Cameron Budapesten – Orbán: mindketten erős Európát akarunk

Mindketten erős Európát akarunk – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő a David Cameron brit miniszterelnökkel folytatott csütörtöki budapesti tárgyalása után, az Országházban. A közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor szólt a Nagy-Britanniában dolgozó magyarokról, fontosnak nevezve, hogy ne szenvedjenek el semmilyen hátrányos megkülönböztetést a szigetországban. Közölte ugyanakkor, hogy Magyarország minden olyan ésszerű brit javaslatra nyitott, amely megszünteti a visszaéléseket a szociális ellátások területén.

„Mind a ketten erős Európát akarunk (…), egy erős Európának pedig versenyképes Európának kell lennie” – hangoztatta Orbán Viktor David Cameronnak az unióval kapcsolatos négypontos javaslatáról szólva, amelyből „mi hármat úgy, ahogy van teljes mellszélességgel támogatunk”. „Szellemi és stratégiai egyezés van közöttünk” – fogalmazott.
Közölte: azonos a brit és a magyar álláspont arról, hogy a nemzeti parlamentek szerepét újra kell gondolni az EU-n belül, továbbá hogy az eurózónához nem tartozó országoknak egyenlő elbánást kell biztosítani az EU intézményrendszerében.
Egyetértettek abban is – folytatta -, hogy a szociális rendszeren belüli visszaéléseket ki kell iktatni minden EU-tagállamban.
cameron_orbanEzzel kapcsolatban hangsúlyozta: a magyar kormány a becsületesen dolgozó magyar emberek érdekében áll ki mindenhol. Ezért azt kérte brit kollégájától, javaslataik megfogalmazásakor legyenek tekintettel arra, hogy a magyar emberek elsöprő többsége Nagy-Britanniában becsületesen dolgozik, és munkájával, befizetéseivel hozzájárul Nagy-Britannia gazdaságához.
Ha ezen a területen változtatni akarnak, azt a visegrádi négyek (Magyarország mellett Csehország, Lengyelország és Szlovákia) szeretnék közösen megismerni és közösen megállapodni róla – tette hozzá, megjegyezve, hogy jó esélyt lát erre.
Utóbbi témáról Orbán Viktor külön is beszélt kérdésre, fontosnak nevezve, hogy a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok ne szenvedjenek el semmilyen hátrányos megkülönböztetést.
Ugyanakkor – közölte – Magyarország minden olyan ésszerű javaslatra nyitott, amely megszünteti a visszaéléseket a szociális ellátások területén, mert „azt mi sem engedjük meg Magyarországon”.
Hangsúlyozta: „mi nem migránsok vagyunk az Egyesült Királyságban”, hanem uniós állampolgárok, akik szabadon vállalhatnak munkát az Európai Unióban mindenhol. A magyarok nem élősködni mennek Nagy-Britanniába, nem elvenni akarnak az ott élőktől, hanem dolgozni szeretnének, és jól is dolgoznak – mondta, jelezve, hogy a brit statisztikai hivatal adatai szerint 55 ezer Magyarországon született munkavállaló dolgozik ma Nagy-Britanniában.
Magyarország becslései szerint a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok összességében több adót és járulékot fizetnek be, mint amennyi ellátást kapnak – fűzte hozzá.
Orbán Viktor arra számít, David Cameronnal megtalálják majd azt a megoldást, amely a magyar munkavállalóknak is megfelel, és a brit kormány céljait is szolgálja.
A miniszterelnök arról is biztosította brit kollégáját, hogy Magyarország NATO-partnerként – az ország méretéhez illeszkedő súllyal – a jövőben is részt fog venni a szíriai és iraki nemzetközi akciókban.
A magyar-brit kétoldalú ügyeket a kormányfő rendben lévőnek nevezte, emlékeztetve, hogy Nagy-Britannia az ötödik legnagyobb befektetője Magyarországnak, ahol 700 brit cég dolgozik, ezek pedig összesen több mint 50 ezer embert alkalmaznak.
A migráció témájában Orbán Viktor kérdésre azt mondta: a józan ész azt diktálja, hogy minden felelős kormány védje saját polgárait. Magyarország fenn akarja tartani a schengeni szerződést, amihez meg kell védeni a schengeni határokat – közölte.
A tájékoztatón Orbán Viktort megkérdezték szerdai lengyelországi magánlátogatásáról is, amelynek során találkozott Jaroslaw Kaczynskivel, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnökével. Ezzel kapcsolatban jelezte, látta azokat a „spekulációkat”, amelyek szerint „a lengyelországi öregfiúk-találkozó” összefüggésben lenne a csütörtöki budapesti magyar-brit megbeszéléssel. „Ez nincs teljesen így” – mondta.
Végignézve „a mostani európai, különösen közép-európai politikai palettán, a lengyel kormányzópárt elnöke és jómagam a kevés talpon maradt rendszerváltók közé tartozunk. Ez a szabadságharcosok öregfiúkklubja tulajdonképpen. Örömmel látogattam meg a lengyel barátainkat, és ott megerősítettük a lengyel-magyar stratégiai együttműködést” – fogalmazott.
(MTI)

Scroll To Top