ingyenes webstatisztika

Cofidis: nőtt a tanulmányok finanszírozására felvett hitelek elfogadottsága

A Cofidis Hitel Monitor első negyedéves felmérése szerint ugrásszerűen nőtt a tanulmányok finanszírozására felvett hitelek elfogadottsága, így az idén először a lakáscélú hiteleket megelőzve ez a leginkább pozitívan megítélt hitelfajta – ismerteti hétfői közleményében a Cofidis.

A személyi kölcsönöket nyújtó, Magyarországon 2005 óta jelen lévő Cofidis negyedévente teszi közzé az úgynevezett Cofidis Hitel Monitort, amely – 500 ember megkérdezésével – a társadalom fogyasztási szokásait és hitelezési attitűdjét vizsgálja.
A felmérés szerint a lakosság több mint fele – 55 százaléka – felelős döntésnek tartja az olyan kölcsönök felvételét, melyekkel tanulmányokat finanszíroznak, míg ez az arány egy évvel ezelőtt 46 százalék volt.
A lakásvásárlással kapcsolatos hitelek elfogadottsága az elmúlt két év során 61-ről 54 százalékra csökkent, míg a lakásfelújítás elfogadottsága továbbra is 47 százalék. Egészségügyi kezelés, gyógyászati segédeszköz vásárlása céljából a lakosok 42-46 százaléka tartja elfogadhatónak a banki kölcsönt. A 18-29 évesek a legtöbb hitelcél esetében megengedőbbek az idősebbeknél.
Az előző évekhez képest javult valamelyest a személyi kölcsönök megítélése. Az elmúlt két évben 26-ról 42 százalékra nőtt azok aránya, akik a személyi kölcsönre úgy tekintenek, mint egyfajta biztonsági tartalékra, továbbá nőtt a lakosság azon hányada, akik tudják, hogy a személyi kölcsön interneten keresztül is igényelhető (52 százalék) és bármire felhasználható (78 százalék).
A 18-69 éves lakosság 29 százaléka szerint könnyen hitelhez lehet jutni a bankoktól, pénzintézetektől; ez 6 százalékponttal több, mint egy éve, miközben a hitel-ellenesek aránya szignifikánsan, 46-ról 35 százalékra csökkent.
A jelenlegi hitelekkel kapcsolatos attitűdöket és a hitelfelvételt egyetlen mutatószámba sűrítő Hitel Affinitás Index a 2013 első negyedévi 9,5 pontról 12,6 pontra emelkedett 2014 elejére. A mutató értéke a legmagasabb a 30-39 évesek (22) valamint a diplomások (23) körében. A férfiak hitelfelvételi hajlandósága továbbra is magasabb a nőkénél. Az index 0-tól 100 pontig vehet fel értékeket, annál nagyobb, minél többen vettek fel hitelt a vizsgált időszakon belüli egy évben, illetve minél többen mutatnak nyitottságot általánosságban a hitelekkel kapcsolatban.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top