ingyenes webstatisztika

Csökkentek az ipari termelői árak az EU-ban és az euróövezetben is

Az Európai Unióban 0,6 százalékkal, az euróövezetben pedig 0,7 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak februárban az előző hónaphoz képest – közölte hétfőn az EU statisztikai hivatala (Eurostat).

Tavaly februárhoz viszonyítva az ipari termelői árak az unióban és az eurózónában is 4,2 százalékkal estek.
Elemzők arra számítottak, hogy az euróövezetben havi szinten 0,6 százalékkal, éves összevetésben pedig 4,0 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak februárban.
Januárban havi szinten 1 százalékkal, éves összevetésben pedig 2,9 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak úgy a 19 tagú euróövezetben, mint a 28 államot tömörítő unióban.
Az eurózónában februárban havi szinten 2,1 százalékkal csökkent az energia termelői ára, a a félkész termékeké 0,4 százalékkal, a nem tartós fogyasztási cikkeké pedig 0,2 százalékkal esett vissza. Az egész EU-t tekintve az energia ára 2,0 százalékkal, a köztes termékeké 0,4 százalékkal, a nem tartós fogyasztási javaké pedig 0,2 százalékkal mérséklődött. Az energiát nem számítva az ipari termelői árak 0,2 százalékkal estek az év második hónapjában az unióban és az eurózónában is.
Országokra lebontva a legnagyobb áresést Észtország (-5,2 százalék), Hollandia (-2,8 százalék) és Dánia (-2,6 százalék) szenvedte el, de Magyarország a 2,0 százalékos csökkenéssel a lista negyedik helyére került. Emelkedést csak Portugáliában (+0,4 százalék) és Nagy-Britanniában (+0,1 százalék) mértek.
Éves összehasonlításban az euróövezetben 12,8 százalékkal, az Európai Unióban pedig 14,0 százalékkal csökkent az energia ipari termelői ára. Utóbbit nem számítva az eurózónában 0,8 százalékkal, az unióban pedig 0,7 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak.
Kivétel nélkül minden országból csökkenést jeleztek, a legnagyobb mértékűt Hollandiából (-10,5 százalék), Görögországból (-9,9 százalék), Dániából és Ciprusból (egyaránt -6,4 százalék), valamint Belgiumból és Litvániából (-6,0 százalék). Magyarországon 4,9 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak tavaly februárhoz képest, ezzel a középmezőnybe került az ország.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top