ingyenes webstatisztika

Cseh választás – Babis szerint szociáldemokrata-kereszténydemokrata kormány alakulhatna

Szociáldemokrata-kereszténydemokrata kormányt kellene alakítani Csehországban, amelyet az IGEN (ANO) mozgalom kívülről megtűrne, esetleg amellyel együttműködne – véli Andrej Babis, az IGEN mozgalom elnöke

Az IGEN a hétvégi előre hozott képviselőházi választáson a győztes Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) mögött a második helyen végzett. Több elemző szerint a Babis vezette IGEN a választások igazi győztese, mert nélküle lehetetlen a kormányalakítás.
“A kormányt a CSSD-nek és a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppártnak (KDU-CSL) kellene megalakítania. Ez az alap. Ha tárgyalni akarnak majd velünk, ha megegyezünk a feltételekben, akkor elméletileg el tudom képzelni, hogy kormányukat megtűrjük, illetve hogy megegyezzünk valamiféle együttműködésben” – jelentette ki Babis hétfőn az Aktuálne.cz hírportálnak nyilatkozva.
A szociáldemokraták 50, a kereszténydemokraták 14 mandátumot szereztek a 200 tagú képviselőházban, s egy ilyen koalíció csak külső segítséggel tudna kormányozni. Az IGEN mozgalomnak 47 képviselője lesz az új parlamentben. A három párt megegyezése alapján létrehozott, illetve megtűrt kormánynak tehát együttesen már meglenne a parlamenti többsége a törvényjavaslatok keresztülviteléhez.
Ami az IGEN esetleges kormányba lépését illeti, Babis azt mondta, hogy ezt a mozgalomnak még meg kell fontolnia. “A választóinkat szintén meg kell kérdeznünk. A vitát szerdán folytatjuk, amikor megválasztott képviselőinkkel találkozunk. Véleményüknek meghatározó súlya lesz” – magyarázta a mozgalom álláspontját Babis. Hozzátette: személyesen úgy látja, hogy az IGEN belépése a kormányba “nem lenne túlságosan jó” megoldás.
A multimilliárdos vállalkozó szerint más lehetőség a kormányalakításra nincs. Kijelentette: a Polgári Demokratikus Párt (ODS) az elmúlt két évtizedben a korrupció jelképévé vált Csehországban, s ugyanilyen a megítélése a vállalkozók körében Miroslav Kalousek volt pénzügyminiszternek, a TOP 09 párt alelnökének is.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top