ingyenes webstatisztika

Csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten.

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma hétezerrel, 216 ezerre csökkent a január 25-én zárult héten. Elemzők 215 ezres értéket vártak.
Már közel öt éve, 2015 márciusa óta áll 300 ezer alatt ez a szám. A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.
A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 1750-nel, 214 ezer 500-ra süllyedt. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat.
A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 44 ezerrel, 1 millió 703 ezerre esett a január 18-ával végződött héten. Közel három éve, 2017 április eleje óta áll kétmillió alatt ez a szám, tükrözve a munkaerőpiac feszességét.
A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 6250-nel, 1 millió 755 ezer 500-ra esett. Ez a szám is közel három éve áll kétmillió alatt.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szerdán nem változtatott az irányadó dollár-kamatsávon. Közleményében hangsúlyozta, hogy a munkaerőpiaci helyzet erős maradt és a gazdaság mérsékelt ütemben növekszik.
A feszes munkaerőpiac hozzájárul a rekordhosszú, immár 11. éve tartó gazdasági expanzióhoz.
Az amerikai gazdaságban 145 ezer új munkahely létesült tavaly decemberben, jóval kevesebb a novemberi 256 ezernél. Ezt egyrészt a megfelelően képzett munkaerő hiányának, másrészt pedig a feldolgozóipart kedvezőtlenül érintő kereskedelmi feszültségeknek tudják be elemzők.
Ahhoz, hogy a munkaerőpiac lépést tudjon tartani a munkaképes korú lakosság növekedésével, havi százezer új állásra van szükség az Egyesült Államokban.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top