ingyenes webstatisztika

Csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

A vártnál nagyobb mértékben csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma az Egyesült Államokban a múlt héten.

Az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a július 11én zárult héten a szezonálisan kiigazított adatok szerint a segélykérelmek száma 15 ezerrel, az előző heti 296 ezerről 281 ezerre süllyedt. Ez a szám már a 19. egymást követő héten maradt 300 ezer alatt.
Elemzők arra számítottak, hogy 285 ezerre csökken az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma a MarketWatch amerikai gazdasági hírportál beszámolója szerint.
A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag a múlt hét végére 3250-nel 282 ezer 500-ra emelkedett. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat, és a 300 ezer alatti értéket a munkaerő-piaci helyzet robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.
A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 112 ezerrel, 2 millió 215 ezerre süllyedt a július 4-én zárult héten. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 2500-zal 2 millió 264 ezerre esett.
A munkaügyi minisztérium közleménye szerint semmilyen különleges hatás nem torzította az adatokat.
Az amerikai gazdaságban 223 ezer új munkahelyet hoztak létre júniusban, a munkanélküliségi ráta pedig hétévi mélypontra, 5,3 százalékra csökkent.
Mindazonáltal még mindig vannak olyan jelek, amelyek a munkaerőpiac gyengeségére utalnak.
A munkanélküliségi ráta csökkenésének alapvetően az az oka, hogy az állástalanok közül sokan feladták a reményt, és már nem keresnek aktívan munkát. A munkahellyel rendelkező vagy állást kereső amerikaiak aránya 38 éves mélypontra esett.
Az egészséges gazdaságra jellemző 3,5 százalék helyett a jövedelmek nagyjából 2 százalékkal emelkedtek éves szinten azóta, hogy a recesszió 2009-ben véget ért. A bérek lassú emelkedése visszafoghatja a fogyasztók költekezését, ami pedig visszahúzza a gazdaság teljesítményét.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top