ingyenes webstatisztika

Cséfalvay: a forint ingadozása a ciprusi helyzetre vezethető vissza

A forint hétfői árfolyam-ingadozása “közvetlenül és egyértelműen” a ciprusi helyzetre vezethető vissza a gazdaságstratégiáért felelős államtitkár szerint, még konkrétabban arra, hogy a Ciprusnak nyújtandó euróövezeti mentőcsomag része, hogy megadóztatják a betéteket.

Cséfalvay Zoltán hétfőn a Parlamentben, újságírók előtt úgy fogalmazott: a ciprusi kormány intézkedése egyértelmű jelzés arra is, hogy az Európai Unió és a Nemzetközi Valutalap (IMF) mentőakcióinak van olyan közvetlen hatásuk, amely a lakosságot mélyen érinti.
“Ha eddig ez nem volt világos a magyar állampolgárok számára, akkor önmagában ez a lépés, ami Cipruson történt, ezt világossá tette” – fogalmazott a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Kiemelte, hogy ezzel szemben Magyarországon a gazdaság fundamentumai egészségesek: 3 százalék alatt az államháztartási hiány, az ország három éve folyamatosan a piacról finanszírozza magát, a GDP-arányos államadósság csökken, a fizetési mérleg pedig folyamatosan pozitív szaldóban van.
Az államtitkár múlt heti hírekre reagálva leszögezte: a magyar kormány eltökélt abban, hogy tartja a három százalék alatti államháztartási hiányt, tehát semmilyen választási költségvetést nem tervez. Úgy fogalmazott: a kormány tudja, milyen nehéz volt ennek a helyzetnek a megteremtése, és ennek megtartása “politikai felelősség”.
Emellett hangsúlyozta azt is: a magyar kormánynak és Magyarországnak nem érdeke a gyenge valuta vagy a valuta leértékelése. Cséfalvay Zoltán szavai szerint a versenyképesség erősítéséhez más utakon lehet eljutni: ahhoz jó infrastruktúra, alacsony adók, rugalmas munkaerőpiac és kutatás-fejlesztés szükséges, vagyis “mindaz, amit az elmúlt két évben Magyarország bevezetett”.
Végül elmondta azt is: “különösen ilyen helyzetekben értékelődik fel” a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rekordmagasságú tartaléka, “amely éppen arra szolgál, ami a neve: tartalék”.
A forint hétfőn délutánra korrigálta a ciprusi hírek hatására a reggeli és délelőtti órákban elszenvedett veszteségeinek egy részét. Az eurót délután negyed ötkor 305,88 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben, szemben a délelőtti 308,4, a kora reggeli 306,26, és a péntek esti záró 305,21 forinttal. A legmagasabb eurójegyzés hétfőn 308,65 forint volt, ami tizennégy havi csúcs, a legalacsonyabb pedig 305,41 forint.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top