ingyenes webstatisztika
Home / _További hírek / Cégvezetés és mindennapi élet – Hogyan legyünk sikeresebbek két szó mellőzésével?

Cégvezetés és mindennapi élet – Hogyan legyünk sikeresebbek két szó mellőzésével?

Amint azt tudjuk, a cégvezetők esetében kiemelten fontos az, hogy milyen kommunikációt használnak a cégen belül, illetve a kommunikáció még fontosabb üzleti tárgyalásaik alkalmával. A kommunikáció és a szóhasználat azonban sokkal több, mint szóhasználat, hisz akár a cégvezetők saját viselkedését és gondolkodását is befolyásolhatja, hozzájárulva az egész vállalat sikeréhez is.

A szó teremtő és gondolkodásformáló ereje olyannyira fontos téma, hogy a Stanfordi Egyetem professzorai is foglalkoznak ezzel. Bernard Roth, a Stanfordi Egyetem kutató professzora azon a véleményen van, hogy a szavak helyes megválasztása és használata az emberek gondolkodását és problémamegoldó képességét is átalakítja, sőt a mindennapi életben is sokkal sikeresebbé teheti az embereket, legyen szó akár cégvezetőkről vagy alkalmazottakról is.

Erre a nyelvész-gazdaságkutató professzor egy igen szemléletes példát hoz fel: előadásainak egyikén azt demonstrálta, hogyan lehetnek a cégvezetők csupán két szó mellőzésével sokkal sikeresebbek.

A szakember ebben a témában nemrégiben könyvet is megjelentetett: ”
The Achievement Habit: Stop Wishing, Start Doing, and Take Command of Your Life” címmel. Könyvének szabadfordítású címe is igen elgondolkodtató és igen fontos tanácsokat tartalmaz: “Hagyjuk abba az álmodozást, kezdjünk el cselekedni, tudatosan vezessük életünket.”

A szakember meglátásaiban arra hívja fel a figyelmet, hogy merjünk bátrak lenni, hisz az emberi agy néha a legjobb gondolatokat és ötleteket is szabotálni tudja, a szavak helyes és tudatos használatával pedig saját viselkedésünket is befolyásolhatjuk, komoly lépéseket téve a siker elérése felé. Íme néhány konkrét példa:
És” a “de” helyett

A “de” helyett használjuk inkább az “és” kifejezést. Erre igen jó példa lehet az a mondat, hogy: “Szívesen elmennék moziba, de dolgoznom kell”. A mondat teljesen másképp hangzik akkor, ha a “de” szócskát “és”-re változtatjuk: “Szívesen elmennék moziba, és dolgoznom kell.” A kutató-professzor meglátásai szerint a “de” szócskával formált mondat egy olyan konfliktus-érzést teremt az emberi agyban, amely egyáltalán nem létezik. Ezzel szemben az “és” szóval formált mondat az ember viselkedését is megváltoztatja, teret adva számára a szabad döntés meghozatalában. Ekkor az ember elgondolkozik azon, hogy kompromisszumokat kössön és lazítson, így akár megnézhet egy rövidebb filmet, vagy pedig munkáját szervezi át, teret engedve a kikapcsolódásnak és lazításnak, ami egy kiegyensúlyozott élet szempontjából igen fontos.
Szeretném/akarom” a “muszáj” helyett
A stanfordi professzor második példája is igen szemléletes. Itt a kutató azt javasolja, hogy minden alkalommal, amikor egy olyan mondat jut eszünkbe, amely valamire kényszerít minket, a “muszáj” szót cserléjük ki az “akarom/szeretném” szóra, így oldva fel a cselekvési kényszert és rossz érzéseinket. Mint az előző esetben, az emberi agy tudat alatt itt is formálja a gondolkodást és a viselkedést, némiképp megkönnyítve az adott helyzetet. Ennek az az eredménye, hogy az adott feladat megoldása is sokkal könnyebbé válik az egyén számára.
Roth véleménye szerint ezen és további technikák alkalmazásával az emberek megtanulhatják azt, hogy egy adott megoldandó kérdésre ne fejük felé tornyosuló probléma-hegyként tekintsenek, hanem a problémákból megoldható feladatok váljanak.

Forrás: http://hu.sofortgmbh.eu/

 

640x40_feher
Scroll To Top

 
Amennyiben szeretne részletesebb tájékoztatást kapni,
kérjük töltse ki az alábbi adatlapot.
Adatait bizalmasan kezeljük.

Név

Email cím

Telefonszám

 

×