2), 138,00 (T3).

• Ellenállásszint: 143,15 (E1), 145,00 (E2), 147,00 (E3).

 

GBP/USD

• A GBP/USD pár elérte az 1,6465-ös (E1) ellenállásszintet, majd valamelyest csökkent. Semleges álláspontra helyezkedem a párral kapcsolatban, mivel nem egyértelmű trendben van. Úgy tűnik, hogy az árfolyamot jól támogatja a 200 periódusú mozgóátlag; ennek lefelé történő áttörése – amelyet az 1,6335-ös (T1) szint lefelé történő áttörése követ – negatívvá változtathatja a képet. Másrészt az 1,6600-os (E2) maximum szint áttörése szükséges ahhoz, hogy jelezze a hosszabb távú növekvő trend folytatódását. A napi grafikonon a negatív divergencia a napi MACD és az ár mozgása között még érvényben van, ami jelzi, hogy a hosszabb távú növekvő trend egyelőre veszít momentumából.

• Támaszszint: 1,6335 (T1), 1,6260 (T2), 1,6130 (T3).

• Ellenállásszint: 1,6465 (E1), 1,6600 (E2), 1,6735 (E3).

 

Arany

• Az arany nem volt képes áttörni az 1252-es (E1) ellenállásszinti korlátot. Ezen szint elérése után csökkent, majd lefelé áttörte a rövid távú (kék) támaszszintet. Az ár a mozgóátlagok közelében, az előző minimum szint felett van, ezért továbbra is fennáll a magasabb minimum szint lehetősége. Az 1224-es (T1) támaszszint lefelé történő áttörésére szükség van ahhoz, hogy ismét negatívvá váljon a kép. Az MACD – bár bika jellegű tartományban van – lefelé áttért indító vonalán, míg negatív divergencia azonosítható a mutatószám és az ár mozgása között. Ez jelzi, hogy a bikák nem eléggé erősek ahhoz, hogy jelenleg felfelé nyomják a nemesfémet. A napi és a heti grafikonon azonban a hosszabb távú csökkenő trend érvényben marad, és emiatt egyelőre bármilyen rövid távú előremenetelt a fő csökkenő útvonal visszatérésének tekintenék.

• Támaszszint: 1224 (T1), 1187 (T2), 1155 (T3).

• Ellenállásszint: 1252 (E1), 1268 (E2), 1290 (E3).

 

Olaj

• A WTI emelkedett, miután elérte a 91,50-es (T1) támaszszinti korlátot. A mozgás megerősíti gyanúnkat, hogy valószínű a növekvő korrekciós hullám. A 91,50-es (T1) korlát lefelé történő áttörése esetleg a csökkenés folytatódását jelezheti, és első célkitűzésként a következő, 90,15-ös (T2) támaszszintet veszi célba. Másrészt a további előremenetel és a 93,30-as (E1) felfelé való áttörése rövid távú kettős aljú alakzatot formálhat, és meghosszabbítaná az előremenetelt a következő ellenállásszinti tartományok felé. Az 50 periódusú mozgóátlag a 200 periódusú mozgóátlag alatt van, aminek hatására az olaj kilátása jelenleg továbbra is enyhén negatív.

• Támaszszint: 91,50 (T1), 90,15 (T2), 87,85 (T3).

• Ellenállásszint: 93,30 (E1), 94,00 (E2), 95,35 (E3).

(Forrás: IronFX)

640x40_feher
Scroll To Top