ingyenes webstatisztika

Deviza – 310 forintnál az euró

Délután kissé erősödött a forint, majd a lengyel zlotyval együtt ismét gyengülni kezdett, délután fél háromra az euróval szemben 309,90-es forinton érte el idei leggyengébb árfolyamát.

Az eurójegyzések a kora reggeli 303 forint alatti szintről szerdán 308,45 forintig emelkedtek, amit devizapiaci kereskedők a törökországi kamatemelés járulékos hatásának, a forintra irányuló árfolyamspekulációnak, illetve a Fed szerdai döntése előtti óvatos magatartásnak tulajdonítottak.
A forint a jegybank elnökének beszédét megelőzően már erősödésnek indult, majd utána kissé gyengült. Kora délután a forint – a lengyel zlotyval együtt – ismét gyengülni kezdett.
Londoni elemzők úgy vélték, hogy a török jegybank által bejelentett meredek kamatemelés után úgy tűnik, hogy a piac most a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) kezdi tesztelni. A 4cast nevű pénzügyi-gazdasági elemzőház szerint a török – és az indiai – jegybanki kamatemelések, valamint a felzárkózó térségből megindult tőkekivonás felgyorsulása és a kockázatvállalási készség általános romlása közepette “nem meglepő”, hogy a piac elkezdte megkérdőjelezni az alacsony magyar jegybanki kamat fenntarthatóságát. A ház szerint a piaci szereplők az MNB Monetáris Tanácsának “komoly tesztelését” készítik elő, és ebben a környezetben jelentősen megnőtt az esélye a szóbeli, illetve a tényleges intervenciónak az MNB részéről.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az Amerikai Kereskedelmi Kamara üzleti fórumán jó döntésnek nevezte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kezdett kamatcsökkentési folyamatot, amelyet szavai szerint a folyó fizetési mérleg tartós többlete, valamint az államadósság kezelésében végrehajtott fordulat is megalapozott. Hozzátette: mivel az infláció tartósan a 3 százalékos cél alatt van, ezért definíciószerűen van némi tere a további kamatcsökkentésnek.
Tavaly a legmagasabb eurójegyzés 308,65 forint volt, míg 2012-ben 316,32 forint. A történelmi csúcs az 2011-es 317,84 forintos jegyzés volt.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top