ingyenes webstatisztika

Csökkent az amerikai szolgáltató szektori BMI

Novemberben 56,3 pontra csökkent az Egyesült Államok szolgáltató szektorának teljesítményét mérő beszerzésimenedzser-index (BMI) az októberi 57,1 pontról – tette közzé előzetes adatait a Markit Economics piackutató intézet.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat aktivitásának növekedését, 50 pont alatti értéke pedig visszaesését jelzi. A novemberi adat alapján növekedés volt a szolgáltató szektorban, de üteme lassabb volt, mint októberben. A Markit adatai szerint már június óta folyamatosan lassul a növekedés.
A beérkezett új megrendelések száma csökkent, de a még nem teljesített megrendelések mennyisége így is nőtt, azaz a vállalatoknak a szükségesnél kisebb a termeléskapacitása. A vállalatok novemberben az alkalmazottaik számának növelésével reagáltak, hogy fokozzák termelésüket.
A szolgáltató szektorban működő vállalatoknál javult az üzleti hangulat októberhez képest. A Markit által megkérdezettek több mint fele mondta, hogy a következő évben növekedés lesz a szolgáltató szektorban.
Novemberben a beszerzési árak növekedése mérséklődött, ezért a termelési árak is kisebb mértékben emelkedtek.
Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza szerint a sokéves átlaghoz képest jelentős a növekedés a szolgáltató szektorban. A növekedés tempójának tartós lassulása alapján azonban elmondható, hogy az amerikai gazdaság veszített lendületéből.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top