ingyenes webstatisztika

Decemberben nőtt a bankrendszer likviditása

Decemberben nőtt a bankrendszer likviditása, amely a kéthetes MNB-kötvények átlagos állományának és a hitelintézetek egynapos betéteinek emelkedésében jelent meg. Az MNB külföldi követeléseinek december havi átlagos állománya a 2 milliárd dolláros novemberi államkötvény kibocsátás áthúzódó hatására emelkedett, de a hó végi adatok már csökkenést jeleztek – közölte a statisztikai mérlegének előzetes adatai alapján hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A múlt év utolsó hónapjában a kéthetes MNB kötvények belföldi befektetők kezén lévő átlagos állománya 74 milliárd forinttal nőtt és a hó végi adatok 365 milliárd forintnyi emelkedést mutattak a tranzakciókból eredően. A decemberben lebonyolított tranzakciókból eredően a külföldiek viszont 147 milliárd forinttal csökkentették a birtokukban lévő kéthetes MNB-kötvényállományukat.
Az év végén 4879 milliárd forint értékű kéthetes kötvény volt a belföldi befektetők kezén 1358 milliárddal több, mint egy évvel azelőtt. Ezzel szemben a külföldi befektetők 292 milliárd forint értékben tartottak kéthetes MNB-kötvényt az egy évvel korábbi kivételesen alacsony 44 milliárd forinttal szemben.
A hitelintézetek egynapos betéteinek havi átlagos állománya decemberben 35 milliárd forinttal nőtt az előző havihoz képest és 110 milliárd forintot tett ki. A hitelintézetek bankszámláinak decemberi egyenlege a szokásosnál nagyobb mértékben, 19 milliárd forinttal haladta meg a 416 milliárdos tartalékolási kötelezettség mértékét. A túltartalékolás azt jelzi, hogy a bankrendszer óvatosan kezelte a likviditáskezelési szempontból bizonytalanabb év végi időszakot, amelyet a kevés munkanap is nehezített – közölte jelentésében az MNB.
A központi kormányzatnak a jegybankban elhelyezett betétei a havi átlagállományt tekintve 183 milliárddal csökkentek, de a december végi 752 milliárd forintos szint 871 milliárddal alacsonyabb az egy hónnappal korábbinál és 626 milliárddal kevesebb a 2012 év véginél.
Az MNB külföldi követeléseinek év végi állománya 10 264 milliárd forinttal volt egyenértékű, 433 milliárddal alacsonyabb a november véginél, de 172 milliárddal több, mint 2012 végén volt. A havi csökkenés mintegy fele, 211 milliárd forintnyi az árfolyamváltozásból és egyéb átértékelésből eredt – derül ki az MNB jelentéséből. Forrásoldalon az MNB külföldi kötelezettségei 612 milliárd forintnak megfelelő összeget tettek ki 2013 végén, 411 milliárddal kevesebbet, mint egy évvel korábban, bár az év utolsó hónapjában 133 milliárd forinttal emelkedtek.(MTi)

640x40_feher
Scroll To Top