ingyenes webstatisztika

Cseh választás – Közmunkára fogná a munkanélkülieket a pártok többsége

Közmunkára fogná az októberi képviselőházi választáson induló cseh pártok többsége a munkanélkülieket és az állami segélyből élőket – derül ki nyilvánosságra hozott programjaikból.

A téma azért került a közvélemény figyelmének középpontjába, mert az alkotmánybíróság két éve olyan döntést hozott, miszerint alkotmányellenes közmunkára kényszeríteni a munkanélkülieket és az állami támogatásból élőket.
A döntés azóta is viták tárgya volt, ezért a pártok módosítanák a közmunkáról szóló törvényt. Míg a korábbi szabályozás szerint a közmunka lényegében “ingyenes” munka volt, a javasolt új szabályozás szerint az ebbe bekapcsolódó személyek munkájukért bizonyos fizetséget kapnának, illetve a közmunkában való részvétel lenne a feltétele bizonyos segélyek folyósításának.
Az elképzelés támogatói szerint a kötelező közmunka egyfajta ostor lehetne a megrögzött munkakerülőkkel szemben, illetve elősegítené, hogy a munkanélküliek ne szokjanak rá a semmittevésre. Az elképzelés ellenzőinek legfőbb érve: az érintettek korábban rendesen fizették a kötelező társadalombiztosítást, s ebből következik, hogy joguk van a segélyekre is.
“Arra kell nevelnünk az embereket, hogyha valamit akarnak az államtól, akkor azért adniuk is kell valamit az államnak” – nyilatkozta a Právo című napilapban Lenka Kohoutová, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) szakértője. Az ODS elképzelései szerint a közmunka-kötelezettség azokra vonatkozna, akik több mint fél éve munkanélküliek. Nekik havonta 80 órát kellene ledolgozniuk, amiért bizonyos fizetést is kapnának. Ha elutasítanák a közmunkát, akkor havonta csak a létminimumot kapnák kézhez, ami jelenleg 2200 korona (mintegy 25 ezer forint). A havi átlagbér 24 500 korona (276 ezer forint) Csehországban.
Hasonló tervezetet tett le az asztalra a másik jobboldali párt, a TOP 09 is. A párt szerint azonban már két hónapnyi munkanélküliség után kötelező lenne a közmunka. Elutasítás esetén, szerintük is csökkenteni kellene az állami támogatásokat.
Havi 80 órás közmunkát javasol az ANO mozgalom is, amelynek esélye van bejutni a parlamentbe.
A baloldali pártok egyetértenek abban, hogy a fizetség nélküli közmunkát véglegesen el kell vetni. A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) az osztrák modellt követné ezen a téren. A munkanélküliek különféle városi cégekben dolgoznának, s bérük egy részét az állam állná.
Miroslav Opálka, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) szakértője szintén támogatja a fizetett közmunkát. A kommunisták szerint a városi cégeken kívül a munkanélküliek különféle, a társadalom szempontjából fontosnak minősített civil szervezetekben is tevékenykedhetnének.
A mérvadó pártok között egyetértés van abban, hogy a probléma megoldását a választás után napirendre kell tűzni.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top