ingyenes webstatisztika

Deloitte Private az év családjogi csapata

Idén első alkalommal osztotta ki a Wolters Kluwer az év jogász csapata díjat családjog kategóriában. Az elismerést a Deloitte Private szakértői szerezték meg egy családi vállalkozás átszervezésére irányuló innovatív jogi megoldással.  A rideg üzleti és a bensőséges családi, személyes szempontok kiegyensúlyozását egy bizalmi vagyonkezelésen alapuló konstrukcióval tudták megvalósítani.

 

Ebben az évben már harmadik alkalommal hirdette meg a Wolters Kluwer a Jogászdíj pályázatot, amivel a hazai jogász szakma kiemelkedő teljesítményt nyújtó, innovatív szereplőit ismerik el. Az ünnepélyes díjátadót november 30-án tartották és összesen 15 kategóriában osztották ki az elismeréseket. Családjog kategóriában a Deloitte Private hozta el a díjat. A Deloitte csapatának kiemelkedő teljesítményét mutatja, hogy idén adtak át először díjat ebben a kategóriában.

 

A kategória nehézségét az jelenti, hogy a családjog klasszikus, nagy múltra visszatekintő, jelentős gyakorlattal rendelkező jogterület. Míg az aktívabban formálódó területek, mint például a legal technology, vagy az adatvédelmi jog esetében sokszor szinte szükségszerű az innovatív megközelítés, addig a családjog területén komoly kihívást jelent az újszerűségre vonatkozó pályázati követelményeknek megfelelni.

 

A Deloitte Private csapata egy olyan projekttel pályázott, melynek keretében egy családi vállalatcsoport átszervezése során a magyar jogrendszerben viszonylag újdonságnak tekinthető bizalmi vagyonkezelési konstrukciót épített fel. Az átalakítás elsődleges célja a vállalkozáshoz is kapcsolódó családi vagyonjogi viszonyok rendezése volt a családi vállalkozás alapítói, valamint örököseik érdekeire való tekintettel.

 

A Deloitte Private megbízása során a cél az volt, hogy a cégvezetésben és cégfejlesztésben különböző jellegű és mértékű feladatot vállaló családtagok a családi konszenzussal összhangban részesülhessenek a cégcsoport eredményeiből. A reorganizáció ugyanakkor csak akkor lehetett sikeres, ha a családi tulajdonban megvalósuló átrendeződések nem hátráltatják, kockáztatják az üzleti folyamatokat. Prioritás volt továbbá az is, hogy egy esetleges öröklés, válás vagy más váratlan családi esemény ne eredményezze a vagyon szétaprózódását és az üzleti folyamatokat se akadályozza.

 

A Deloitte Private szakértői arra a következtetésre jutottak, hogy a működés és a jövőbeli növekedési tervek támogatása érdekében kialakított jogi konstrukció mellett egy bizalmi vagyonkezelési szerződés alkalmas leginkább a családtagok vagyoni elképzeléseinek leképezésére. A szakértői munka során szétválasztásra került a céges vagyonra, illetve az abból származó eredményre való jogosultság. A család, a Deloitte Private javaslatára, a magyar jogrendszer által biztosított bizalmi vagyonkezelés lehetőségét választotta, előnyben részesítve azt a külföldi jogrendszerek szabályaival szemben.

 

„Olyan keretrendszert alakítottunk ki, amely védi a családi vagyont a széttöredezéstől, beleértve a családon kívüli és azon belüli esetleges jövőbeli krízishelyzetekből fakadó változásokat. A konstrukció elősegíti a vállalkozások zavartalan működését, egyúttal biztosítja, hogy a család tagjai a családi konszenzusnak megfelelően részesülhessenek kifizetésekből. A megoldással gyakorlatilag az angolszász jogrendszerben régóta elterjedt, de Magyarországon még kevéssé ismert „family trust” intézményét ültettük át a Polgári Törvénykönyv szabályainak felhasználásával” – mondta el dr. Baranyi Gábor, a Deloitte Private igazgatója.

 

 

A Deloitte-ról

A Deloitte számos iparágban nyújt könyvvizsgálati, valamint adó- és egyéb tanácsadási, továbbá jogi szolgáltatásokat (ügyfeleinknek együttműködő ügyvédi irodánk, a Deloitte Legal Erdős és Társai Ügyvédi Iroda nyújtja a jogi tanácsadási szolgáltatásokat) állami és magáncégek részére egyaránt. Több mint 150 országban jelen lévő hálózatán keresztül a Deloitte világszínvonalú szakértelmével és minőségi szolgáltatásaival segíti ügyfeleit abban, hogy megfeleljenek az előttük álló üzleti kihívásoknak. A Deloitte mintegy 225 000 szakértője egytől egyig arra törekszik, hogy a kiválóság mércéjévé váljon.

A Deloitte név az Egyesült Királyságban “company limited by guarantee” formában alapított Deloitte Touche Tohmatsu Limited társaságra és tagvállalatainak hálózatára utal, melyek mindegyike önálló, egymástól elkülönülő jogi személy. A Deloitte Touche Tohmatsu Limited és tagvállalatai jogi struktúrájának részletes bemutatását a következő link alatt találja: www.deloitte.com/hu/magunkrol.

640x40_feher
Scroll To Top