ingyenes webstatisztika

Brüsszel új államháztartási hiánycélokat jelölt ki Párizsnak

Az Európai Bizottság új célszámokat jelölt ki Franciaország államháztartási hiányára, azt követelve, hogy Párizs az általa javasoltnál nagyobb mértékben faragja le a deficitet idén és jövőre.

Két nappal azután, hogy 2017-ig újabb haladékot adott Franciaországnak az államháztartási deficit csökkentésére, az Európai Bizottság igyekszik fenntartani az erős nyomást Párizson a pénteken nyilvánosságra hozott ajánlásával.
Eszerint Brüsszel elvárja, hogy a francia kormány idén csökkentse a bruttó hazai termék (GDP) 4 százalékára az államháztartási hiányt, jövőre pedig 3,4 százalékra. Párizs az idei évre 4,1, jövőre pedig 3,6 százalékos hiányt ígért.
Franciaország csak 2017-ben jut el odáig, hogy államháztartási hiányát a maastrichti konvergenciakritériumok által a GDP 3 százalékában meghatározott küszöb alá szorítsa vissza. Akkor a tervek szerint 2,8 százalékos lesz az államháztartási deficit.
Michel Sapin francia pénzügyminiszter első reagálásában kijelentette, hogy Franciaország képes betartani a számára kijelölt “nehéz” és “realista” menetrendet.
Az államháztartás strukturális egyenlegét illetően az Európai Bizottság azt akarja, hogy Franciaország a hiányt jövőre a GDP 0,8, 2017-ben pedig 0,9 százalékával csökkentse.
Az idei évre vonatkozó számok már ismertek. Brüsszel a strukturális hiány 0,5 százalékos csökkentését írta elő, de ennek fedezete hiányzik. A bizottság számításai szerint a francia kormány által benyújtott tervek csak 0,3 százalékos csökkentést tesznek lehetővé, tehát hiányzik 0,2 százalékpont, ami 4 milliárd eurónak felel meg. Brüsszel ezért hivatalosan kérte Franciaországot, hogy nagyon gyorsan tegyen intézkedéseket, különben eljárást indít ellene.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top