ingyenes webstatisztika

Brit miniszter: a külföldi befektetők kezdenek tartani a brit EU-távozástól

A brit gazdaságban jelenlévő nagy külföldi vállalatok egyre inkább tartanak attól, hogy Nagy-Britannia távozik az Európai Unióból – mondta a brit üzleti ügyek minisztere.

Vince Cable, aki a Liberális Demokratákat képviseli a konzervatív-liberális brit kormánykoalícióban, a The Observer című vezető baloldali vasárnapi brit lapnak adott interjúban igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a külföldi cégek hangot adtak-e aggodalmaiknak a brit EU-tagság megszűnésének lehetősége miatt.
Cable közölte, hogy személyesen is igyekszik megnyugtatni a külföldi beruházókat, akiknek rendre azt mondja, hogy “nagyon-nagyon alacsony” a kockázata Nagy-Britannia távozásának az EU-ból. A miniszter szerint ennek 5 százalék az esélye.
Cable elmondta: különösen az lepte meg, hogy a japán kormány és a japán vállalatok – amelyek pedig általában visszafogottak és “nem szoktak a barikádokra vonulni” – ezúttal milyen nyíltan adtak kifejezést a helyzet mielőbbi tisztázásával kapcsolatos igényeiknek.
A The Observer által idézett amerikai és japán diplomáciai források szerint a két ország vállalatai egyre inkább kérdőjelessé teszik nagy-britanniai beruházási terveiket.
A japán kormány nem cáfolt brit sajtóértesülések szerint már tavaly nyáron figyelmeztetést küldött Londonnak. A brit külügyminisztériumnak címzett hivatalos levélben, amely annak idején kiszivárgott a brit sajtóhoz, az állt, hogy akár 1300 japán cég is újragondolhatja brit érdekeltségeinek sorsát, ha Nagy-Britannia a jövőben “nem töltene be jelentős szerepet” az EU-ban.
A levélben Tokió felhívta a brit kormány figyelmét arra, hogy a brit gazdaságban jelenlévő japán vállalatok 130 ezer állást teremtettek, többet, mint bárhol másutt Európában.
A vasárnapi The Observenek írt cikkében a Brit Iparszövetség (CBI) vezérigazgatója, John Cridland számokkal érvelt a brit EU-tagság fenntartása mellett. Cridland hangsúlyozta, hogy az EU eddig 24 ezer milliárd dollár értékben kötött kereskedelmi szerződéseket a világ többi részével, és ez az a befolyás, amely új piacokat nyit a brit vállalatok számára.
A CBI vezetője szerint Nagy-Britannia egyedül nehezen tudná ugyanezt a befolyást megteremteni magának.
Cridland szerint a brit gyógyszer- és vegyipar, amely 322 ezer embernek ad munkát, önmagában 53 milliárd font (19 ezer milliárd forint) értékben exportál évente, és ennek 56 százaléka az EU-ba irányul.
David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök tavaly bejelentette, hogy a brit választók a következő parlamenti ciklus első felében – várhatóan 2017-ben – népszavazáson dönthetnek a brit uniós tagság fenntartásáról vagy Nagy-Britannia kilépéséről, ha a Konzervatív Párt a 2015-ös parlamenti választások után kormányon marad. Cameron ígérete szerint a brit kormány addig megpróbálja újratárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét az Európai Bizottsággal. A cél azoknak a döntési jogköröknek a “hazatelepítése”, amelyek London megítélése szerint nem uniós, hanem tagállami hatáskörbe tartoznak.
A népszavazás arról szólna, hogy az elért – vagy el nem ért – eredmények alapján a brit választók továbbra is az EU-ban szeretnék-e tudni hazájukat.
A The Observer megbízásából elvégzett, vasárnap ismertetett legújabb felmérés szerint jelenleg a brit választók 52 százaléka voksolna arra, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból, és csak 34 százalék szavazna a bennmaradásra.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top