ingyenes webstatisztika

Csökkent az eurózónás kompozit BMI novemberben

Novemberben 51,1 pontra csökkent az októberi 52,1 pontról az eurózóna szolgáltató szektorának és feldolgozóiparának teljesítményét együttesen mérő kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) – szerepelt a Markit Economics piackutató szerdai közleményében.

A Markit szerdán publikálta a szolgáltató szektorra vonatkozó adatát, amely alapján az iparági BMI 51,1 pontra csökkent novemberben az októberi 52,3 pontról, és így biztossá vált, hogy a kompozit BMI is esik.
A Markit szerint az eurózóna szolgáltató szektorában és feldolgozóiparában már 17 hónapja folyamatosan növekedés van, de novemberben 16 havi mélypontra csökkent a növekedés üteme. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke a visszaesését jelzi.
A jelentés szerint az elmúlt egy hónapban nem volt jelentős különbség a szolgáltató szektor és a feldolgozóipar között, a termelés növekedésének tempója mindkét ágazatban mérséklődött, az új megrendelésekből is kevés volt.
Az eurózónán belül továbbra is Franciaország számít a kritikus pontnak, a francia kompozit BMI novemberben 47,9 pont volt. Ez már a gazdasági teljesítmény csökkenését jelenti, és komoly lemaradást mutat az 51,2 pontos olasz, az 51,7 pontos német, az 53,8 pontos spanyol és az 59,9 pontos ír BMI-hez képest.
Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza szerint a novemberi végleges BMI adat rosszabb lett, mint az előzetes számok. 2014 negyedik negyedévében könnyen lehetséges, hogy csak minimális, 0,1 százalékos gazdasági növekedés lesz az eurózónában. Ha nem erősödik a belföldi kereslet, akkor 2015 elején gazdasági recesszió is lehet a térségben.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top