ingyenes webstatisztika

Csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten.

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 15 ezerrel, 202 ezerre csökkent a február 1-jén zárult héten. Elemzők 215 ezres értéket vártak.
Már közel öt éve, 2015 márciusa óta áll 300 ezer alatt ez a szám. A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.
A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag háromezerrel, 211 ezer 750-re süllyedt. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat.
A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma viszont 48 ezerrel, 1 millió 751 ezerre emelkedett a január 25-ével végződött héten. Közel három éve, 2017 április eleje óta áll kétmillió alatt ez a szám, tükrözve a munkaerőpiac feszességét.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 13 ezer 250-nel, 1 millió 742 ezer 250-re esett. Ez a szám is közel három éve áll kétmillió alatt.
A feszes munkaerőpiac hozzájárul a rekordhosszú, immár 11. éve tartó gazdasági expanzióhoz.
Ahhoz, hogy a munkaerőpiac lépést tudjon tartani a munkaképes korú lakosság növekedésével, havi százezer új állásra van szükség az Egyesült Államokban.
Az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet adatai szerint a decemberi 199 ezer után januárban 291 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma az amerikai magánszektorban.
A munkaügyi minisztérium pénteken hozza nyilvánosságra, hogy januárban miként alakult a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma. Szakértők 160 ezer fős növekedést várnak a decemberi 145 ezres bővülés után, a januári munkanélküliségi ráta várhatóan a decemberivel megegyező, 3,5 százalék lesz.(MTI)

640x40_feher 640x40_feher
Scroll To Top