ingyenes webstatisztika

Demonstrációra készül a Liga a Bosch miskolci gyáránál

Csendes, figyelemfelkeltő demonstrációra készül kedden a német tulajdonú Bosch miskolci gyára előtti közterületen, a parkolóban a Liga Szakszervezetek Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete, ugyanakkor a társaságnál a meghatározó érdekképviselet, a Vasas Szakszervezet kételyeinek adott hangot a megmozdulással kapcsolatban.

Ki fogja képviselni a Bosch dolgozókat? – ezzel a címmel adott ki az MTI-hez eljuttatott közleményt Fodor Tibor, a Liga borsodi elnöke, aki szerint szakszervezetüket az elmúlt évben a cég számos dolgozója kereste fel jogi problémájával, aki elmondták: a gyárban

“hatalmas méreteket ölt a fluktuáció, indokolatlanul sok embert foglalkoztatnak rövid időtartamra kötött határozott idejű szerződésekkel, jelentős a túlmunka, és a legtöbb dolgozó nem érzi magát megbecsültnek, fél, hogy bármikor elveszítheti állását.”

Fodor Tibor úgy fogalmazott: megmozdulásukkal szeretnék felhívni a dolgozók figyelmét arra, hogy a munkahelyi körülmények megváltoztatása egy erős munkavállalói összefogással indulhat meg. Kifejtette, a problémák orvoslására a dolgozóknak egy erős szakszervezet létrehozására van szükségük, amely hatékonyan képviselheti érdekeiket a külföldi tulajdonú munkáltatóval szemben.
Bodnár József, a Vasas Szakszervezet észak-magyarországi regionális ügyvivője ezzel kapcsolatban az MTI-vel azt közölte: 2005-től működik mindkét miskolci Bosch gyárban a Vasas Szakszervezeti Szövetséghez tartozó alapszervezet, mindkét alapszervezet reprezentatív.
Közölte, a Boschnál évenként voltak bér- és szociális tárgyalások, amelyek megállapodással végződtek, korábban a megállapodás kikényszerítése érdekében demonstrációt is tartottak, jelenleg tart a kollektív szerződés kötését célzó tárgyalások előkészítése. Rendszeresek a gyár vezetőivel a megbeszélések, tárgyalások, amelyeken számos felvetésükre pozitív eredmény született, a Vasas Szakszervezeti Szövetség és a német Friedrich Ebert Alapítvány szervezésében a magyarországi Bosch cégek bevonásával egy munkáltatói-munkavállalói konferenciát is tartanak a közeljövőben.
Sok problémát kell még megoldani, ami csak párbeszéddel lehetséges a munkáltatói és munkavállalói érdekek figyelembe vételével – szögezte le Bodnár József, aki azt is megjegyezte: a Liga tervezett csendes demonstrációján vajon hogyan történik a figyelemfelhívás,

“suttogva, netán szájról olvasva, vagy a Liga szakszervezetbe való belépési nyilatkozat osztogatásával?”.

(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top